?>

Pence'ten Kuzey Kore'ye 'Libya' tehdidi

ABD Başkan Yardımcısı Pence, ABD ile nükleer bir anlaşma yapmaması durumunda "Kuzey Kore'nin akıbetinin Libya gibi olabileceğini" söyledi.

Genel - 8 yıl önce

WASHINGTON (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ile nükleer bir anlaşmaya varması konusunda Kuzey Kore'ye uyarıda bulunarak, aksi durumda bu ülkenin Libya gibi olabileceğini belirtti.

Amerikan Fox News kanalına verdiği mülakatta gündemi değerlendiren Pence, Kuzey Kore konusunda sert açıklamalarda bulundu.

Pence, "Geçen hafta Libya modeli ile ilgili birtakım konuşmalar vardı. Bu konuda Başkan Trump'ın açıkça dile getirdiği gibi, eğer Kim Jong-un bir anlaşma yapmazsa ancak o durumda (Kuzey Kore), Libya modeli ile sonuçlanabilir." ifadelerini kullandı.

Libya modeli tartışması

Libya benzetmesinin Pyongyang yönetimi gözünde bir tehdit gibi algılandığını hatırlatan spikerin "Bu bir tehdit mi?" sorusuna ise Pence, "Bence bu daha ziyade bir gerçek." yanıtını verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Kuzey Kore konusunda "Libya modeli" önermesiyle ilgili geçen hafta bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, 2003 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un Libya ile imzaladığı gibi bir nükleer anlaşmayı Pyongyang ile yapmak istemediğini kaydetmişti.

Danışmanı Bolton'ın "Libya modeli" önerisini reddeden Trump, "Libya modeli çok farklı bir şeydi. Biz Libya'yı önemli ölçüde yok ettik. Kaddafi'yi görevde tutmak şeklinde bir anlaşma yoktu. Eğer (Kuzey Kore ile) bir anlaşma yapamazsak o zaman belki bu model gündeme gelebilir." değerlendirmesini yapmıştı.

Kuzey Kore kızgın

Kuzey Kore'de oldukça olumsuz yankılandığı bildirilen "Libya modeli" açıklamalarının yansımaları sürerken ABD Başkan Yardımcısı Pence'in bir kez daha bu konuyu gündeme getirmesinin tartışmaları alevlendirebileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Trump, geçen haftaki açıklamasında, 12 Haziran'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapılması planlanan görüşmenin akıbeti hakkında "Henüz bir şey görmedik, duymadık. Bize bir bildirim de yapılmadı. Neler olacağını göreceğiz." değerlendirmesini yapmıştı.

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatını "provokasyon" olarak niteleyerek, Güney Kore ile yüksek düzeyli müzakereleri askıya almış, Trump ile Kim arasında yapılması planlanan görüşmenin de riske girebileceğini açıklamıştı.

Muhabir: Hakan Çopur

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de 108 bin uluslararası öğrenci öğrenim görüyor

2018-05-16 17:25 - Genel

Partilerin milletvekili listelerinde dikkat çeken isimler

2018-05-22 09:37 - Siyaset

Borsa güne yükselişle başladı

2018-05-17 13:08 - Ekonomi

Pirlo'nun jübilesinde yıldızlar geçidi

2018-05-22 07:32 - Spor

Buray’dan hayranlarına müjdeli haber

2018-05-21 17:32 - Magazin

İstanbul'daki müzelerin hedefi, 10 milyonun üzerinde ziyaretçi

2018-05-20 16:18 - Genel

Seçmen kütükleri yarın kesinleşecek

2018-05-21 13:02 - Siyaset

'Bacağımı kaybedecek hangi suçu işledim?'

2018-05-16 18:02 - Dünya

Honor, amiral gemisi Honor 10 modelini piyasaya sürdü

2018-05-16 18:32 - Teknoloji

OHAL Komisyonu 17 bin başvuruyu karara bağladı

2018-05-18 13:17 - Genel

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

İsrail'in, Lübnan'daki İHA saldırılarında 3 kişi hayatını kaybetti

20:58 - Dünya

Ticaret Bakanlığından asgari ücret fırsatçılarına denetim

20:42 - Ekonomi

Bahis soruşturması kapsamında 30 gözlemci, PFDK'ye sevk edildi

20:37 - Spor

Regaip Kandili dualarla idrak edildi

20:33 - İslam-Hayat - Receb 1447

Zelenskiy, Witkoff ve Kushner ile telefonda görüştü

20:17 - Dünya