Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde terör, kadınların eğitimine sekte vurdu

Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde hem Afganistan'daki işgal girişimlerinin yol açtığı çatışmalar hem de bölgede 2001-2014 arasındaki terör faaliyetleri, kadınların eğitim hayatına katılmasını önemli ölçüde etkiledi.

Dünya - 2 yıl önce

İslamabad

Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) 1979'da ve ABD'nin de 2001'de Afganistan'ı işgali, bu ülkede yaşanan çatışmaların, hemen yanı başındaki Pakistan'a ve sınırdaki Kuzey Veziristan'a da taşınmasını doğrudan tetikledi. ABD'nin Afganistan'ı işgaliyle bu ülkedeki irili ufaklı örgütler de Pakistan'da terör faaliyetleri yürütmeye başladı.

On yıllardır çatışmalardan muzdarip Kuzey Veziristan'daki kadınlar da tıpkı çocuklar gibi bu çatışmaların en çok etkilediği kesimi oluşturdu.

2005-2008 arasında terör örgütlerinin yüzde 62'sini kontrol ettiği Kuzey Veziristan'da, Pakistan'ın başlattığı operasyonlarla güvenlik kontrolü önemli ölçüde sağlandı.

Bölgedeki yetkililer, AA muhabirine, 5 milyon nüfuslu Kuzey Veziristan'da okuma yazma oranının erkeklerde yüzde 30,9, kadınlarda ise yüzde 6 olduğunu belirtti.

Okuma yazma oranındaki düşüşün sebebi bölgedeki terör faaliyetleri oldu

Kuzey Veziristan'da yaşayan yaklaşık 2,5 milyon kadından 150 bini okuma yazma biliyor. Bölgedeki kadınların okuma yazma oranı 2016'da yüzde 1 olarak kaydedildi.

İnternet üzerinden istatistik verileri sunan "Statista" şirketinin verilerine göre, Pakistan genelinde 2006'da yüzde 39,6 olan kadınların okuma yazma oranı, 2020'de yüzde 47'ye yükseldi. Ülke genelinde erkeklerin okuma yazma oranı ise 2020'de yüzde 70 olarak tespit edildi. Ülkenin geri kalanıyla karşılaştırıldığında Kuzey Veziristan'da kadın ve erkeklerde bu oran oldukça düşük.

Yetkililer, bu durumun en büyük sebebinin "bölgede yaşanan terör faaliyetleri" olduğuna işaret ediyor.

Kız çocuklarının okullara kayıt olmasına teşvik

Pakistan, 2016'da güvenlik durumunu kontrol altına aldıktan sonra Kuzey Veziristan'a eğitim, sağlık ve çeşitli altyapı yatırımları yaptı.

Yetkililer, son yıllarda 191 okulun yenilendiğini, 27 yeni okulun yapıldığı bilgisini paylaşarak kız çocuklarının eğitime teşvik edildiğini vurguladı.

Bölge halkı, okul sayılarının yeterli olmadığını ve vatandaşların kendi imkanlarıyla çocuklarını okutmaya çalıştığını belirtiyor.

Kuzey Veziristan'daki üst düzey devlet yetkilisi Şahid Ali Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001-2014 arasını "tam bir hukuksuzluk dönemi" olarak nitelendirerek başlatılan operasyonlarla bölgenin güvenli hale getirildiğini ve tüm devlet kurumlarının çalıştığını belirtti.

Han, hem erkek hem de kadınlarda okuma yazma oranlarının düşük kalmasının sebebini bölgede yaşanan teröre bağlayarak 2016'dan sonra durumun normale dönmesiyle bu oranlarda da artış kaydedildiğini vurguladı.

Kızlar için okulların bulunduğunu aktaran Han, okula kayıt kampanyaları düzenlediklerini ve bu sayede kadınların okuma yazma oranının yüzde 1'den yüzde 6'ya çıktığını ifade etti.

Han, kız öğrencilerin sayısının arttığına işaret ederek ailelerin de çocuklarını okula göndermekte istekli olduklarını kaydetti.

Nüfusun 0-30 yaş arasını oluşturanların oranının yüzde 57 olduğuna dikkati çeken Han, işsiz gençlerin en önemli sorun olduğunu söyledi.

