?>

'Piyano yerine yalı alsaydım kirada oturmazdım'

Caz sanatçısı İlham Gencer, "Evdeki meşhur Steinway kuyruklu piyanoyu 1953'te 30 bin liraya aldım. Üç yalı alsaydım bugün kirada oturmayacaktım. Hiç üzgün de değilim. Para, pul mühim değil." dedi. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 9 yıl önce

İSTANBUL  - HİLAL UŞTUK

Türkiye'de caz müziğinin yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunan caz sanatçısı İlham Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik sevgisinin 5-6 yaşlarındayken oluştuğunu, evdeki konsol piyanoda müziğe başladığını söyledi.

Ünlü sanatçı, annesinin piyano bilgisinin fazla olmadığını dile getirerek, "(Annem) Beni bir hocaya, dershaneye götürmüştü. Ben metotlara giremiyordum. Benim müzikte anarşist bir ruhum var. Zaten caz müzisyenlerinin hepsi bir nevi anarşisttir. Çünkü caz müziğinde kalıp yoktur. Nasıl Türk sanat müziğinde taksim varsa caz müziğinde de herkes spontane olarak şarkıyı yorumlar." diye konuştu.

Hayatının müzik olduğunu ve müziği çok sevdiğini vurgulayan Gencer, "Hiçbir gün tatil yapmadım. 16 yaşından beri profesyonel çalışıyorum. Bir gün tatil yapsam, benim çalıştığım yerdeki personel para kazanamazdı." ifadelerini kullandı.

Gencer, güne müzikle başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Sabah kalktıktan sonra yine yatağa girerim. Malazgirt marşıyla 20 dakika yatakta hareket yaparım. Sonra aynı marşla, ayakta 20 dakika daha yaparım. Ondan sonra, ses çıkartmayan elektrikli piyanoyla antrenman yaparım. 3 yalı parasına aldığım meşhur piyanoyla yapmıyorum. Çünkü aşağıdan yukarıdan şikayet alırım onunla yapsam. Antrenman yapınca güzel bir ses çıkmıyor. Şikayet gelirse evden atılırız. Ne olur, ne olmaz. O da 40 dakika sürer. Yani 40 dakika spor, 40 dakika piyano."

"Piyanomu açık artırmada satmayı düşünüyorum"

Evindeki piyanosunu o dönemde 3 yalı fiyatına aldığını aktaran Gencer, "Evdeki meşhur Steinway kuyruklu piyanoyu 1953'te 30 bin liraya aldım. Hesabını yapın. Matematiğimin nasıl zayıf olduğu da buradan ortaya çıkıyor. Üç yalı alsaydım bugün kirada oturmayacaktım. Hiç üzgün de değilim. Para, pul mühim değil." değerlendirmesinde bulundu.

Gencer, piyanosunu artık satmayı düşündüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bir açık artırmada, inşallah yapacağım bu işi. Çünkü yaşım geldi artık. 'Uçmaya' yakınım. Çok sağlıklıyım. Bunu da spora ve sigara içmemeye borçluyum. Hepsini (arkadaşları) yavaş yavaş 'uçurdum' ama bakmadılar kendilerine. Çoğu da arkadaşlarım, nur içinde yatsınlar. Kendilerine baksalardı da daha sağlıklı yaşasalardı, Türkiye'ye daha büyük hizmetleri dokunacaktı. Eksik kaldı..."

Kirada oturduğu için sık sık ev değiştirdiğini kaydeden Gencer, "Önce kapıyı ölçerim, kapıdan piyanom girer mi diye. Sonra balkona Türk bayrağını asarım. Bayrağa da aşığım. Önce bayrağımı asarım, sonra piyanom taşınır. Sonra da ev eşyası. Sistem budur." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Ezgilerin Sultanı'ndan türkülere davet

2016-10-17 15:47 - Kültür Sanat

2016 KPSS önlisans sınavı puan hesaplama! KPSS puanı hesapla...

2016-10-16 20:37 - Eğitim

Fındık, maliyetini kurtarmanın peşinde

2016-10-17 19:33 - Ekonomi

Dişlerde soğuk sıcak hassasiyetine dikkat

2016-10-18 14:02 - Sağlık

İşte özel harekat polislerinin şehit olduğu evin içinden görüntü

2016-10-17 00:52 - Asayiş

'Yerli Jason'ın hayali oyunculuk

2016-10-17 19:08 - Çevre-Hayat

Facebook'tan Türk öğrenciye ödül

2016-10-19 12:57 - Teknoloji

Kapatılan Zaman Gazetesi eski çalışanlarına yakalama kararı

2016-10-18 16:27 - Asayiş

Şehit Erkan Özdemir ve Metin Uysal'ın evlerini devlet yapacak

2016-10-12 21:17 - Gündem

Hakkari'de 5 terörist etkisiz hale getirildi

2016-10-12 22:02 - Gündem

İlgili Haberler

'La Boheme' eserinin prömiyeri AKM'de gerçekleştirildi

15:53 - Kültür Sanat

"10. Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali" başladı

23:41 - Kültür Sanat

İstanbul Photo Awards 2025 dördüncü sergisini Madrid'de açtı

21:23 - Kültür Sanat

Trabzonlu yorgancı Mehmet usta, mesleğini 60 yıldır aynı dükkanda sürdürüyor

13:33 - Kültür Sanat

Suriyeli ressam, Şam’daki evini sanat galerisine dönüştürdü

13:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Gine Bissau'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafında silah sesleri duyuldu

18:12 - Dünya

TÜRGEV'den şiddete ve zorbalığa karşı güvenli gelişim modeli

18:07 - Gündem

NATO ve Ukrayna, savunma alanında inovasyonu hızlandırmak için ortak girişim başlattı

18:03 - Dünya

Serbest bırakılan Gazzeli Hüseyin ez-Zubeydi, İsrail hapishanelerinde gördüğü işkenceleri anlattı

17:43 - Dünya

Avrupa Parlamentosu'ndan "sosyal medyada 16 yaş sınırı" çağrısı

17:33 - Dünya