?>

Pakistan Keşmir konusunda AB'yi bilgilendirdi

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ile Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'de yaşananlara ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Dünya - 6 yıl önce

İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'de yaşananlara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kureyşi-Mogherini görüşmesine ilişkin "Kureyşi, Hindistan yönetiminin Cammu Keşmir'deki illegal işgalini sağlamlaştırmak için tek taraflı olarak aldığı kararın geniş kapsamlı sonuçları ile ilgili Mogherini'yi bilgilendirdi." ifadeleri yer aldı.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'e 180 bin ek askeri güç gönderdiği, telefon, internet ve ulaşım hatlarının kesildiği ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bilgilerini de paylaşan Kureyşi, atılan bu adımların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına da aykırı olduğunu söyledi.

Açıklamada, Kureyşi'nin Cammu Keşmir'de atılan adımların daha geniş kapsamlı insan hakları ihlallerine yol açacağını ifade ettiği belirtilirken, bu ihlallerin Güney Asya'nın barış ve güvenliğine zarar vereceği vurgulandı.

Mogherini'den AB üyelerini de konu hakkında bilgilendirmesini isteyen Kureyşi, konunun BMGK ve BM Genel Kuruluna taşınacağını, iki ülke arasında yaşanacak bir çatışmanın Afganistan'da barış çalışmalarına da zarar vereceğini kaydetti.

Açıklamada AB tarafından gelişmelerin kaygıyla izlendiği, çözümün ise diyalog ile barışçıl bir şekilde gerçekleşmesi gerektiği bilgisinin Mogherini tarafından paylaşıldığı ifade edildi.

Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini pazartesi günü iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Alınan bu kararı kınadığını açıklayan Pakistan, Hindistan'la diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kabil'de bombalı saldırı: 34 yaralı

2019-08-07 13:17 - Dünya

Boyner Sports, Alanya'da açıldı

2019-08-07 17:47 - Genel

Bayramda yola çıkacaklara “kontrol“ uyarısı

2019-08-06 18:51 - Genel

Süper Lig'in ilk 3 hafta maç programı açıklandı

2019-08-03 20:22 - Spor

Emekli maaşını Akbank'tan alanlara fırsat

2019-08-05 18:07 - Genel

Safkan Arap taylarından 3 milyon 675 bin lira gelir

2019-08-07 00:32 - Gündem

FBI'dan California'daki silahlı saldırıya 'iç terörizm' soruşturması

2019-08-07 03:22 - Dünya

Testere Vadisi doğaseverleri bekliyor

2019-08-04 17:42 - Gündem

Vuslat Derneği 20 ülkede kurban sevinci yaşatacak

2019-08-07 18:37 - Gündem

22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı

2019-08-01 23:37 - Teknoloji

İlgili Haberler

Trump, TikTok'un ABD’deki operasyonlarının satılmasının önünü açan kararnameyi imzaladı

02:02 - Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'tan Erdoğan-Trump görüşmesi için 'destansı' y

01:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesine izin vermeyeceğim

00:18 - Dünya

Microsoft, İsrail Savunma Bakanlığının kullandığı bazı hizmetleri devre dışı bıraktı

22:13 - Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İsrail'in hiçbir komşu ülkesi kendini güvende hissedemiyor

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile görüşmesine ilişkin

02:22 - Gündem

Avrupa Ligi'nde ilk hafta tamamlandı

02:12 - Spor

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarına ilişkin payl

02:08 - Gündem

Trump, TikTok'un ABD’deki operasyonlarının satılmasının önünü açan kararnameyi imzaladı

02:02 - Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'tan Erdoğan-Trump görüşmesi için 'destansı' y

01:58 - Dünya