?>

Parmak ucundan alınan kanla Alzheimer'ın erken teşhis edilmesi mümkün olabilir

Araştırmacılar, parmak ucundan alınan kan örneği ile Alzheimer hastalığının erken teşhis edilmesinin mümkün olabileceğini belirledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda yayımlanan araştırmaya göre, İsveç'te araştırmacılar, 17 farklı birinci basamak sağlık tesisinde kalan 307 orta yaşlı ve yaşlı hastanın verilerini inceledi.

Bu kapsamda, ilk olarak doktorlar tam kapsamlı bir hastanede katılımcıları muayene ettikten sonra teşhis koydu.

İkinci aşamada ise araştırmacılar, Alzheimer hastalarının beyninde bulunan "amyloid beta" proteini ve merkezi sinir sisteminde bulunan "tau" proteinine sahip olup olmadığını anlamak için katılımcılardan kan örneği istedi.

Katılımcılar, daha sonra hafızlarının incelenmesi için kapsamlı klinik muayeneye tabi tutuldu.

Tüm incelemelerin sonunda doktorlar, katılımcıların yaklaşık yüzde 55'inin Alzheimer ya da Alzheimer ilişkili hastalığa sahip olduğunu saptarken, ikinci aşamada istenen kan tahlilinde doktor teşhisine kıyasla Alzheimer hastalığı yüzde 85 daha doğru tespit edildi.

Araştırmada, söz konusu kan testlerinin, Alzheimer'a daha hızlı ve doğru teşhis konulmasına yardımcı olabileceği tespit edildi.

İsveç Göteborg Üniversitesi Psikiyatri ve Nörokimya Bölümü'nden Hanna Huber, diyabet hastalarının düzenli olarak parmak ucu kan şekeri ölçümü yapması gibi Alzheimer hastalığının teşhisi için de benzer kan testinin evde kolayca yapılabileceğini söyledi.

Huber, parmak ucundan alınan kan örneğinin, hastalığın erken teşhisine yardımcı olmasının yanı sıra hastalık sürecinde de Alzheimer hastalığının ilerlemesinin daha iyi takip edilmesini sağlayacağını belirtti.

İsveç'teki Lund Üniversitesinden baş araştırmacı Sebastian Palmqvist de "Doğru teşhis araçlarının bulunmaması nedeniyle, birinci basamak doktorlarının bilişsel bozukluğu olan hastalar arasında bile Alzheimer hastalığını teşhis etmesi, şu anda çok zor." ifadesini kullandı.

Araştırmanın sonuçları, Amsterdam'da düzenlenen Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda yayımlandı.

İlaç türünün ilk örneği

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ocak ayında ön onayı alınan, yetişkinlerde görülen Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen bir ilacı ilk kez tam onaylamıştı.

Araştırmalara göre, 18 aylık tedavi ile hastalığın ilerlemesini yüzde 27 yavaşlattığı görülen ilacın, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef aldığı belirtiliyor.

İlaç, hafıza ve düşünmedeki zayıflamayı yavaşlatabileceğini ortaya koyan, türünün ilk örneği olarak gösteriliyor. Piyasadaki diğer ilaçlar hastalığın yalnızca semptomlarını hedef alıyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zeytinyağı ihracatında prim kesintisi

2023-07-19 08:53 - Ekonomi

Dünya Yüzme Şampiyonası, yarın Japonya'da başlayacak

2023-07-22 11:17 - Spor

Uludağ'da orman yangınlarına karşı özel harekat ekipleri devriye geziyor

2023-07-20 10:42 - Gündem

Wagner Afrika'daki faaliyetlerine devam edecek

2023-07-20 16:48 - Dünya

İsrail'de Netanyahu karşıtı protesto hareketi sivil itaatsizlik eylemlerine başladı

2023-07-18 11:18 - Dünya

Wimbledon'ın final maçında raketini kıran Djokovic'e para cezası verildi

2023-07-18 10:27 - Spor

60 saniyede ekonomide bugün (20 Temmuz 2023)

2023-07-20 17:09 - Genel

THY'den şampiyon olan "Filenin Sultanlarına" özel anons

2023-07-18 11:23 - Spor

Hırvat tenisçi Dodig, Antalya'da kampa girdi

2023-07-20 11:22 - Spor

Dünya İslam Birliği, Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıyı kınadı

2023-07-23 21:33 - Dünya

İlgili Haberler

New York'taki kalp ve damar sempozyumunda yapay zeka ekseninde damar sağlığı ele alındı

16:37 - Sağlık

Bitlis'te 12 yaşında iki kez kanseri yenen Elanur, yaşama azmiyle duygulandırdı

12:53 - Sağlık

Beynindeki tümörden "haritalandırma" tekniğiyle kurtuldu

12:48 - Sağlık

Trabzon'daki Organ ve Doku Nakli Merkezi hastalara umut oluyor

12:38 - Sağlık

"Hayalet deprem sendromu" stres ve kaygı bozukluğuna neden oluyor

12:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Aşırı hava olayları en fazla tahıl ürünlerini olumsuz etkiliyor

11:27 - Ekonomi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi kasımda arttı

11:23 - Ekonomi

Adana'da Azerbaycan'daki iş ve yatırım fırsatları anlatıldı

11:18 - Ekonomi

KİT geçen yıl 260 milyar liranın üzerinde yatırım harcaması yaptı

11:12 - Ekonomi

Türkiye ekimde 5 milyon 683 bin 717 yabancı ziyaretçiyi ağırladı

11:08 - Gündem