?>

Otomotiv sektörüne ÖTV kolaylığı Resmi Gazete'de

Otomotiv sektöründe faaliyet gösterenler, üretimde kullandıkları radyo, hoparlör ve monitör gibi ürünlerin ÖTV iadesi için üretim tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuru yapabilecek.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Otomotiv sektöründe faaliyet gösterenler, üretimde kullandıkları radyo, hoparlör ve monitör gibi cihazların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) iadesi için üretim tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunabilecek.

Maliye Bakanlığının "Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğle başta otomobiller olmak üzere bazı taşıtların imalinde kullanılan mallar için ödenen ÖTV'nin iadesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Otomotiv imalatçıları, araç üretirken kullandıkları radyo, hoparlör, monitör ve navigasyon gibi cihazlar için ÖTV öderken, ürettikleri araç bayileri tarafından satıldığında bu kez taşıtın tüm bedeli üzerinden bayiler ÖTV ödemek zorunda kalıyordu.

Tebliğle, imalatçılara söz konusu ÖTV girdilerinin iadesi sağlanacak. Buna göre, üreticiler, söz konusu girdileri yine ÖTV'li olarak satın alacak, imalat aşaması bittikten sonra da iadesini talep edecek.

ÖTV iadesinin, taşıtın üretiminde kullanıldığı vergilendirme dönemini takip eden dönemden itibaren en geç bir yıl içinde istenmesi gerekecek.

İmalatçı niteliği taşımayanlara iade yapılmayacak

İadeye konu malların söz konusu taşıtların imalinde kullanıldığının vergi inceleme raporu veya yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen raporla tespit ve tevsik edilmesi zorunlu olacak. 5 bin lirayı aşmayan iade talepleri teminat, vergi inceleme raporu ve yeminli mali müşavir raporu aranmaksızın, vergi dairesince yapılacak kontrollere istinaden sonuçlandırılacak. İade talebinin nakden veya mahsuben yapılması mümkün olacak.

Tebliğe göre, imalatçı niteliği taşımayan motorlu araç ticareti yapan araç bayileri tarafından, taşıta eklenen mallar için ödenen ÖTV ise iade edilmeyecek.

Muhabir: Zeynep Akyıl

Haftanın Öne Çıkanları

Ankara için kuvvetli sağanak uyarısı

2018-05-11 16:29 - Genel

Süper Lig Kupası sahibini bekliyor

2018-05-09 16:32 - Spor

Traktörle drift yaptılar

2018-05-12 15:32 - Asayiş

Karabük'te FETÖ davası

2018-05-09 03:32 - Asayiş

Yarım asır sonra açılan iki okul ile dostluk köprüsü oluştu

2018-05-05 20:11 - Kültür Sanat

“E-ticaret daha hızlı büyüyecek“

2018-05-08 23:45 - Ekonomi

Ziraat Türkiye Kupası Akhisarspor'un

2018-05-11 01:36 - Spor

Marmara için kuvvetli yağış uyarısı

2018-05-07 15:14 - Genel

VakıfBank'tan 380 milyon dolarlık yeni seküritizasyon işlemi

2018-05-07 15:46 - Ekonomi

Büyükşehir Belediye Erzurumspor play-off'da

2018-05-05 22:12 - Spor

İlgili Haberler

Tunus'ta Türkiye'nin katılımıyla Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı düzenlendi

23:17 - Ekonomi

MKE tarafından geliştirilen hafif çekili obüs BORAN, Kuzey Makedonya'ya ihraç edildi

18:42 - Ekonomi

TEDAŞ, elektrikte klima kullanımına bağlı yük artışları için önlemleri belirledi

16:38 - Ekonomi

Bayram döneminde yaklaşık 500 milyon liralık promosyon hacmi oluştu

14:28 - Ekonomi

Güneşten elektrik, talaştan ısıyla fabrikasının enerji maliyetini sıfırladı

14:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, tartışmalara sebep olan Washington DC'deki askeri geçit törenine katıldı

08:27 - Dünya

Aleæ -Sami Mert yazdı-

07:44 - En Son Yazılar

Batılıların amacı Rusya’nın müttefiklerini yok etmek -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:08 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barış diplomasisi Rus medyasında geniş yer aldı

07:06 - Özel Haber

ABD'de milyonlarca kişi 'Krallara hayır' diyerek Trump yönetimini protesto etti

01:07 - Dünya