?>

Pakistan Keşmir'de bir sivilin öldürülğünü duyurdu

Pakistan, Hindistan askerlerinin iki ülke arasındaki Keşmir Kontrol Hattı'nın diğer tarafından yaptığı top atışı sonucu Azad Keşmir'de bir sivilin öldüğünü duyurdu.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Hindistan askerlerinin Keşmir'deki Kontrol Hattı'nda Pakistan tarafına yaptığı top ve havan atışları nedeniyle bir sivilin öldüğü bildirildi.

Pakistan yerel emniyet yetkilisi Arshad Naqvi, Hint askerlerinin iki ülke arasındaki Keşmir Kontrol Hattı'nda düzenlediği top ve havan atışları sonucu Pakistan tarafında 70 yaşındaki bir kişinin öldüğünü belirtti.

Naqvi, ölen kişinin, önceki gün Azad Keşmir'deki Maira Bakot köyünde yaşayan kızını ziyarete gittiğini aktardı.

Pakistan basınında, Hindistan tarafından açılan ateşte ayrıca, Maira Bakot'ta 3 evin ağır hasar gördüğü ve üç ayrı köyden 4 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Hindistan ordu sözcüsü Rajesh Kalia ise Pakistan tarafını dün ateşi başlatmakla suçladı.

Kalia, Pakistan askerlerinin açtığı ateş sonucu, Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'de 4 köylünün yaralandığını belirtti.

Pakistan ve Hindistan orduları birbirlerini Keşmir'de kontrolleri altındaki bölgeleri ayıran Kontrol Hattı'nın diğer tarafından top ve havan atışları yapmakla suçluyor.

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Hindistan-Pakistan gerilimi

Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmir'in Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubat'ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başladı.

Yeni Delhi yönetimi, saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti.

Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Pakistan da hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Ayrıca Pakistan uçakları Hindistan hava sahasına girdi.

Hindistan, Pakistan'a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıklarken, İslamabad yönetimi bunu doğrulamadı.

Gelişmeler üzerine Pakistan tüm hava sahasını kapatırken, Hindistan bazı havaalanlarında uçuşları durdurdu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye ve sağduyuyu hakim kılmaya davet etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gerilime ilişkin yaptığı açıklamada taraflara itidal telkin ederek gerilimin tırmanmasından kaçınmalarını istedi. Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya da benzer çağrılar yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Bu seçimde oy artırmak için değil kazanmak için çalışıyoruz'

2019-03-10 11:32 - Siyaset

Kılıçdaroğlu, Bayraklı’da yaralanan CHP’li gençleri aradı

2019-03-10 14:15 - Siyaset

KDK: Noterlerde kredi kartı geçsin

2019-03-06 15:30 - Genel

Arıları kovmak için 700 yıllık ağaçları yakıp, kestiler

2019-03-10 23:52 - Çevre-Hayat

Mehmet Özhaseki: Ankara'da bundan sonra memba suyu içilecek

2019-03-09 19:31 - Siyaset

Pakistan ile Hindistan arasındaki gerginlik sürüyor

2019-03-06 18:39 - Genel

İstatistiklerle kadın verileri açıklandı

2019-03-06 13:18 - Genel

İş dünyasından büyüme rakamları değerlendirmesi

2019-03-11 17:08 - Ekonomi

Ticari gemi inşasında yerlileşme hedefi

2019-03-06 23:02 - Teknoloji

Cep telefonları 'bakıcı anne' gibi kullanılıyor'

2019-03-11 17:54 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD Dışişlerinden 4 Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcına yaptırım kararı

00:27 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile Elon Musk arasındaki tartışma büyüyor

23:58 - Dünya

Musk'tan, Epstein davasına ait dosyalarda Trump'ın da yer aldığı iddiası

23:22 - Dünya

İsrail, Beyrut’un Dahiye bölgesine hava saldırıları düzenlediğini duyurdu

22:37 - Dünya

Trump'tan Musk'a "hükümet sözleşmelerini sonlandırma" tehdidi

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

İslam dünyasında Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor

08:42 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Konya'da devrilen yolcu otobüsündeki 1 kişi öldü, 26 kişi yaralandı

07:53 - Asayiş

Kurban bayramı namazı kılındı

06:37 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Müslüman (mı) Çerkesler -Ülkü Menşure Solak yazdı-

02:25 - En Son Yazılar

21. Yüzyılın gizli savaşı -Barbaros Nasün yazdı-

02:09 - En Son Yazılar