?>

Platinin onsu 11 yılın zirvesini gördü

Platinin ons fiyatı, uluslararası piyasalarda 1.352,08 dolar ile yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini test etti.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul

Emtia piyasasında, ticaret savaşları, jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankasından (Fed) beklenen politikaların etkisiyle sert dalgalanmalar görülürken, platin fiyatları rekor kırmaya devam ediyor.

Platinin ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1.352,08 dolar ile Eylül 2014'ten bu yana yılın en yüksek seviyesini test ederek yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini görürken yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 43'ün üzerinde kazandırdı.

????

Platin fiyatları, yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra gelen kar satışlarıyla 1.290 seviyelerinde dengelendi.

Platinde yaşanan arz sıkıntılarının yanı sıra artan talep fiyatlarda sert yükselişe neden oldu.

Yıl genelinde ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife planlarına ilişkin belirsizlik nedeniyle ekonomik büyümeye ilişkin endişeler altın başta olmak üzere güvenli liman varlıklara talebi artırdı.

Trump'ın politikaları ve jeopolitik gerilimler de gümüş fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Başkan Trump'ın otomobil endüstrisini "kurtaracaklarına" dair açıklaması ise paladyum ve platin fiyatlarını destekledi.

Platin fiyatlarındaki yükseliş son dönemde özellikle tarife savaşlarıyla bağlantıya sahip.

ABD ile Çin arasında, özellikle tarifeler konusunda gerilim devam ederken, ABD'nin sadece Çin'e değil birçok ülkeye karşı tarife savaşlarını başlatması emtia piyasasındaki ürünlerin de fiyatlarını etkiliyor.

Tarife endişelerinden dolayı gemilerdeki yüklemeler ciddi bir şekilde artarken, doğal olarak bu durum navlun fiyatlarının artmasına neden oldu. Bununla beraber, burada platin, paladyum gibi daha az bilinen veya daha az hacimli kıymetli metaller de ön plana çıktı.

Trump ile Elon Musk arasındaki sözlü gerilim de platin fiyatlarını etkiledi

Analistler, platinin öne çıkmasındaki diğer noktanın da ABD Başkanı Donald Trump ile Elon Musk arasındaki sözlü gerilimin olduğunu vurguladı.

Bu gerilimle Trump'ın elektrikli araçlara yönelik teşvikleri azaltacağı veya kaldıracağına yönelik beklentilerin artmaya başladığını aktaran analistler, platinin de daha çok karbon yakıtlı otomobillerde, yani elektrikli olmayan, egzozlu otomotivlerde kullanılan ürünlerden biri olduğunu ve yoğun talep gördüğüne dikkati çekti.

Platinde Çin kaynaklı etkiler de öne çıktı. Çin'de son dönemde mücevherat talebi artış kaydetti.

Çin'in nisan ayında ciddi anlamda platin ithalatı gerçekleştirdiğini vurgulayan analistler, bunun da doğal olarak platin talebini artırdığını belirtti.

Dünya Platin Yatırım Konseyi Asya Pasifik Başkanı Weibin Deng, platindeki son artışın ana nedenlerinden birinin platinin fiyatlarının altına göre düşük kalması olduğunu belirtti.

"Altının ons fiyatında artan jeopolitik risklerden dolayı görülen yükseliş Çin'deki mücevher talebi için olumsuz bir etkiye sahip oldu. Altın mücevherat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yönünü platine çevirdi." değerlendirmesinde bulunan Deng, dünyanın tüm bölgelerinde bu yıl platinden yapılan mücevher talebinin artabileceğini kaydetti.

Deng, 2025 yılında platinden yapılmış mücevher talebinin Avrupa'da yüzde 7, Kuzey Amerika'da yüzde 8 ve yüzde 5 artacağı öngörüsünde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmada 8. gün

2025-06-20 09:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

PTT'nin "KEP" hizmetiyle vatandaşların dijital belge ve işlemleri güvence altına alın

2025-06-19 10:18 - Gündem

Burkina Faso, Rusya'nın desteğiyle nükleer enerji santrali kuracak

2025-06-20 03:43 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: İran’ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir

2025-06-19 02:47 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Jandarma Teşkilatımızın 186. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun

2025-06-14 10:27 - Gündem

Hırvat serbest dalışçı Vitomir Maricic'den su altında en uzun süre nefes tutma rekoru

2025-06-19 18:58 - Spor

Trabzon'da öğrenciler eski gelinlik ve abiye modellerinden yeni kıyafetler hazırladı

2025-06-19 15:43 - Çevre-Hayat

THY onuncu kez "Avrupa'nın En İyi Havayolu" şirketi seçildi

2025-06-17 17:23 - Ekonomi

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 39 şüpheli yakalandı

2025-06-16 08:57 - Asayiş

İlgili Haberler

TCMB, Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

20:12 - Ekonomi

TMO, 2025-2026 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını belirledi

18:57 - Ekonomi

ABD'nin dış ticaret açığı 2023'ten bu yana en düşük seviyede

16:37 - Ekonomi

Otomotiv endüstrisi temmuzda 3,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

16:07 - Ekonomi

DHMİ "Fortune 500 Türkiye" listesinde 46. sırada yer aldı

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı

21:07 - Gündem

BM: İsrail, işgale ilişkin UAD'nin tedbir kararına uymalı ve daha fazla işgalden kaçınmalı

21:03 - Dünya

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

20:58 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Fidan'ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı

20:53 - Gündem