Petrol fiyatları hafta boyunca yüksek seyretse de 5 haftalık düşüş trendini kıramadı

Petrol fiyatları, hafta boyunca yüksek seyretse de cuma günü tüm kazançlarını geri vererek tekrar 75 doların altında kapattı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara
Önceki hafta 74,40 dolardan kapanan Brent petrol, pazartesi günü Ukrayna'nın Kazakistan petrolünü taşıyan CPC'ye ait bir istasyona "ABD'ye tepki" amacıyla saldırdığına ilişkin haberlerle yükseldi. Saldırının etkisiyle Brent petrol 75,12 dolara kadar çıkarken, günü yüzde 0,07 kazançla 75,06 dolardan tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise yüzde 1 artışla 71,28 dolara yükseldi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in özel sektörü destekleyen açıklamalarıyla, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de ekonomik toparlanma beklentileri oluştu. Böylece Brent petrol 18 Şubat'ta yüzde 0,5 artarak 75,45 dolara, WTI ise yüzde 0,6 yükselerek 71,74 dolara çıktı.
AB'nin Rusya'nın petrol taşımak ve yaptırımları aşmak için kullandığı "gölge filo"sunu hedef alan yeni yaptırım paketinin onaylanmasının ardından, 19 Şubat'ta Brent petrol 76,46 dolara kadar yükseldi ve günü de yüzde 0,5 artışla 75,81 dolardan kapattı. WTI ise yüzde 0,6 artışla 72,16 dolar oldu.
Perşembe günü de yukarı yönlü hareketini sürdüren Brent petrol yüzde 4 artarak günü 76,12 dolardan tamamladı. WTI da yaklaşık yüzde 4 yükselişle 72,43 dolar olarak kaydedildi. Ancak, aynı gün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in, Ukrayna-Rusya savaşında barış sağlanması kapsamında Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin masada olabileceğinin sinyalini vermesiyle fiyatların yukarı yönlü hareketi kısıtlandı.
Cuma günü ise Bessent'in Çin'in Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile yaptığı telefon görüşmesinde, her iki tarafın Çin ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önemini vurguladığına ilişkin haberler arz kesintilerine yönelik endişeleri hafifletti. Böylece, yukarı yönlü hareketini sonlandıran Brent petrol, yüzde 3'e yakın değer kaybederek, Ekim 2024'ten beri en sert düşüşü kaydetti.
Brent petrol, 17 Şubat'la başlayan haftayı yüzde 0,7 düşüşle 73,90 dolardan tamamlayarak 5 haftalık düşüş hareketini sürdürdü. WTI da aynı dönemde yüzde 0,5 azalarak 70,20 dolar oldu.

"Fiyatlar 74-76 dolar arasında dar bir bantta seyrediyor"

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, küresel jeopolitik belirsizliklerin artmasına rağmen petrol fiyatlarının dar bir aralıkta seyrettiğini söyledi.
Dourian, yedek üretim kapasitelerinin fazla olması nedeniyle fiyatların istikrarlı kaldığını belirterek, "Petrol fiyatları 74-76 dolar arasında dar bir bantta kaldı ve düşük volatilite gösterdi. Yatırımcılar, Washington'dan gelecek yeni yaptırım ve Rusya-ABD barış görüşmeleri haberlerini beklerken, agresif pozisyonlar almak yerine durumu izlemeyi tercih ediyor olabilirler." dedi.
Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirecek bir anlaşma yapılması ve Moskova'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi durumunda petrol fiyatlarının daha fazla düşebileceğini ifade eden Dourian, "Rusya'ya karşı yaptırımlar hafifletilse de, OPEC+ yaptırımları fiyat artışlarını sınırlayacaktır. Ayrıca, ABD eski Başkanı Joe Biden döneminde getirilen yaptırımlar nedeniyle alıcılar alternatif kaynaklara yöneldiği için Rus petrolüne geri dönmeleri zaman alacaktır." diye konuştu.

