?>

Oruç tutmak kalp sağlığını destekliyor

Prof. Dr. Merih Kutlu, orucun kalp sağlığına birçok yararı olduğu belirterek, "Yapılan çalışmalarda ramazan ve sonrasındaki birkaç ay süresince kötü kolesterol LDL'nin düştüğü, iyi kolesterol HDL'nin ise yükseldiği gözlenmiştir" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 ay önce

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Kutlu, her yıl olduğu gibi bu ramazan öncesinde de polikliniğe başvuran hasta sayısının arttığını söyledi.

Genellikle hastaların, "Oruç tutabilir miyim, sağlığım için herhangi bir sakıncası olur mu, ilaçlarımı nasıl kullanmalıyım?" sorularıyla karşılaştıklarını anlatan Kutlu, "Kalp hastaları oruç tutabilir ya da tutamaz şeklinde bir genelleme yapmak doğru değil. Çünkü bu basit bir çarpıntıdan, ciddi kalp yetmezliğine kadar geniş bir hastalık yelpazesini içeriyor." diye konuştu.

Kalp hastalarının oruç tutup tutmayacaklarına bireysel olarak karar verdiklerini ifade eden Kutlu, tanı, kullanılan ilaçlar ve aç kalma süresi gibi etkenlerin bu kararın alınmasında etkili olduğunu vurguladı.

Kutlu, hastaların mutlaka doktorlarından onay aldıktan sonra oruç tutmaları gerektiğine dikkati çekerek, "Kalp hastalarının, hastalıklarının bilincinde olarak oruç tutmaları gerekiyor. Beslenmelerine dikkat etmeleri, ilaçlarını mutlaka düzenli kullanmaları ve hekimlerinden onay aldıktan sonra oruç tutmaları önemli." ifadelerini kullandı.

Orucun kalp sağlığına yararı olduğuna işaret eden Kutlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Orucun kalp sağlığına birçok yararı var. Yapılan çalışmalarda, ramazan ve sonrasındaki birkaç ay süresince kötü kolesterol LDL'nin düştüğü, iyi kolesterol HDL'nin ise yükseldiği gözlenmiştir. Orucun, inflamasyonu düzelttiği, hatta insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Orucun psikolojik faydası da var çünkü oruç tutan kişi olumsuz düşünce, duygu ve davranışlardan uzak kalıyor. Manevi olarak ruhunu temizliyor, dinlendiriyor. Bunların da hepsi kalp hastalığı açısından özellikle depresyona eğilimi azaltıyor."

Kutlu, ileri kalp yetmezliği hastaları ile son 1-2 ay içinde kalp krizi geçirmiş, baypas ameliyatı olmuş ya da stent takılmış hastaların oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu belirtti.

Ciddi ritim iletim sistemi bozukluğu olanlar ile tansiyonu ilaç kullanımına rağmen kontrol altına alınamayanlara da oruç tutmalarını önermediklerini dile getiren Kutlu, tansiyonu ilaçla kontrol altında olanların ise oruç tutabileceğini aktardı.

"Kalp hastasının birden ve çok yememesi önemli"

Prof. Dr. Merih Kutlu, ilaçların düzenli kullanılmasının önemli olduğunu, ilaç zamanının aksatılmasının birçok soruna yol açabileceğini kaydetti.

Oruç öncesinde ilaç kullanımının doktor kontrolünde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Kutlu, şöyle devam etti:

"Ayrıca protez yani yapay kapakları bulunan, yapay olup metal kapak takılı hastalar kan sulandırıcı ilaç kullanıyorlar ve bu kişilerin INR denilen kan değerini görmek için tahlil yapıyoruz. INR değeri oruçtan etkileniyor yani yükselebiliyor, kanamaya meyil artıyor. Bu nedenle de oruçlu oldukları dönemde INR değerlerini daha sık takip etmeleri ve doktorlarıyla daha sıkı iletişim halinde olmaları önemli."

Kutlu, iftarda fazla yemek yenmemesi gerektiğini dile getirerek, "Kişi fazla yediği zaman kalbe daha çok iş yükü bindiriyor, yani çarpıntı oluyor, kalp hızlı çalışıyor, kan basıncı yükseliyor. Bunların hepsi kalp hastaları için zararlı. Çünkü kalbin kanlanması bozuluyor. Yapılan çalışmalarda, ramazan döneminde en çok kalp krizi vakalarının iftardan sonraki dönemde ortaya çıktığı görülmüş." dedi.

Bazı kişilerin gün içinde acıkmamak için sahurda çok yediğine işaret eden Kutlu, "Bu da tabii ki kalbe yük bindiriyor. Kalp hastasının birden ve çok yememesi önemli. İftarla sahur arasını aslında üçe bölebilirler. İftarda hafif bir şeyler yedikten 2-3 saat sonra tekrar beslenme, sahurda tekrar beslenme şeklinde. Aslında bu hepimiz için de geçerli." diye konuştu.

Yağlı, kızartma ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketilmemesini öneren Kutlu, özellikle de sahurda sindirimi daha yavaş olan, lifli ve proteinden zengin besinlerin yenmesi gerektiğini anlattı.

Kutlu, oruç tutacak hastaların öncesinde mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini yineleyerek, "İlaçların dozlarını veya değişikliği doktorlarıyla beraber yapmalarını, düzenli ve dengeli beslenmelerini, sıvı alımına önem vermelerini ve orucun aslında bir nefsi terbiye olduğunu unutmadan oruçlarını tutmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Safranbolu'da tarihi konak yandı

2025-02-23 12:01 - Asayiş

AB: Zelenskiy, demokratik yollarla seçilmiş bir liderdir

2025-02-20 18:33 - Dünya

Mario Lemina: Bu farkı koruyarak şampiyonluk yolunda ilerlemek istiyoruz

2025-02-25 01:22 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turuna çıkan 4 takım belli oldu

2025-02-21 00:17 - Spor

NBA'de Timberwolves, 25 sayı geriden gelerek Thunder'ı uzatmada mağlup etti

2025-02-25 12:23 - Spor

AK Parti'nin yeni MYK üyeleri belirlendi

2025-02-23 19:48 - Siyaset

Türk Kızılay Ramazan ayında 7 milyondan fazla ihtiyaç sahibine ulaşacak

2025-02-21 16:52 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Amasya'da bir çiftçi soğuk havada meyve ağaçlarını buz tutturarak koruyor

2025-02-26 17:17 - Çevre-Hayat

Geri dönüşüm malzemeleri kadınların ellerinde çeşitli ürünlere dönüşüyor

2025-02-23 12:52 - Çevre-Hayat

Avrupa hedefindeki Beşiktaş 4. sıraya yükseldi

2025-02-21 23:11 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyine başlattığı saldırılar 100 gündür devam ediyor

18:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD Başkanı Trump'ın ilk 100 gününde kripto paralarda da ilkler yaşandı

16:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Orta Asya'daki depremler endişeye sebep oldu

16:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump'ın 'tarife' ısrarı başkanlığının ilk 100 gününde piyasalara trilyonlara mal oldu

15:05 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Milli İstihbarat Akademisinden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda İHA kullanımına ilişkin rapor

14:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Diyarbakır ve Tunceli'de fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:42 - Gündem

Diyarbakır'da fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

18:17 - Gündem

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

Minguzzi davasına ilişkin bilirkişi raporuna ulaşıldı

17:47 - Gündem

AA ile YTB arasında işbirliği anlaşması imzalandı

17:42 - Gündem