?>

Oruç tutan diyabet hastaları dikkat!

Sivas Numune Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Fettah Acıbucu, Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu, oruç tutanların uzun süren açlık dönemi nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşayabileceğini söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Oruç tutan diyabet hastalarında, hem düzensiz beslenme hem de tedavilerinin aksatılması nedeniyle ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Fettah Acıbucu, çok uzun süren bir açlık dönemi olduğunu tıbben diyabet hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu belirtti.

Diyabet hastalarının oruç tutması nedeniyle yaşayabileceği sıkıntılara değinen Doktor Acıbucu, "Diyabet hastalarının bu kadar uzun süre aç kalmasıyla kan şekeri düşüklüğü, yükselmeler yaşayabilirler. Çok ciddi sıkıntılara neden olabilir. Onun için diyabet hastaların oruç tutmaları sakıncalı. Riskleri düşük riskli ve yüksek riskli olarak ayırabiliriz. Özellikle Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutmasını önermiyoruz. TİP 2 diyabetlilere de daha çok insülin kullananlara oruç tutmamasını ciddi hipoglisemi yaşayabileceklerini veya hiperglisemi yaşayabileceklerini anlatıyoruz. Bunlar riskli hastalar özellikle yaşlı hastalar, evde yalnız yaşayan insanlar, şekerinin düştüğünü fark edemeyen kişiler bunlar riskli tutmaması gerekir. 

Ama bazı hastalarımız bu uyarılarımıza rağmen tutmak istiyor. Hipoglisemi düşük riskli ilaçlarımız var. Onları kullananlar tutabiliyor. Tuttukları zaman sorun yaşamadıklarını söylüyorlar ama yaşamadıkları yaşamayacakları anlamına gelmiyor. Riskleri yaşayabiliyorlar. İftardan sonra ciddi hipoglisemileri olabiliyor" dedi.

Oruç tutanların uyması gerekenleri de anlatan Acıbucu, "Israrla tutmak istiyorlarsa önerimiz diyetlerini daha düzenlemeleri, akşam iftarlarını bölerek yemelerini önerebiliriz. Üçe bölebilirler. Sahurda özellikle kan şekerlerini hızlı yükseltmeyen gıdalar tüketebilirler. Süt ürünleri kan şekerinde çok hızlı yükseltme yapmadığı için bunları tüketebilirler. Akşam iftar yaparken çorbayla oruç açmalarını ve bol su tüketmeleri gerekir. Çünkü diyabet hastalarının bir çoğunda böbrek hastalıkları da var. Kreatin değerleri yüksek olabiliyor. Çok sıvı almaları iftardan sahura kadar yaklaşık iki litre su tüketmeleri gerekiyor" diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Müezzinoğlu ve Başkan Demir, patlamada zarar gören camide cuma namazı kıldı

2016-06-10 19:22 - Gündem

Başbakan: 3 can kaybı, 30 küsür yaralı var

2016-06-08 17:17 - Politika

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat

2016-06-06 13:57 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Kızılayı'na kutlama mesajı

2016-06-11 15:02 - Siyaset

Patenli çocukların tehlikeli yolculuğu

2016-06-05 14:12 - Gündem

Simply Red Antalya’da sahne aldı

2016-06-07 16:48 - Kültür Sanat

Hamilelikle gelen karmaşık duygular

2016-06-06 16:02 - Sağlık

Muhammed Ali'nin cenaze namazı Freedom Hall’da kılındı

2016-06-09 23:52 - Dünya

Cinayeti, oğlunun gözü önünde işlemiş

2016-06-08 15:22 - Asayiş

Vezneciler şehitleri son yolculuklarına uğurlanıyor

2016-06-08 15:43 - Asayiş

İlgili Haberler

Türkiye ile Gürcistan sağlık alanında mutabakat zaptı imzaladı

15:37 - Sağlık

Meme kanseri riskini azaltmak için düzenli egzersiz şart

12:33 - Sağlık

Bingöl'de kurulu UMKE Lojistik Merkezi uluslararası eğitim verilebilecek kapasiteye ulaştı

11:27 - Sağlık

Usulsüz işlem yapan özel hastanelere 6 ayda yaklaşık 334 milyon lira ceza uygulandı

10:23 - Sağlık

Malatya'da farklı illerden cerrahların da katılımıyla 14 canlı ameliyat yapıldı

16:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ek kontenjanla yerleşen öğrencilerin yurt başvuru sonuçları açıklandı

10:12 - Eğitim

Lûgat-ı Garîbe/Dal-Fe (çeviri 2) -Sami Mert yazdı-

10:01 - En Son Yazılar

Türkiye'de bankaların iklim hedeflerine yönelik adımları sınırlı kaldı

09:58 - Ekonomi

Samsunspor, Konferans Ligi'nde yarın Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev'i konuk edecek

09:37 - Spor

İslam'ı yeniden hayat odağı yapmak: Bütüncül bir yaşam inşası -Mehmet Yıldırım yazdı-

09:28 - En Son Yazılar