?>

Polonya'dan, Baltık'taki güvenlik tehdidine karşı denetim misyonu oluşturulması teklifi

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Baltık Denizi'ndeki güvenlik tehdidine karşı bölgedeki altyapının korunması amacıyla "Baltık Denizi Denetim Misyonu" oluşturulmasını teklif etti.

Dünya - 8 ay önce

İstanbul

Ulusal basındaki haberlere göre, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Norveç, Letonya ve Polonyalı mevkidaşlarını İsveç'te düzenlenen Harpsund Zirvesi'nde ağırladı.

Tusk, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, savaşın Baltık bölgesinde ve tüm Avrupa'daki gerçeklik algısının değişmesine neden olduğunu belirtti.

Özellikle güvenlik ve savunma alanlarında Polonya'nın en yakın ortaklarının Baltık ve İskandinav ülkeleri olduğuna dikkati çeken Tusk, "Tehditlere karşı koymak için yeni araçlara ve iddialı yöntemlere ihtiyacımız var." diyerek Baltık Denizi'nde bir denetim misyonu oluşturulmasını teklif etti.

Tusk, meslektaşlarının bu fikre sıcak bakmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, detaylar üzerinde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Ukrayna desteği de ele alındı

Donald Tusk, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya olan desteğinin sadece Ukrayna'nın bağımsızlığı veya özgürlüğü için olmadığını, Avrupa'nın kendi çıkarlarını da gözettiğini belirterek, Avrupa ülkelerini "çok egoist, rasyonel ve çıkarcı" davranmakla itham etti.

Ukraynalıların Rusya'ya karşı direnerek, diğer ülkeleri bekleyen felaket senaryosunun gerçekleşme ihtimalini düşürdüğünü ifade eden Tusk, "Bağımsız Ukrayna, daha güvenli bir Polonya, İsveç, Norveç, Avrupa ve daha güvenli bir Batı demektir." diye konuştu.

Tusk, Rusya'nın ateşkes koşullarını kabul etmenin tüm bölgedeki durumu istikrara kavuşturacağı ve 3. Dünya Savaşı tehdidinden koruyacağı "yanılsamasına" karşı da uyarıda bulundu.

Kiev'e desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini bildiren İsveç Başbakanı Kristersson ise Rus ekonomisinin savaş harcamalarını arttırmak ve ülkenin geri kalanını açlığa mahkum etmek arasında sürdürülemeyecek bir dengesizliğin içine battığını ifade etti.

Kristersson, Rusya'nın ekonomik rezervlerinin sonsuza kadar dayanamayacağını belirterek, "Bugün Avrupa-Atlantik güvenliği için üzerimize düşen sorumluluğu üstlenme kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik." ifadesini kullandı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Rusya, Kuzey Kore, İran ve Çin arasında giderek daha yakın ilişkiler kurulduğuna dikkati çekerek, daha güçlü bir Avrupa'ya duyulan ihtiyacı vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Adalet Bakanlığı, Trump'a karşı açılan "seçimlere müdahale davasını" düşürdü

2024-11-25 23:07 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: Yeni silah sistemlerini test etmeye devam edeceğiz

2024-11-22 22:28 - Dünya

'Narkoçelik-49' operasyonunda 58 şüpheli yakalandı

2024-11-21 15:17 - Asayiş

Sivas ve Samsun'da mahsur kalan çobanlar ve hayvanlar kurtarıldı

2024-11-25 23:23 - Gündem

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda tarihi bir kilise zarar gördü

2024-11-24 15:13 - Dünya

Resim öğretmeni açtığı kafeyi sanat merkezine dönüştürdü

2024-11-26 12:33 - Çevre-Hayat

İsrail ordusunun, Beyrut'un merkezine düzenlediği hava saldırısında 11 kişi öldü

2024-11-23 13:58 - Dünya

"Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor

2024-11-23 11:32 - Gündem

Gazze soykırımı davasında Güney Afrika, UAD’ye binlerce sayfalık delil sundu

2024-11-21 15:58 - Dünya

Oyak Renault yeni modeller için AR-GE kapasitesini güçlendiriyor

2024-11-28 10:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Suriye'de günlük elektrik kullanım süresi yaklaşık 10 saate yükselecek

23:13 - Dünya

Günün Manşetleri

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem