?>

Pakistan'da eski Başbakan Han'ın tutuklanmasının ardından protestolar başladı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han’ın Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından tutuklanmasının ardından ülke genelinde protestolar başladı.

Dünya - 2 yıl önce

İslamabad

Ulusal basındaki haberlere göre, hakkındaki davaların duruşmalarına katılmak üzere Lahor’dan başkent İslamabad’a gelen Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han’ın mahkeme önünde paramiliter birlikler tarafından tutuklanmasının ardından destekçileri protestolara başladı.

İslamabad, Ravalpindi, Lahor, Karaçi, Peşaver ve daha birçok şehirde Han destekçileri sokaklara indi.

Lahor’da İmran Han’ın ikamet ettiği Zaman Park bölgesinin giriş ve çıkışları kapatılırken, PTI destekçileri Lahor’daki Özgürlük Meydanı'nı da trafiğe kapattı.

Başkent İslamabad ile Ravalpindi’yi birbirine bağlayan yollar da göstericiler tarafından kapatılırken, burada lastik yakan protestocular, yollara büyük taşlar yerleştirdi.

Karaçi’deki protestolarda da polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Göstericiler polise taş ve sopa fırlatırken, polis de protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Dawn gazetesindeki habere göre, Han hakkındaki tutuklama kararı Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilmişti.

İslamabad polisi tarafından yapılan açıklamada, PTI lideri ve eşinin 50 milyar rupinin (yaklaşık 3 milyar 420 milyon lira) yasallaştırılması için bir emlak firmasından milyarlarca rupi almakla suçlandığı ve bu sebeple Han'ın tutuklandığı belirtilmişti.

Tutuklama kararında Han ve eşi Büşra Bibi, yolsuzlukla suçlanıyor.

Han, başkente komşu Ravalpindi'deki NAB merkezine götürülmüştü.

Söz konusu gelişme, Han'ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastın arkasında olmakla suçlamasının ardından gelmişti.

Pakistan ordusu, dün, eski Başbakan İmran Han'ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğuna yönelik iddialarını "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirmişti.

Han, 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğuna dair iddialarını sürdürmüştü.

Han, saldırıya uğramıştı

Han, koalisyon hükümeti erken seçim ilan etmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.

Vezirabad'da 3 Kasım 2022'de konvoyuna ateş açılması sonucu Han, iki bacağından yaralanmıştı. Saldırıda bir kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.

İmran Han hükümeti nisanda düşmüştü

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çiftçilerin su kullanım bedeline yapılacak yüzde 50 indiriminin uygulama esasları belirlendi

2023-05-06 10:18 - Ekonomi

Mavi ve yeşilin buluştuğu Uçmakdere paraşüt tutkunlarını ağırlıyor

2023-05-04 14:44 - Çevre-Hayat

Pakistan'da eski Başbakan Han'ın tutuklanmasının ardından protestolar başladı

2023-05-09 17:33 - Dünya

NBA'de Lakers, serinin ilk maçında Warriors'ı yendi

2023-05-03 10:20 - Spor

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapılarında oy verme işlemi sürüyor

2023-05-07 11:42 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (4 Mayıs 2023)

2023-05-04 17:13 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, TEI'de meslek lisesi öğrencileriyle buluştu

2023-05-05 13:03 - Teknoloji

Guterres: BM, Afganistan'da kadın haklarına yönelik sistematik ihlallere sessiz kalmayacak

2023-05-02 18:18 - Dünya

Depremden etkilenen 5 ilde çek keşideleri için ibraz süreleri 9 Haziran'a kadar durduruldu

2023-05-03 14:32 - Ekonomi

Türkiye'nin yerli otomobili Togg Konya caddelerinde

2023-05-03 15:27 - Gündem

İlgili Haberler

Zelenskiy: Patriot sistemleri konusunda Başkan Trump ile olumlu bir diyaloğumuz var

22:08 - Dünya

İsrail ordusu Gazze'de bir gazeteciyi daha öldürdü

21:48 - Dünya

UNICEF: (Gazze'de) Hayat kurtarıcı yardıma ulaşmaya çalışan ailelerin öldürülmesi vicdansızlıktır

21:43 - Dünya

Doha Büyükelçisi Göksu, Katar'daki yerel ve uluslararası basına 15 Temmuz'u anlattı

21:23 - Dünya

BM'den, ABD'nin Özel Raportör Albanese'yi yaptırım listesine dahil etmesine tepki

20:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi Akarca'yı kabul etti

23:03 - Siyaset

Kastamonu için yüksek sıcaklık ve orman yangını uyarısı

22:43 - Gündem

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimindeki otobüs yangını nedeniyle İstanbul istikameti ulaşıma kapa

22:22 - Gündem

Bursa'da Arap tayların satışından 23 milyon lira gelir elde edildi

22:12 - Gündem

Zelenskiy: Patriot sistemleri konusunda Başkan Trump ile olumlu bir diyaloğumuz var

22:08 - Dünya