Paraşütçü gazi, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmanın gurunu yaşıyor

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 71 yaşındaki gazi Ahmet Diril, aradan 51 yıl geçmesine rağmen o günleri unutamıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Samsun
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Ada'ya barış ve huzur getirmek amacıyla ilki 20 Temmuz, ikincisi 14 Ağustos 1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 51 yıl geçti.
????
Evli ve 4 çocuk, 5 torun sahibi Ahmet Diril de Kıbrıs Barış Harekatı'na katılarak 6,5 ay görev yaptı.
Aradan geçen 51 yıla rağmen o günleri ve yaşadıklarını unutamayan Diril, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şubesinin 2000 yılından bu yana başkanlığını da yürütüyor.

Gazilere ihtiyaç duydukları konularda destek olan Diril, bir yandan da seminer ve konferanslarda hatıralarını gençler ve çocuklarla paylaşarak, Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemini anlatıyor.
Diril, harekattan önce Kayseri Hava İndirme Tugayı Zincidere'de paraşütçü çavuş olarak görev yaptığını, görev tevdi edildikten sonra Kayseri Erkilet Havalimanı'na gittiklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin pek çok zorluğa rağmen harekattan yüz akıyla çıktığının altını çizen Diril, kendisinin de Erkilet Havalimanı'ndan kalkan uçaktan Ada'ya paraşütle atladığını belirtti.
Harekatın dünyada benzerine rastlanmayan şekilde geliştiğine işaret eden Diril, "Kıbrıs Barış Harekatı havadan indirme ve denizden çıkarma olarak yapılmıştır. 3 evreli bir harekatın bir anda icra edilmesi çok kolay bir şey değil. Bizim taburumuzun tuttuğu yer Girne'den Kıbrıs'a ulaşımı sağlayan boğazdı. İlk gece orada çatışmaya başladık." dedi.

"Bu vatanın sınırları kanla çizilmiştir, asla geri dönüş olmaz"

1974 yılının 19 Temmuz'unda babasının Kayseri'ye kendisini ziyarete geldiğini öğrendiğini ve o anı hiç unutamadığını gözyaşlarıyla anlatan Diril, şunları kaydetti:
"Babam benimle görüşmek istemiş. Bizim bilgimiz dışında babama, birliğin alarm durumunda olduğu söylenmiş. Çok ısrar etmiş ama babamla görüşemedim. Babam o gece Kayseri'de kalmış. Biz havaalanına geçerken babam otelden bize el sallamış. Yani bunlar çok duygulandıran bir şey. Rahmetli babam dönerken, 'Şimdi annesine ne söyleyeceğim?' demiş. Böyle bir anım var. Babam oradan dönerken bir günde zayıfladığını söylerdi."

Diril, harekat süresince farklı yerlerde görev yaptığını aktararak, "Çok şükür, alnımızın akıyla Kıbrıs Barış Harekatı'nda şerefli bir gazi olduk. Vatanımıza, milletimize her zaman canımız fedadır." ifadesini kullandı.
Vatanın kutsal olduğunu vurgulayan Diril, "Bir insanın tapulu baba malı gibi bir şeydir bizim için vatan. Bu vatanın sınırları kanla çizilmiştir, asla geri dönüş olmaz. Eşimizden, işimizden, aşımızdan ama onun öncesinde vatanımızdan asla vazgeçmeyiz. Bugün olsa yine paraşütle Kıbrıs Barış Harekatı gibi bir harekatta atlarım. O ruhu taşıyorum çok şükür." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ı resmi törenle karşıladı

2025-07-16 15:48 - Siyaset

Ayşe Nazlı Aydın, tekvandoyu bırakıp geçtiği atletizmde 50 madalya kazandı

2025-07-12 15:23 - Spor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

2025-07-19 00:38 - Dünya

Başkentte 26 katlı binadaki yangına ilişkin incelemeler sürüyor

2025-07-13 13:38 - Gündem

"Umut" ve "Sıla" adı verilen kelaynakların göç yolculuğu takip altında

2025-07-13 12:22 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2025-07-18 18:48 - Siyaset

OPEC’in ham petrol üretimi haziranda günlük 220 bin varil arttı

2025-07-15 15:22 - Ekonomi

Down sendromlu milli sporcudan ödül töreninde sürpriz evlilik teklifi

2025-07-14 17:48 - Magazin

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-07-17 20:32 - Asayiş

FETÖ'nün darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti

2025-07-13 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Kars'ta 57 yıl önce ağaçlandırılan tren istasyonu, yeşil dokusuyla dikkati çekiyor

00:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da yüksek nem ve sıcaktan bunalanlar sahilleri doldurdu

15:18 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin 'yeşil altın'ı Çubuk turşusu 45 çeşidiyle dünya lezzetleri arasında

13:07 - Çevre-Hayat

Ahlat'a yerleştirilen Ahıska Türkleri yeni yuvalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Atlı Polis Birliği, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri için Bitlis'te

21:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Başkentte ağaçlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

02:43 - Asayiş

Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonunu tamamladığı 2 cami ibadete açılacak

02:42 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Diyarbakır'da plazada çıkan yangın söndürüldü

02:03 - Asayiş

Irak'tan İran ve Suudi Arabistan'a "ortak güvenlik koordinasyon konseyi" kurulma

01:18 - Dünya

Suriye ve İsrail heyetleri "gerilimi azaltmak için" ABD arabuluculuğunda bir araya geldi

00:42 - Dünya