Otokar Genel Müdürü Görgüç, askeri araçlarda elektrikli dönüşümü değerlendirdi

Görgüç, "Askeri araçlar açısından destek araçları var onlar elektrikli olabilir. Ama taktik araç olarak, yani muharebeye gidecek araç olarak baktığımızda askeri araçların tam elektrikli olma ihtimali önümüzdeki 30 senede imkansız." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar'ın yeni araçlarını tanıttığı Sakarya'da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Elektrikli araç konusunun dünyada bir trend olarak yükseldiğini ancak tam elektrifikasyon konusunun askeri araçlar için uygun olmadığını belirten Görgüç, "Çünkü biz aracı yaptık, denedik ve gördük. Birçok problemi var. Destek araçları var onlar elektrikli olabilir. Ama taktik araç olarak yani muharebeye gidecek araç olarak baktığımızda tam elektrikli olma ihtimali önümüzdeki 30 senede imkansız. Ama hibrit olabilir, hibrit başka bir şey. Hibritin bazı zorlukları var askeri kullanımda ama çok da avantajı var bazı durumlarda. Dolayısıyla hibrit araçlar giderek yaygınlaşacak onu diyebilirim." ifadelerini kullandı.

"Askeri araçlarda dizel her zaman olacak"

Askeri araçlarda dizel yakıt türünün kullanılmaya her zaman devam edileceği ön görüsünü paylaşan Görgüç, "Dizel her zaman olacak. Ana muharebe tanklarının elektrikli olması hala yakın ve orta vadede imkansız. Çünkü elektronik yük dediğimiz uydu, dronelar vs. o kadar çok artıyor ki elektrik tüketimi giderek artıyor. Giderek arttıkça onları destekleyecek tam elektrikli bir sistem imkansız hale geliyor aslında. Dolayısıyla ağır sınıf araçlarda bu böyle gidecek." dedi.
Görgüç ayrıca Avrupa'nın önemli ülkelerinin kendi askeri araçlarını üretme kabiliyeti olduğunu ve dolayısıyla hedef pazarlar olarak kendi üretimini yapamayan diğer Avrupa ülkelerine odaklandıklarını kaydetti.

"Hidrojen için ticari araçlarda özel çalışma yapıyoruz"

Ticari araç sektöründe ise hidrojen konusunun da konuşulduğuna dikkati çeken Görgüç, şöyle devam etti:
"Hidrojen bu haliyle zaten çok kullanılabilir değil askeri araçlarda. Hidrojen için ticari araçlarda özel çalışma yapıyoruz. Mesela Avrupa Avrupa Birliği destekli 3 projemiz var. Ticaride hidrojen bana teknik olarak daha doğru geliyor. Yaygınlaşmamasının tek nedeni hidrojenin nakli konusu. Hidrojen basma, hidrojen petrol istasyonu konusu en büyük dert. Yani tabii bizim ana konumuz değil ama esas en büyük araştırma geliştirme fonları ona veriliyor."

"Elektrikli bir otobüste pilin ömrü 10 yıl"

Serdar Görgüç, elektrikli otobüslerde kullanılan pillerin geri dönüşüm sürecine de değindi.
On iki metrelik bir belediye otobüsündeki pilin ağırlığının yaklaşık 2 buçuk ton, körüklü araçta ise 3 ton olduğunu belirten Görgüç, "Bu pillerin ömrü, hızlı şarjla kullanılırsa on yıl. On yıl sonra yavaş şarj yapabiliyorsunuz. Evlerde elektrik üretmek içi kiremitlere güneş panelleri koyarak kullanılınca bir on yıl da ondan geliyor. Yirmi yıl sonra normal bir belediye otobüsünden çevreye zararlı iki buçuk ton bir atık pil çıkartıyorsunuz. İkinci hayat da veriyoruz pile, evlerde kullanılabiliyor. Onunla da ilgili çalışıyoruz biz şu anda. Çünkü Avrupa Birliği'ne sattığımız araçların ömür devri yönetimindeki zararlı atıklarından da biz sorumluyuz. Dolayısıyla eğer bambaşka bir teknolojide nikel kobalt, lityum iyon olmayan bir pil bulunmazsa elektriklinin idame etmesi zor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Macron'un resmi konutuna postayla kesik parmak gönderildi

2023-07-13 16:47 - Dünya

Muğla'da ormanlık alanda yangın çıktı

2023-07-14 12:03 - Gündem

Binance, 1000'den fazla çalışanını işten çıkardı

2023-07-14 21:32 - Ekonomi

Görme engelliler, 2024 Paris Paralimpik Oyunları'na odaklandı

2023-07-09 12:22 - Spor

İSPARK otopark ücretlerine yüzde 18'e varan zam yapıldı

2023-07-13 18:07 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Endonezya Savunma Bakanı Subianto ile görüştü

2023-07-15 17:27 - Siyaset

Düzce'de su baskınlarında mahsur kalanlar kurtarıldı

2023-07-10 02:14 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan Başbakanı Asadov ile görüştü

2023-07-12 20:38 - Siyaset

Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki hububat ve bakliyat ihracatı 5 milyar doları aştı

2023-07-14 12:15 - Ekonomi

Elon Musk, yapay zeka şirketi xAI'yı duyurdu

2023-07-12 22:17 - Teknoloji

İlgili Haberler

Denizüstü rüzgar YEKA ihalesi 2027'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek

13:53 - Ekonomi

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi

İstanbul'da geçen ay 23 bin 97 ton karpuz satıldı

11:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Gündem

Bakan Göktaş: Huzurun olduğu bir Türkiye'yi el birliğiyle inşa etmeye devam etmek istiyoruz

14:08 - Gündem

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

THY, tarihinin en uzun aktarmasız uçuşunu gerçekleştirdi

13:57 - Gündem

Denizüstü rüzgar YEKA ihalesi 2027'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek

13:53 - Ekonomi