?>

Osmanlı'dan günümüze bu mahallede çekiç sesi eksik olmuyor

Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Dibek köyü Bıçakçılar Mahallesi'nde, Osmanlı döneminde ordunun ihtiyacı olan kılıç, süngü gibi savaş malzemeleri üretilirken, günümüzde coğrafi işaret belgesine sahip Evrenye bıçağının üretimine devam ediliyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Kastamonu

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde asırlardır bıçak üretiminin yapıldığı mahallede çekiç sesi eksik olmuyor.

Osmanlı döneminde ordunun ihtiyacı olan kılıç, süngü gibi savaş malzemelerinin de üretimin yapıldığı Dibek köyü Bıçakçılar Mahallesi'nde üretilen ve Evrenye bıçağı olarak satışa sunulan bıçaklar, mahalledeki 5 atölyede asırlık ocaklarda yapılıyor.

Sabah 07.00'den akşam saatlerine kadar çekiç sesinin eksik olmadığı mahallede ikamet eden herkes bıçakçılıkla uğraşıyor.

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odasının girişimiyle bu yıl coğrafi işaret alarak tescillenen, tüm parçaları el işçiliğiyle yapılan Evrenye bıçağı, kalitesiyle öne çıkıyor.

Bıçakçılardan Mehmet Çelikel, AA muhabirine, bıçakların tamamen el işçiliğiyle yapıldığını söyledi.

Mahallede yüz yıllardır bıçak üretiminin yapıldığını anlatan Çelikel, "Atalarımızdan gördüğümüzü, dedelerimizden babalarımızdan gördüğümüzü yapıyoruz. Bıçaklarımız Evrenye bıçağı olarak tanınıyor. Bu mesleğin kaç yıllık olduğunu bilen yok." dedi.

"Burada oturup da bıçakçılık yapmayan yok"

Bıçakları çelikten yaptıklarını, saplarında keçi boynuzu ile plastik kullandıklarını ifade eden Çelikel, şunları dile getirdi:

"Çeliğimizi ocakta ısıtıyoruz daha sonra dövüyoruz. Her bıçağın kendine göre yapım aşaması var. Bıçağı Kastamonu ve çevre illere satıyoruz. Buraya turistler geliyor. Daha öncelerde bıçaklarımız Evrenye'de satıldığı için Evrenye bıçağı olarak biliniyor. Burada bütün mahalle bıçakçılık yapıyor. Burası 12-13 haneydi, 4-5 dükkan kapandı. Şu anda çalışan 5 tane dükkan var. Diğerleri kapandı İstanbul'a gittiler. Burada oturup da bıçakçılık yapmayan yok."

Mehmet Özdemir ise 50 yıldır bıçakçılık yaptığını anlattı.

Bıçakçılığın zor bir meslek olduğunu söyleyen Özdemir, "Dedemin dedesi dahi bu işi yapıyormuş. Bıçak yapanların birkaçı gurbete gitti. Bu mahallede oturup bıçak yapmayan yok. Çekiç sesi eksik olmuyor, insanlar çekiç sesine uyanıyor." diye konuştu.

Niyazi Demirel de küçük yaşlardan itibaren bıçakçılık yaptığını kaydederek, "Çekiç sesiyle yatıp, çekiç sesiyle kalkıyoruz. Sabah 07.00'de dükkana geliyoruz, akşam 17.00-18.00 gibi dükkanımızı kapatıyoruz. Burada bıçak, nacak gibi ürünler yapıyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz. Benim küçüklüğümden beri bu dükkan var. Buralarda kılıç dahi üretiliyormuş." ifadesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tam kapanma döneminde her gün bir Osmanlı eseriyle evlere konuk oluyor

2021-05-09 15:11 - Kültür Sanat

Metro Türkiye Konya mağazasında engelsiz alışveriş deneyimi resmen tescillendi

2021-05-10 14:31 - Yerel haber-Şirket Haber

MKE Ankaragücü de Süper Lig'e veda etti

2021-05-12 03:02 - Spor

New York'ta Filistin'e destek

2021-05-12 11:37 - Dünya

Eski Hamas Lideri Meşal, Kudüs'ün 'Siyonist işgalcilerin ayakları altında kalmayacağını belirtti

2021-05-09 10:46 - Dünya

İstanbul'da sürücüler en çok 'park yasağı'nı ihlal etti

2021-05-14 14:56 - Çevre-Hayat

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İkizdere'de vatandaşlarla görüştü

2021-05-11 00:51 - Siyaset

İsrail ordusu Gazze'ye karadan da saldırıyor

2021-05-14 05:56 - Dünya

Malatyalı girişimci virüsleri kripton gazı içerikli ultraviyole lambayla yok eden cihaz geliştirdi

2021-05-14 15:02 - Teknoloji

Tadım, yerli ay çekirdeği yetiştiriciliğinde iş yaptığı çiftçileri destekliyor

2021-05-13 14:02 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Bolu'da karla kaplı çam ağaçları havadan görüntülendi

16:42 - Çevre-Hayat

Şırnak'ta çocuklar kar keyfini poşet ve tepsilerle kayarak çıkardı

16:03 - Çevre-Hayat

Konya'da Beyşehir Gölü'nün yüzeyinin bir kısmı buz tuttu

15:53 - Çevre-Hayat

Düzce'deki Topuk Yaylası Göleti'nin yüzeyi buz tuttu

15:12 - Çevre-Hayat

Karla buluşan Kastamonu'nun sahil şeridindeki eşsiz güzellikler dronla görüntülendi

14:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD basını: Maduro ve eşini taşıyan uçak New York'a indi

01:23 - Medya

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, hiçbir ülkenin kolonisi olmayacaklarını belirtti

00:37 - Dünya

Şam'da roket saldırısı düzenlendi

22:42 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan CHP Genel Başkanı Özel'e tepki

22:38 - Siyaset

Bakan Kacır: Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımız 112 milyar dolara erişti

22:28 - Ekonomi