Osmanlı'nın Trakya'daki ilk mirası Hızırbey Camii Ramazan'a hazır

Kırklareli'nde Hızır Bey tarafından inşa edilen 636 yıllık Hızırbey Camisi, ramazana özenle hazırlandı.

İslam-Hayat - Safer 1448 - 7 yıl önce

Kırklareli

Kırklareli'nde Hızır Bey tarafından inşa edilen 636 yıllık Hızırbey Camisi, ramazana özenle hazırlandı.
Ses ve ışık sistemleri bakımdan geçirilen caminin din görevlileri de ramazan ayına kısa bir süre kala tüm hazırlıklarını tamamladı.
Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hızırbey Camisi'nin mimari özellikleriyle hem ibadete hem de ziyarete gelenlerin dikkatini çektiğini söyledi.
Caminin 636 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Bilgin, Hızırbey Camisi'nin Trakya'daki ilk Osmanlı eseri olduğunu ve 2009'da kapsamlı bir restorasyondan geçirildiğini anımsattı.
Ramazan dolayısıyla camide özel programlar düzenleneceğine dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:
"Hızırbey Camisi, 1383 yılında yapılmış çok önemli bir eserdir. Camimiz, Osmanlı'nın Balkanlar'daki ilk eseri olması dolayısıyla ayrı bir öneme sahiptir. Camimiz, ramazan ayına hazırlanmış durumda.
Camimiz hem ibadet açısından içerisindeki manevi hava hem de turistlik olarak ziyaret edenler açısından çok güzel özelliklere sahiptir. Özellikle ses ve ışık sistemleri gözden geçirilerek, çehresi her yönüyle kontrolden geçirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın ildeki görevlileri çok güzel bir ramazan icra edilmesi için programlar yapacaklar, vatandaşlarımızın ibadetlerini çok güzel bir şekilde yapmasına vesile olacaklardır."

Caminin mimari özellikleri

Mimari özellikleri ve hat yazılarıyla dikkati çeken "Büyük Cami" olarak da bilinen Hızırbey Camisi, 1383'te Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırıldı.
Kabe mimarisine benzer şekilde inşa edilen ve 1.000 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahip cami, 1824, 1987 ve 2009 yıllarında onarıldı.
Kesme taş ve tek şerefeli, kütük kare ve külah kurşunlu minaresi, Balkan Savaşı'nda Bulgarlar tarafından yarıya kadar yıkıldı. Minare, daha sonra tekrar yapıldı.
Erken Osmanlı dönemi yapılarından olan ve zengin kalem işi süslemeleriyle dikkati çeken caminin iç duvarlarını süsleyen büyük harfli yazılar, Kastamonulu Hattat Tevfik tarafından yazıldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"2019 Sabri Ülker Bilim Ödülü"nü Doç. Dr. Tamer Önder kazandı

2019-05-03 15:17 - Ekonomi

Elektrik üretiminde yerli kaynakların payı yüzde 86'yı buldu

2019-05-02 15:02 - Ekonomi

İstanbul’da magandalar asker uğurlamalarında yol kapatıp trafikte havaya ateş açtı

2019-04-30 13:02 - Asayiş

HAK-İŞ üyeleri Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı

2019-05-01 13:13 - Genel

İş dünyasının ’en itibarlıları’ belli oldu

2019-05-03 15:39 - Ekonomi

Ahşabı nakış nakış işliyorlar

2019-05-05 15:12 - Çevre-Hayat

Kırmızı karıncalar 'yeni görev yerlerine' taşındı

2019-05-05 15:19 - Genel

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bedelli askerlik ile ilgili flaş açıklama

2019-04-29 18:22 - Gündem

Hava savunma sistemi Gökdeniz tanıtıldı

2019-04-30 19:22 - Ekonomi

"Federasyon ve kulüplerimiz üretken hale dönüşmelidir"

2019-05-03 00:28 - Spor

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Gündem