?>

Pakistan-Hindistan arası tren seferleri durduruldu

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, "Ben Demir Yolları Bakanı olduğum müddetçe bu hat tekrar hizmete girmeyecek. Gelecek aylar çok önemli. Savaş çıkabilir. Biz savaş istemiyoruz ama çıkarsa bu savaş son savaş olacaktır." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

İslamabad

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, Pakistan'ın Lahor kenti ile Hindistan'ın Delhi kentleri arasında hizmet veren Samjhota Ekspresi'nin seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Ahmed, Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyinde alınan yaptırım kararları doğrultusunda tren seferlerinin durdurulduğunu ve yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Samjhota Ekspresi vagonlarının ek sefer düzenleyen hatlara dağıtılacağını söyledi.

Tren seferlerinin şubat ayında iki ülke arasında tansiyonun yükselmesiyle durdurulduktan bir hafta sonra yeniden başladığını hatırlatan Ahmed, "Ben Demir Yolları Bakanı olduğum müddetçe bu hat tekrar hizmete girmeyecek. Gelecek aylar çok önemli. Savaş çıkabilir. Biz savaş istemiyoruz ama çıkarsa bu savaş son savaş olacaktır." dedi.

Haftada iki gün Lahor-Amritsar-Delhi arası sefer yapan hat, 1976'de açıldığından bu yana her kriz döneminde kısmen ya da tamamen kapatılıyordu.

Hindistan yönetimi, daha önce seferleri, sınırı geçtikten sonraki ilk istasyon olan Attari'den sonra kısıtlarken, Pakistan yönetimi ise daha önce seferleri tamamen durdurma kararları almıştı.

Hat, 1976'daki iki ülkenin karşılıklı düşmanca tavırlarını sona erdirmesi ve ilişkileri geliştirmesini amaçlayan Şimla Anlaşması'nın ardından açıldığı için "Dostluk Ekspresi" adıyla da anılıyor.

Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini pazartesi günü iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Alınan bu kararı kınadığını açıklayan Pakistan, Hindistan'la diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uçmakdere güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor

2019-08-05 19:12 - Çevre-Hayat

'NATO, S-400'ü herhangi bir üyesinin sistemine entegre etmeyecek'

2019-08-02 21:57 - Dünya

İtalya'da tartışmalı güvenlik paketi yasalaştı

2019-08-06 02:59 - Gündem

1,6 tonluk 'Kocaman' alıcısını bekliyor

2019-08-05 02:37 - Gündem

Reklam filminde oynayan Bursalı çocuklara Zanzibar sürprizi

2019-08-07 17:47 - Çevre-Hayat

FuzulEv'in erken teslim kampanyası bayrama uzatıldı

2019-08-06 13:29 - Ekonomi

'Bedelsiz verilen herhangi bir tahsis söz konusu değil'

2019-08-08 14:37 - Sağlık

Ali Koç'tan transfer açıklaması

2019-08-06 22:22 - Spor

Çocuk katili YPG/PKK'ya temmuzda ağır darbe

2019-08-02 14:27 - Gündem

'Makbuz veya belgesiz kurbanlık almayın'

2019-08-07 14:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

BM Raportörü Albanese, Küresel Sumud Filosu'na dron saldırısı düzenlendiğini bildirdi

03:17 - Dünya

Pasifik ada ülkesi Vanuatu açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem

01:32 - Dünya

İsrail Suriye'ye hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

İsrail ordusu Gazze'de yüzlerce Filistinlinin sığındığı çok katlı ‘Barış’ binasını yıktı

23:58 - Dünya

ABD Kongresindeki Demokratlar Trump'ın reddettiği Epstein mektubunu açıkladı

23:03 - Dünya

Günün Manşetleri

BM Raportörü Albanese, Küresel Sumud Filosu'na dron saldırısı düzenlendiğini bildirdi

03:17 - Dünya

Pasifik ada ülkesi Vanuatu açıklarında 6,4 büyüklüğünde deprem

01:32 - Dünya

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

01:12 - Gündem

İzmir'de 2 polisin şehit olduğu silahlı saldırı soruşturmasında gözaltı sayısı 27'ye yükseldi

01:07 - Asayiş

İsrail Suriye'ye hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya