?>

Pakistan'dan Afganistan'a yaklaşım konusunda 'daha gerçekçi olunmalı' vurgusu

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin uluslararası topluma Taliban’ın diplomatik olarak tanınması için bir yol haritası geliştirmesi ve ardından yüz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin barışçıl, istikrarlı ve terör unsurlarının olmadığı Afganistan noktasında uluslararası toplumla birlikte hareket ettiğini ifade ederek İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları konusunda daha gerçekçi olmasını söylediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu dolayısıyla ABD'de bulunan Kureyşi, Associated Press haber ajansına verdiği mülakatta, Pakistan'ın uluslararası topluma Taliban'ın diplomatik olarak tanınması için bir yol haritası geliştirmesi ve ardından yüz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini aktardı.

Kureyşi, Taliban'ın gerekli beklentileri karşılaması halinde kendileri için işleri kolaylaştıracağına dikkati çekerek "(Taliban) Onlar tanınmak için gerekli olan kabul edilebilirliği elde edecekler. Aynı zamanda uluslararası toplum şunu anlamalı: Alternatif ne? Seçenekler neler? Gerçeklik bu. Onlar bu gerçekliğe yüz çevirebilirler mi?" diye konuştu.

Ülkesinin barışçıl, istikrarlı ve terör unsurlarının olmadığı Afganistan noktasında uluslararası toplumla birlikte hareket ettiğini belirten Kureyşi, İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları konusunda daha gerçekçi olmasını söylediğini kaydetti.

Kureyşi, uluslararası topluma, Taliban ile etkileşim için yenilikçi yollar denemesi çağrısında bulunarak daha önce denenen yolların işe yaramadığını anımsattı.

Pakistan'ın Taliban ile başa çıkmada temel ilkelerine vurgu yapan Kureyşi, bunların "gerçekçilik, sabır, etkileşim ve tüm bunların ötesinde Afganistan'ın izole edilmemesi" olduğunu söyledi.

Ekonomik yardım vurgusu

Taliban'dan aralarında kapsayıcı hükümet, insan haklarının ve özellikle kadın ve kızların haklarının güvence altına alınmasının beklenebileceğini vurgulayan Kureyşi, karşılığında Afganistan hükümetinin onlarca yıllık savaşın ardından toparlanmaya yardımcı olmak için kalkınma, ekonomik ve yeniden inşaya ilişkin yardımlar alarak motive olabileceğini ifade etti.

Kureyşi, ABD, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer ülkelere, Afganistan'ın normale dönmesi için bu ülkenin dondurulan paralarının serbest bırakılması konusunda çağrıda bulunarak, Pakistan'ın Taliban ile iletişim kanalları açmak için yapıcı ve pozitif rol oynamaya hazır olduğunu ve bunun barış ve istikrarın faydasına olacağını kaydetti.

Taliban’ın tanınması konusunda gerçekçi bir değerlendirme ve pragmatik bir bakış açısı olması gerektiğine işaret eden Kureyşi, Taliban'ın komşuları ve uluslararası toplum tarafından söylenenlere duyarsız olmadığını ve bunun iyi bir işaret anlamına geldiğini söyledi.

Kureyşi, Taliban’ın açıkladığı geçici hükümete 21 Eylül'de Tacik, Özbek ve Hazara toplumundan temsilcilerin eklendiğini belirterek, bu gelişmeyi Taliban'ın uluslararası toplumdan gelen taleplere cevap verdiği şeklinde yorumladı.

Hükümette henüz kadın bulunmadığına atıfta bulunan Kureyşi, "Fakat durumun gelişmesine izin verelim." dedi.

Taliban'a "kabul edilebilirlik" için adım atması çağrısı

Kureyşi, Taliban'ın gelecek günlerde kabul edilebilirliğini artıracak adımlar atması gerektiğine dikkati çekerek "Bana göre uluslararası toplum birlikte oturabilir ve yol haritası çıkarabilir. Önümüzdeki bu yol haritasıyla uluslararası etkileşimin daha verimli olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçirmesinin ardından Afganistan'daki asayiş durumunun düzeldiği, savaşın durduğu ve ülke içinde yerinden edilmiş çok sayıda Afgan vatandaşının evlerine döndüğüne dair bilgi aldığını belirten Kureyşi, ülkede işlerin yolunda göründüğü ve bunun olumlu bir işaret olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kureyşi ayrıca 15 Ağustos'tan sonra Pakistan’ın yeni bir Afgan mülteci akını görmediğini ifade etti.

Kureyşi, Afganistan'ı istikrara kavuşturmak için daha önceki girişimlerin başarısız olduğuna atıfta bulunarak Taliban ile yeni çabaların hızlı başarı getireceğine dair beklenti içinde olunmaması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

3 aylık uzay yolculuğunu tamamlayan Çinli taykonotlar Dünya'ya döndü

2021-09-17 17:02 - Teknoloji

Beşiktaş, Fraport TAV Antalyaspor maçına hazır

2021-09-17 22:41 - Spor

ABD'den Arakanlılara 180 milyon dolar yardım sözü

2021-09-23 12:56 - Dünya

Konya Şehir Hastanesi 'hibrit' ameliyathanesi ile 0-18 yaş kalp hastalarına şifa oluyor

2021-09-18 17:11 - Sağlık

BOTAŞ atık ısıdan elektrik üretecek

2021-09-20 13:40 - Gündem

Teniste geleceğin yıldızları Antalya'da buluşacak

2021-09-22 18:37 - Spor

Almanya'da Merkel sonrası dönemin odağı ekonomideki dönüşüm

2021-09-17 15:31 - Genel

BDDK salgın dönemi kararlarında güncellemeye gitti

2021-09-17 20:02 - Ekonomi

Japonya'dan Kovid-19 aşılarına adil erişim kapsamında aşı doz desteğini 60 milyona çıkarma taahhüdü

2021-09-23 11:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta temaslarda bulundu

2021-09-23 11:37 - Siyaset

İlgili Haberler

Zelenskiy: Yarın Türkiye'de görüşmeler var. Müzakereleri yoğunlaştırmaya hazırlanıyoruz

14:42 - Dünya

Endonezya'da Semeru Yanardağı'nda patlama meydana geldi

14:38 - Dünya

Rusya: Türkiye'de yarın Ukrayna ile ilgili yapılacak görüşmenin sonucunu bekleyeceğiz

14:32 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı, belirsizlik döneminde genişlemenin önemli bir yatırım olduğunu söyledi

14:23 - Dünya

Suriye'de sahil bölgesindeki 6 Mart olaylarına ilişkin ilk kamuya açık duruşmalar Halep'te

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da Türkiye ve Gazze'deki şehitler anısına fidan dikildi

14:47 - Gündem

Zelenskiy: Yarın Türkiye'de görüşmeler var. Müzakereleri yoğunlaştırmaya hazırlanıyoruz

14:42 - Dünya

Endonezya'da Semeru Yanardağı'nda patlama meydana geldi

14:38 - Dünya

Rusya: Türkiye'de yarın Ukrayna ile ilgili yapılacak görüşmenin sonucunu bekleyeceğiz

14:32 - Dünya

Yalova'nın su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 10'a geriledi

14:28 - Gündem