"Piyasalarda büyük belirsizlik hakim"

Londra merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group'un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere de bu haftaki fiyat artışlarının piyasalardaki belirsizlikten kaynaklandığını belirtti.
Mathonniere, ABD ve Rusya arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasıyla, Rus petrolünün Avrupa'ya yeniden gönderilebileceği umudunun, Brent petrolün varil fiyatını 75 doların altına çektiğini fakat fiyatların kısa sürede toparlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"İlk olarak AB, 16. yaptırım paketini onayladı ve yaptırım uygulanan Rus tankerleri ile bunlara fon sağlayanların listesini genişletti. CPC üzerindeki durum ise belirsiz. Kazaklar ve Chevron saldırıdan etkilenme olmadığını söylese de Rusya, petrol akışlarının yüzde 30 ila yüzde 40'ının etkilenmiş olabileceğini belirtiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden petrol ihracatının yeniden başlaması olasılığı da var ancak Ankara'nın 1,5 milyar dolarlık tahkim davası çözülmeden Ceyhan'a petrol akışını onaylaması pek olası değil. Son olarak, Trump yönetiminin İran petrolüne yönelik yaptırımlarını sertleştirme ihtimali sorgulanıyor. Bazı analistler İran tedarikinin günlük 200 bin ila 300 bin varil düşebileceğini belirtse de Washington'da yaptırımların daha sert uygulanacağı ihtimali varlığını koruyor. Dolayısıyla piyasalarda büyük bir belirsizlik söz konusu. Bu yüzden fiyatlar beklenenden fazla düşmedi."
Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi ise OECD ülkelerinin petrol kaynaklarının azaldığını ve Çin talebinde bir toparlanma olabileceğini belirterek, "ABD ekonomisi de beklentilerin üzerinde performans gösteriyor ancak fiyat artışlarını tetikleyen kayda değer bir sebep bulunmuyor." ifadesini kullandı.
Rizvi, piyasa oyuncularının yükselişin aksine düşüş eğilimi gösterdiğini belirterek, "Petrol piyasalarındaki düşüş trendi devam ettikçe fiyatların ilerleyen süreçte daha fazla düşeceğine inanıyorum. Bu hafta ekonomik açıdan önemli haberler var ve bunlar sürece etki edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Karadeniz için fırtına uyarısı

2025-02-16 14:28 - Gündem

Perakende sektörünün ramazan yardımlarından ekonomik beklentisi yaklaşık 20 milyar lira

2025-02-20 11:32 - Ekonomi

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

2025-02-18 13:47 - Dünya

Dünya küreselleşiyor… Ya küresel güç olacağız ya da çökeceğiz! -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2025-02-18 19:09 - En Son Yazılar

Reklam Kurulu tüketiciyi yanıltıcı reklamlar için 30,2 milyon lira ceza verdi

2025-02-21 10:38 - Medya

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

2025-02-17 07:37 - En Son Yazılar

Balıkesir'de traktör ile otomobilin çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

2025-02-19 18:03 - Asayiş

Fransa, Avrupa'nın güvenliği konusunda artık ABD'ye bağlı kalmaması gerektiğini belirtti

2025-02-19 18:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit itfaiye eri Sayın'ın ailesine başsağlığı mesajı

2025-02-15 17:07 - Siyaset

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beşiktaş'taki kaçak yapılar için harekete geçti

2025-02-18 18:33 - Gündem

İlgili Haberler

Çiftçilere yılın ilk 6 ayında 106 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapıldı

15:27 - Ekonomi

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi

Küresel temiz enerji teknolojileri pazarı 1,1 trilyon doları aştı

13:43 - Ekonomi

AB'de kömürden elektrik üretimi tarihi düşük seviyede

13:07 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat sektörü ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

12:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Turkuaz renkli Mavigöl'ü 5 yılda 700 bin kişi gezdi

15:32 - Gündem

Çiftçilere yılın ilk 6 ayında 106 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapıldı

15:27 - Ekonomi

Romanya, nükleer santralini kuraklık nedeniyle kapatıyor

15:18 - Dünya

Giresun ve Trabzon için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:12 - Gündem

UNRWA: İsrail'in Doğu Kudüs'ün Şuafat Mülteci Kampı'ndaki tesislerimize el koyması an

15:09 - Dünya