?>

'Plan reddedilebilir'

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun kapalı bir toplantıda, ABD yönetiminin "Yüzyılın Anlaşması" diye nitelendirdiği İsrail-Filistin barış planına ilişkin değerlendirmeleri basına sızdı.

Dünya - 6 yıl önce

Washington

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, ABD yönetiminin İsrail-Filistin barış planının İsrail'e öncelik tanıyan tek taraflı bir plan olarak değerlendirilip yeterli ilgiyi göremeyeceğini beklediğini ifade ettiği ortaya çıktı.

Washington Post gazetesi, Pompeo'nun New York merkezli Yahudi sivil toplum kuruluşu "Büyük Amerikan Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı"nın kapalı bir toplantısında, ABD yönetiminin "Yüzyılın Anlaşması" diye nitelendirdiği İsrail-Filistin barış planına ilişkin değerlendirmelerine ulaştı.

Habere göre, Pompeo söz konusu toplantıda, bazı kişilerin, Donald Trump yönetiminin bu ay açıklanması beklenen barış planının "uygulanamayacağını" veya "ilgi görmeyeceğini" düşündüğünü ancak planın iyice düşünülmeden reddedilmemesi gerektiğini söyledi.

Pompeo, "(Plan) reddedilebilir. Nihayetinde bu olabilir. 'Plan orijinal değildi. Bizim işimize yaramadı' veya 'İki iyi şey varken içinde dokuz kötü şey var. Biz yokuz' diyenler olacak. Ancak bizim için asıl mesele, bunu nasıl inşa edeceğimize yönelik gerçek görüşmeler yapabileceğimiz alanın olup olmayacağıdır." ifadelerini kullandı

Planın tek taraflı olduğunu kabul etti

Trump yönetiminin planıyla İsrail ile Filistin arasında donmuş çatışmaları tekrar başlatabileceğini ima eden Pompeo, tüm tarafların planı ciddi bir şekilde ele almasını ve ABD yönetimine planla ilgili kendini ifade etme fırsatı verilmesini umduğunu belirtti.

Haberde, Pompeo'nun "İnsanların neden bu planın sadece İsrail'in hoşuna gidecek bir plan olduğunu düşüneceğini anlıyorum. Bu algıyı anlıyorum. İnsanların dinlemek için alan bırakacağını ve bunun birazcık yürümesine müsaade edeceğini umuyorum." dediğine vurgu yapıldı.

Planın başarısız olması haline yapılacaklar üzerine çalışma yürütüldü

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığının planın ilgi çekmemesi durumunda yapılacaklar konusunu "önemli ölçüde değerlendirdiği" de Pompeo'nun toplantıda kullandığı dikkat çekici ifadelerinden biri olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri'nin ayrıca İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesi durumunda neler yapılacağına dair de planlama yaptığı iddia edildi.

Toplantıdan sonra Washington Post'a konuşan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki katılımcı, Pompeo'nun, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in öncülüğünde hazırlanan plan konusunda iyimser olmadığını sezdiğini ifade etti.

Washington Post'a konuşan Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı Başkanı Malcolm Hoenlein ise Pompeo'nun açıklamalarının anlaşma ile ilgili potansiyel iddiaları yansıttığını ve bu konuda tuzağa düşülmemesi gerektiğini söylemeye çalıştığını ifade etti.

Trump'tan açıklama

İngiltere ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Donald Trump, Pompeo'nun Washington Post'a sızan açıklamalarına ilişkin soruları da yanıtladı.

Trump, "Bakın, Orta Doğu'da barış planının başarılı olması için elimizden geleni yapıyoruz. (Pompeo) Haklı olabilir. Yani çoğu kişi bunu söyleyebilir. İyi bir şansımız var ama bakalım ne olacak." dedi.

İsrail'in seçim konusunda da karışık olduğunu ve hükümetin toparlanması gerektiğini belirten Trump, şöyle devam etti:

"(İsrail Başbakanı Benjamin) Netanyahu seçildi ancak eylüle kadar tekrar bu süreçten geçecekler. Bu gülünç. Bundan memnun değiliz. Ancak Orta Doğu'da barış planını başarabilirsek bu iyi olacak. Mike'ın (Pompeo) bunları söylemesini anlıyorum. Çünkü çoğu kişi bunun yapılamayacağını söylüyor. Belki de yapılabilir. Her zaman dediğim gibi neler olacağını göreceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

7 kilo 125 gramlık dev mantar bulundu

2019-05-28 19:09 - Kültür Sanat

İstanbul'da kaçak köprü geçiş cezalarına af getiren düzenleme Meclis'te kabul edildi

2019-05-30 23:02 - Asayiş

Günde 800 adet yapıp ihraç ediyor

2019-05-31 20:47 - Gündem

Sığırcıkların en güvenli yuvaları doğal gaz kutuları

2019-05-30 15:57 - Gündem

Temel kazısından tarih çıktı

2019-05-29 17:09 - Genel

Yargıtayın şeffaflık bildirgesi dünyaya referans olacak

2019-06-01 14:32 - Gündem

'Bütçe yapımızı değiştirmeye çalışıyoruz'

2019-05-27 15:37 - Ekonomi

TEM’de bayram yoğunluğu

2019-06-02 15:00 - Asayiş

'Hiçbir oyun başka bir noktaya kaymasına müsaade edilmeyecektir'

2019-05-29 08:32 - Siyaset

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi

2019-06-01 23:18 - Genel

İlgili Haberler

Vietnam'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

10:02 - Dünya

Venezuela: ABD'nin tüm tehditlerine 'başı dik' şekilde karşılık veriyoruz

09:38 - Dünya

Filistin: İsrail'in Gazze'deki katliamlarını durdurmak için acil uluslararası müdahale yapılmalı

00:07 - Dünya

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 22 Filistinli hayatını kaybetti

23:58 - Dünya

Londra'da yasaklı Palestine Action grubuna destek eyleminde çok sayıda kişi gözaltına alındı

22:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da aracıyla bir başka sürücünün önünü kesmeye çalışan kişi yakalandı

10:38 - Gündem

Antalya'da çiçek mezatlarında Öğretmenler Günü yoğunluğu

10:18 - Ekonomi

Kuzey Kafkasya’da fırtına yaklaşıyor mu? -Ülkü Menşure Solak yazdı-

10:07 - En Son Yazılar

Vietnam'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

10:02 - Dünya

Trabzonspor, Başakşehir ile deplasmanda karşılaşacak

09:42 - Spor