?>

Özbekistan, Türkiye'deki mühendislik müfredatını transfer etmek istiyor

Özbekistan Yüksek Eğitim Rektör Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurakhmanov Odil, Türkiye'deki üniversite sanayi iş birliğini model almak istediklerini belirterek iki ülke üniversitelerinin ortak bilimsel çalışmalar yürütebileceklerini söyledi.

Teknoloji - 3 yıl önce

İzmir

Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi Rektörü olarak da görev yapan Prof. Dr. Odil, İzmir'de düzenlenen Türk-Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu toplantısında AA muhabirine açıklamada bulundu.

İki ülke ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini, stratejik iş birliği çerçevesinde ilerlediklerini belirten Odil, Özbekistan'da üniversite sayısının 165'e yükseldiğini, öğrenim kadrosuna Türkiye'den gelen akademisyenlerin de önemli katkı sunduğunu kaydetti.

Teknoloji transfer ofisleri

Çok sayıda Özbek öğrencinin de yüksek öğretimine Türkiye'de devam ettiğini hatırlatan Odil şöyle konuştu:

"Türkiye'deki üniversitelerin teknik ve mühendislik alanlarında çok yüksek bir seviyede olduğunu biliyoruz. Burada biriken tecrübeyi biz de öğrenerek görmek istiyoruz. Türkiye ile çift diploma, doktora, yüksek lisans ve lisans programları ile laboratuvarda birlikte bilimsel çalışmalar yapmak istiyoruz. Türkiye'deki teknik ve mühendislik alanındaki müfredat, işverenlerin istekleriyle ele alınarak düzenlenmiş. Bunun çok iyi ve kullanışlı bir sistem olduğunu biliyoruz. Biz de kuracağımız teknoloji transfer ofisleriyle bu müfredatı kendimize adapte ederek uygulamak istiyoruz."

Odil, Özbekistan'ın üçüncü kalkınma dönemini yaşadığını aktararak "Bu süreçte Türkiye'deki bilim insanlarının Özbekistan'a yardımcı olmalarını umut ediyoruz. Türkiye'den gelen öğretim üyelerine üniversitelerimizin kapısı açık. Onların doktora, yüksek lisans öğrencilerine danışmanlık yapmalarını sağlamak çalışmalar yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da 2 ay önce yaptığı Özbekistan ziyaretinde 11 üniversiteyle 50 protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Budak, üniversiteleriyle Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) arasında ziraat mühendisliği alanında yürütülen "Uluslararası Çift Diploma Eğitim Programı'nın başarılı bir şekilde devam ettiğini, aynı çalışmayı Özbekistan ile de yapmak istediklerini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a 'Arnavutluk'un en yüksek devlet ni

2022-06-06 11:29 - Dünya

Lösemi hastası 4 yaşındaki Ömer babasının kök hücresiyle şifa buldu

2022-06-03 14:07 - Çevre-Hayat

Dalaman TİGEM'de yerli tohum buğdayın hasadına başlandı

2022-06-09 12:44 - Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2022 hububat alım detaylarını belirledi

2022-06-06 00:21 - Ekonomi

BM raporu: İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali bölgedeki gerilimlerin temel nedeni

2022-06-07 19:58 - Dünya

Buğday ve arpa alım fiyatları üreticileri sevindirdi

2022-06-06 18:03 - Ekonomi

IMF'den küresel ekonomik büyüme tahmininin düşürülebileceği sinyali

2022-06-09 19:53 - Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: Türkiye, lojistik ve üretim üssüne dönüşerek önemli sorumluluklar üstleniyor

2022-06-08 14:29 - Gündem

Türkiye ile Venezuela arasında 3 anlaşma imzalandı

2022-06-08 19:40 - Gündem

İran: İsrail, nükleer faaliyetlerimizle ilgili UAEA'ya istihbarat bilgileri verdi

2022-06-07 16:44 - Dünya

İlgili Haberler

ASELSAN, IDEF 2025'te yeni nesil sistemleriyle boy gösterecek

12:27 - Teknoloji

Yeni nesil güdüm kiti "GÖKÇE" başarıyla ateşlendi

12:23 - Teknoloji

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

11:57 - Teknoloji

Türkiye'nin lazer silahı ALKA, hibrit KAPLAN'la avlayacak

11:48 - Teknoloji

Dünyanın ilk otonom ve elektrikli "lego" kara aracı ENOCH, savunma sanayisinin hizmetinde

11:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Borsanın en değerli şirketi ASELSAN savunma teknolojisindeki dönüşümüyle öne çıkıyor

12:57 - Ekonomi

ABD’li emekli diplomat Jeffrey: "İsrail’in Suriye’de ne yapmaya çalıştığı belli değil"

12:53 - Dünya

Gaziantep'te jandarma "Antep fıstığı" nöbetinde

12:48 - Ekonomi

İsrail'in yardım girişini kısıtladığı Gazze'de 4 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybett

12:43 - Dünya

e-Ticaret sektöründen elde edilip vergisi ödenmeyen 44,5 milyar liralık gelir ortaya çıkarıldı

12:37 - Ekonomi