?>

Oxford'daki kariyerini bırakan bilim insanı üniversitedeki genç beyinlere örnek oluyor

Oxford Üniversitesindeki kariyerini bırakıp, mezun olduğu Ege Üniversitesinde "akciğer görüntüleme cihazı" üzerine çalışma yürüten Doktor Öğretim Üyesi Doğanay, oluşturduğu 20 kişilik genç araştırma grubuna liderlik ediyor.

Teknoloji - 5 yıl önce

İzmir

İzmirli 38 yaşındaki, 2 çocuk babası Özkan Doğanay, 2007 yılında Ege Üniversitesi (EÜ) Fizik Bölümü'nden mezun olduktan sonra Kanada'nın Toronto kentindeki Ryerson Üniversitesinde burslu yüksek lisans eğitimi aldı.

Akciğer görüntüleme sistemleri üzerine çalışmalar yapan Doğanay, yüksek lisansın ardından bir yıl boyunca aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktorasını da yine Kanada'da bulunan Western Ontario Üniversitesinde tamamlayan Türk bilim insanı, çalışmalarıyla ulusal kanser araştırma bursunu kazandı.

Manyetik rezonans görüntüleme ile radyasyona bağlı akciğer pnomöni erken tanı ve teşhisini sağlayacak teknikler geliştiren Doğanay, 2015 yılında gelen teklif üzerine İngiltere'de bulunan Oxford Üniversitesine geçti.

Doğanay, İngiltere'de de akciğer hastalıklarının erken tanı ve teşhisi için görüntüleme teknikleri üzerine çalışmalarda bulundu.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın daveti üzerine bilimsel çalışmalarını mezun olduğu üniversitede sürdürme kararı alan Doğanay, 2019'da TÜBİTAK tarafından yürütülen "Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı" kapsamında Türkiye'ye döndü.

Çalışmalarına, EÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde TÜBİTAK ve üniversitenin beraber kurduğu akciğer görüntüleme laboratuvarında devam eden Doğanay'a 20 öğrenci de eşlik ediyor.

"Türkiye son yıllarda geliştirdiği teknolojilerle çok başarılı işler yapıyor"

Özkan Doğanay, AA muhabirine, yurt dışına giderken hep aklının bir köşesinde ülkesine geri dönme fikrinin olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı milli teknoloji hamlesinin Türkiye'ye dönme kararı almasında etkili olduğunu vurgulayan Doğanay, "Türkiye son yıllarda geliştirdiği teknolojilerle çok başarılı işler yapıyor. Mezun olduğum Ege Üniversitesindeki çalışmaları da hep takip ediyordum. Rektörümüzün daveti üzerine Türkiye'ye dönme kararı aldım. Ne kadar doğru bir karar aldığımı bir yıldır yaşayarak görüyorum." diye konuştu.

Türkiye'ye dönme kararı aldığında eşinin de kendisine destek verdiğini anlatan Doğanay, özellikle çocuklarının çok mutlu olduğunu ifade etti.

"Başarmak için gece-gündüz çalışıyoruz"

İngiltere'de beraber çalıştığı bilim insanlarının verdiği karara şaşırdığını belirten Doğanay, şöyle konuştu:

"Hocalarım bu durumu iyi karşılamadı ama sonuçta bu benim kararımdı. Türkiye'de geliştirdiğimiz görüntüleme teknolojileriyle ilgili beraber çalışmaya devam ediyoruz. Görüntüleme laboratuvarında KOAH, astım ve Kovid-19 hastalıklarının erken tanı ve teşhisi için akciğer görüntüleme cihazı geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Başarmak için gece-gündüz çalışıyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız da çok heyecanlı, sonucun iyi olacağından hiç şüphemiz yok. Şu anda cihazın prototipini hazırlama çalışmaları devam ediyor, yakında güzel haber vereceğimizi düşünüyorum."

Türkiye'ye döndükten sonra bilimsel çalışmalara çok daha heyecan duyduğuna işaret eden Doğanay, ülkesine hizmet ettiği için mutluluk yaşadığını dile getirdi.

Yurt dışında bulunan Türk bilim insanlarına çağrıda bulunan Doğanay, "Rektörümüz Necdet bey, beni telefonla davet etti, 'her zaman yanımda olacaklarını' söyledi. Ben de hiç düşünmeden TÜBİTAK'ın başlattığı projeye başvurdum. Üniversitelerin kapıları onlara açık. Projelerine destek veriliyor. Çok iyi çalışma imkanları sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Doğanay ile aynı laboratuvarda görev yapan Elif Soya ise ondan çok şey öğrendiğini anlatırken, "Ben geri dönmesinden çok korktum ama o hiç zorluk yaşamadan, bize örnek olmak için çalışmalarına devam ediyor." dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerli teknolojilere çok önem verdiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Özkan beyi bir telefonla üniversitemize davet ettik. O da bizi kırmadı. Artık çalışmalarına EÜ çatısı altında devam ediyor. Özkan bey yurt dışından geldi, yaptığı çalışmalarla bir yılda gençlerden oluşan 20 kişilik bilimsel araştırma grubu oluşturarak çok önemli çalışmalara imza atmaya başladı. Yapacağı her projede sonuna kadar yanındayız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derbiyi Cüneyt Çakır yönetecek

2021-02-05 16:39 - Gündem

Manisa Spil Dağı'nda kardelenler boy gösterdi

2021-02-07 16:41 - Gündem

Beşiktaş 10 kişiyle zirveye tutundu

2021-02-08 00:26 - Gündem

KARDEMİR salgın sürecinde 'dijital' yatırımlara yöneldi

2021-02-09 15:31 - Teknoloji

Astronot Alan Shepard’ın Ay’da kaybettiği golf topları 50 yıl sonra bulundu

2021-02-06 22:46 - Teknoloji

Uzmanından sağlıklı beslenme önerileri

2021-02-03 15:08 - Genel

Frigya'ya 2021 yılında 1 milyon turist bekleniyor

2021-02-05 17:11 - Gündem

Sağlık çalışanları ikinci doz Kovid-19 aşılarını bu hafta olmaya başlıyor

2021-02-08 15:10 - Gündem

Şekerbank’tan emeklilere 1.600 TL’ye varan promosyon

2021-02-03 13:12 - Genel

JÖAK ve JAK timleri Palandöken'deki turistlerin güvenliği için 'daima göreve hazır'

2021-02-04 15:11 - Gündem

İlgili Haberler

Kazakistan'dan yapay zekanın geliştirilmesine yönelik stratejik adımlar

12:28 - Teknoloji

Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK, yeni yetenekleriyle test edildi

21:42 - Teknoloji

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşama alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

TEKNOFEST Mavi Vatan'da dereceye girenlere özel denizaltı gezisi fırsatı

23:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türk Yıldızları, Malazgirt semalarında gösteri uçuşu yaptı

21:28 - Gündem

İsveç'te İsrail'in Gazze'ye yönelik işgal planı protesto edildi

20:47 - Dünya

Beşiktaş, eski oyuncusu Rıdvan Yılmaz'ı kadrosuna kattı

20:42 - Spor

Gazze Şeridi'nde bir gazeteci daha İsrail saldırısında canından oldu

20:33 - Medya

Malatya'da otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 4 kişi öldü

20:03 - Asayiş