?>

Pentagon, ABD'nin mayısta Afganistan'daki askerlerinin tamamını çekmeyeceği sinyalini verdi

Pentagon Sözcüsü Kirby, Taliban’ın vaatlerini yerine getirmediğini belirterek bu durumda mayıs ayında ABD askerlerinin tamamen Afganistan’dan çekilmeyebileceğini söyledi.

Genel - 5 yıl önce

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Afganistan'a ilişkin bir soru üzerine, ABD'nin şubat ayında Doha'da Taliban ile imzaladığı anlaşmayı incelediklerini belirten Kirby, "Taliban vaatlerini yerine getirmiyor. Bildiğiniz üzere mayısta yaklaşmakta olan tarih var. Bu, çözüm isteyen herkes için geçerlidir. Ancak onlar terörizm ile bağlarını kesme ile Afgan halkına ve Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırıları durdurma konusundaki vaatlerini yerine getirmedikleri sürece müzakereye dayalı spesifik bir çözüme varmak zor olacak." dedi.

Bu ifadelerinin ABD'nin anlaşma gereği mayıs başında ülkedeki askerlerinin tamamını çekmeyeceği anlamına gelip gelmediği sorusuna Kirby, "Afganistan'daki asker sayısına yönelik bir karar, oradaki güvenlik ihtiyacımıza, verilen güvenlik vaatlerinin yerine getirilip getirilmediğine ve şartlara bağlı olacak." yanıtını verdi.

Şu anda Afganistan’daki askerlerin tamamen çekilmesine ilişkin spesifik bir takvim konusunda görüş belirtmek istemediğini kaydeden Kirby, "Taliban vaatlerini yerine getirmediği sürece, müzakere masasındaki diğer tarafların vaatlerini yerine getirmesi mantıklı bir yol olmayacak." diye konuştu.

ABD'nin 29 Şubat 2020'de Doha'da Taliban'la yaptığı anlaşmaya göre, ABD Afganistan'daki askerlerinin sayısını 15 Ocak 2021 itibarıyla 2 bin 500'e indirecekti, Mayıs 2021 itibarıyla da Afganistan'dan tamamen çekilecekti.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, görevi devretmeden önce Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e indirme talimatı vermişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Çekmeköy'de kuyumcuyu soyan şüpheli yakalandı

2021-01-22 12:56 - Gündem

Karadeniz'in 2020 yılı ihracatında Trabzon başı çekti

2021-01-23 14:11 - Ekonomi

Zeytinin rekoltesi düşük, yağının kalitesi yüksek

2021-01-26 21:22 - Ekonomi

Yüksekovalı balıkçılardan kazma kürekli balık avı

2021-01-24 17:01 - Çevre-Hayat

'e-ticaret ekonominin lokomotifi olacak' öngörüsü

2021-01-24 15:48 - Genel

Avukatlıktan hakim savcılığa geçiş sınavına yönelik FETÖ soruşturmasında 44 gözaltı kararı

2021-01-22 13:29 - Genel

Bale sınıfı evlerin salonuna taşındı

2021-01-28 14:41 - Çevre-Hayat

Göztepe'de Mossoro takımdan ayrıldı

2021-01-22 17:36 - Spor

TBB, Afganistan Ulaştırma Bakanı'nı ağırladı

2021-01-28 15:17 - Gündem

Cengiz Ünder attı Leicester City tur atladı

2021-01-24 22:46 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Filistin'den, BM'ye üye ülkelere UCM'yi destekleme ve İsrail'in dokunulmazlığına

02:43 - Dünya

Suriye, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyona katıldı

00:02 - Dünya

BM'ye göre ateşkesten beri Gazze'ye bir kez bile günde 600 yardım kamyonu ulaşmadı

23:37 - Dünya

Düşen askeri uçakta şehit olan askerler için başsağlığı mesajları

23:32 - Dünya

‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ iddianamesinde bazı şüpheliler hakkında istenen cezalar

23:28 - Gündem