?>

"ÖZGÜR"leştirilen ilk F-16'lar Hava Kuvvetlerine teslim edildi

ÖZGÜR Projesi kapsamında milli ve yerli çözümlerle seviye atlayan ilk F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Savunma sanayimizin yerli ve milli sistemlerle 'ÖZGÜR'leştirdiği ilk F-16'larımızı teslim ettik. Bundan sonra F-16'larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecek. 'Türkiye Yüzyılı'na armağan olsun." ifadelerini kullandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk savunma sanayisi, uzun yıllardır envanterde bulunan ve etkin olarak kullanılan F-16'ların yapısal ve aviyonik modernizasyonlarını milli ve yerli olarak yapabilir seviyeye geldi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen F-16 Yapısal İyileştirme Projesi ile envantere ilk giren F-16 Blok-30 uçaklarının yapısal ömrü 8 bin saatten 12 bin saate çıkarılıyor. Söz konusu proje, F-16 Blok-40/50 uçaklarına da uygulanacak. Bu sayede uçakların yapısal olarak 2040'lı yıllara kadar etkin kullanılması sağlanacak.

Ayrıca yapısal iyileştirmelerin yanı sıra uçaklara milli ve yerli imkanlarla geliştirilen aviyonik kabiliyetler entegre ediliyor. Bu sayede uçaklar "Viper" seviyesine ulaşacak. Özellikle görev bilgisayarı milli olduğu için savunma sanayisi tarafından geliştirilen/geliştirilecek tüm teknolojik kabiliyetler uçaklara entegre edilebilecek.

Uçaklara yeni kabiliyetler

Proje kapsamında milli mühimmat ve füzeler, Milli Görev Bilgisayarı ve milli radar sayesinde uçaklardan atılabilecek.

Bu kapsamda, ilk aşama olan Milli Görev Bilgisayarı geliştirilmesi aşaması tamamlandı. İkinci aşamada, Milli AESA Burun Radarı, Milli Elektronik Harp Süiti, F-16 Radar Kesit Alanı Azaltım Projesi, Milli Atalatsel Navigasyon Cihazı, Milli Çok Bantlı Sayısal Telsiz, Milli Data Link, Milli Dost Düşman Tanıma Sistemi, Kaska Monteli Gösterge Sistemi, Milli Uçuş Kontrol Bilgisayarı Geliştirme Projesi kabiliyetleri uçaklara entegre edilecek.

Aviyonik kabiliyetlerin yanı sıra Milli Görev Bilgisayarı sayesinde milli mühimmat ve füzelerin uçaklara doğrudan montajı yapılabilecek.

Blok-30 ile başlayan modernizasyonların Blok-40/50'lere de uygulanacak olması dolayısıyla savunma sanayisinde geliştirilen/geliştirilecek tüm aviyonik, mühimmat, pod ve benzeri kabiliyetler Hava Kuvvetleri ile koordineli şekilde uçaklarda kullanılmaya başlanacak.

Harekat sahasında üstünlük sağlayacak

Milli haberleşme sistemleri ile F-16 uçakları, İHA/SİHA'lar, diğer uçaklar, kara ve deniz platform ve unsurlarıyla iletişim kurabilecek. Milli AESA Radar ve Milli Dost Düşman Tanıma Sistemi ile uçaklar, harekat sahasında üstünlük elde edecek.

Özellikle son yıllarda yaşanan siyasi ve askeri gelişmeler, uçaklar konusunda yurt dışına bağımlılık oluşturan unsurlara çözüm bulunması gerekliliğini ortaya koydu. Bu açıdan ÖZGÜR Projesi, bir modernizasyon projesinden çok, bir zorunluluk olarak ele alındı.

ÖZGÜR Projesi sayesinde F-16'lar çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetleri hizmetine devam edecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldığı hem üretimini yaptığı arp ile dünyayı geziyor

2023-05-16 13:28 - Kültür Sanat

Deprem bölgesindeki kamu personeline tazminat ve fazla çalışma ücreti

2023-05-12 04:33 - Gündem

Marmaris'e Bahama bandıralı kruvaziyerle 480 turist geldi

2023-05-17 12:32 - Gündem

UEFA Şampiyonlar Ligi kupası, Türk kaptanın elinde yükselecek

2023-05-18 12:44 - Spor

Çin'in doğal gaz ithalatı nisanda yüzde 11 arttı

2023-05-16 16:07 - Ekonomi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, borç limiti konusunda anlaşmanın mümkün olduğunu belirtti

2023-05-17 01:28 - Dünya

Ukrayna: Rusya'nın Kiev'e fırlattığı 6 Kinjal hipersonik füzesi imha edildi

2023-05-16 13:14 - Dünya

Fen lisesi öğrencileri atık suları su sümbülüyle arıtacak

2023-05-17 12:08 - Çevre-Hayat

VakıfBank Başantrenörü Guidetti, Süper Final öncesi işini sıkı tutuyor

2023-05-17 11:17 - Spor

Polonya'ya geçen Ukraynalı mülteci sayısı 12 milyona yaklaştı

2023-05-17 12:13 - Dünya

İlgili Haberler

Uzmanından yapay zeka kullanıcılarına 'gereksiz sorgulardan kaçının' tavsiyesi

11:42 - Teknoloji

İstanbul Beykent Üniversitesi "Yapay Zeka ile Geleceği Tasarlamak" etkinliği düzenledi

18:57 - Teknoloji

Roketsan 19 Mayıs'ta gençleri ağırlayacak

12:52 - Teknoloji

Siber güvenlik ekonomisi büyürken tehditler trilyon dolarlık kayıplara yol açıyor

12:02 - Teknoloji

"Deepfake" siber güvenliği tehdit ediyor

13:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türk müteahhitler Irak'ta enerjiden su teminine kadar birçok projeye odaklandı

12:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Anneler Günü" paylaşımı

12:52 - Gündem

Gazzeli anneler, kayıpların ve mahrumiyetin ortasında ayakta durarak herkese örnek oluyor

12:48 - Dünya

Emtia piyasaları tarife haftasında karışık seyretti

12:43 - Ekonomi

Nisanda sıcaklık en yüksek Şanlıurfa'da, en düşük Kayseri'de ölçüldü

12:38 - Gündem