Okul sayısı yeterli değil vurgusu

Bölge sakinlerinden Vezir kabilesine mensup Malik Feridullah, Kuzey Veziristan'da daha önce yaşanan çatışmalara işaret ederek dükkanlar ve pazarların kapalı kaldığını ve bunun herkese zararı olduğunu söyledi.

Feridullah, Kuzey Veziristan'ın çatışmalardan çok zarar gördüğüne işaret ederek güvenlik durumunun yüzde 90 düzeldiğini kaydetti.

Eğitim ve sağlık alanında ciddi ilerleme olmadığı değerlendirmesinde bulunan Feridullah, "Hastane yok, okul yok. Herkes kendi imkanlarıyla çocuklarını okutmaya çalışıyor. Kız çocukları için eğitim sağlamak istiyoruz. Ancak okul düzeni yok." diye konuştu.

Davar kabilesinden Malik Ekber Han ise güvenliğin önceki döneme göre daha iyi olduğunu dile getirerek "Şu anda (terör) bitti sayılır. Bizler eğitimsizlikten dolayı geri kaldık. Kız veya erkek fark etmez eğitim artmalı." dedi.

Bölge sakinlerinden Eşrefullah Han da kalkınmayla ilgili sorunlara işaret ederek hastanelerin çalıştığını ancak ekipmanın yetersiz olduğunu söyledi.

Kuzey Veziristan'da en önemli sorunun kız çocuklarının eğitimi olduğunu vurgulayan Eşrefullah Han, evlerde ve ailelerde yaşanan problemleri gündeme getirmeleri açısından bölgedeki kadınlara yönelik eğitim faaliyetlerinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus askeri uzman İgor Korotçenko, Ukrayna'daki özel operasyonun amacını dikGAZETE’ye anlattı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-03-02 05:09 - Özel Haber

Vitrinleri yenilenen Çorum Müzesi, turizm sezonuna hazır

2022-03-06 13:22 - Kültür Sanat

Donbass'tan Tatar gazeteci Ramil Zamdıhanov ile yazarımız İlber Vasfi Sel, Rusya - Ukrayna krizi üzerine konuştu

2022-03-05 07:11 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Putin'den Ukaryna'da ölen Dağıstan kökenli subaya 'Rusya Kahramanı' madalyası

2022-03-04 01:08 - Özel Haber

Rus uzman Artamonov: Ukrayna'da Türk ailesine saldıran Neo Naziler askeri mahkemede yargılanmalı

2022-03-07 17:15 - Özel Haber

Türkiye genelindeki okullarda eş zamanlı deprem tatbikatı yapıldı

2022-03-04 14:35 - Eğitim

Ünlü Rus askeri uzman Litovkin, dikGAZETE'ye NATO'nun Ukrayna hava sahasını neden kapatamayacağını anlattı

2022-03-05 07:36 - Özel Haber

'Bergen' filmi bir kadının varoluş hikayesini seyircilerin dikkatine sunuyor

2022-03-03 12:35 - Magazin

İsrail İstihbarat eski Başkanı Kedmi: Rusya'ya karşı topyekün bir savaş var

2022-03-03 07:22 - Özel Haber

Elazığ'da sağanak sonrası Hazar Gölü'nün üzerinde gökkuşağı oluştu

2022-03-02 14:39 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

ABD'de, Filistin destekçisi protestolara San Francisco Üniversitesi öğrencileri de katıldı

05:03 - Dünya

ABD: Netanyahu'ya yönelik olası tutuklama kararı konusunda UCM "yetkisiz"

23:42 - Dünya

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Hamas'a 40 günlük ateşkes teklif edildiğini belirtti

23:27 - Dünya

Sırbistan, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğini önlemek istiyor

22:42 - Dünya

Netanyahu, UCM'nin olası tutuklama kararını engellemek için Biden'dan yardım istemiş

22:32 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de, Filistin destekçisi protestolara San Francisco Üniversitesi öğrencileri de katıldı

05:03 - Dünya

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

03:33 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangına müdahale sürüyor

02:23 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bugün CHP Grubunu ziyaret edecek

01:48 - Siyaset

1 Mayıs ve 19 Mayıs'ta üç kentte raylı sistemler ücretsiz olacak

01:43 - Gündem