?>

Ortahisar Ayasofya Camii restorasyonun ardından yeniden ziyarete açıldı

Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon’u 1461 yılında fethinin ardından camiye dönüştürülen Ortahisar Ayasofya Camii, restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Trabzon

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, restorasyon çalışmaları tamamlanan ve açılışı yapılan Ortahisar Ayasofya Camii'ne ilişkin, "Yanlış bir işlem yapılmadı, doğru bir işlem yapıldı ve gerçekten de Trabzon Ayasofya eski haliyle muhafaza edildi, hiçbir değişikliğe gidilmedi." dedi.

Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon’u 1461 yılında fethinin ardından camiye dönüştürülen Ortahisar Ayasofya Camii, 1964 yılından sonra müze olarak hizmet vermeye başladı.

2013 yılında ilk cuma namazının kılınmasıyla resmen ibadete açılan Ortahisar Ayasofya Camii'nde, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında kapsamlı bir restorasyona başlandı.

Ortahisar Ayasofya Camii'nin çatı ve çevre duvarlarında onarım, caminin yanında bulunan kulenin iç ve dış kısmında ise bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı.

Caminin iç kısmında yer alan fresklerin zarar görmemesi için de pleksi malzemeden ışıklandırma sistemi kuruldu. Böylelikle ibadet sırasında ışıklandırma ile üzeri kapatılan fresklerin, sistemin kapatılmasıyla ziyaretçilerin görmesine imkan tanınmış oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle yeniden ziyarete ve ibadete açılan Ortahisar Ayasofya Camii'nde, programı takip eden vatandaşlar da ikindi namazını kıldı.

Açılış töreni nedeniyle gazetecilere açıklamada bulunan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Ortahisar Ayasofya Camii'nin, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nden sonra restorasyonu tamamlanan ve açılan ikinci cami olduğunu söyledi.

2012 yılında yapı mülkiyetinin mahkeme kararıyla Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçtiğini ifade eden Ersoy, "2013 yılında buraya eski genel müdürümüzle gelerek birlikte açmıştık. Bugün de restorasyon sonrası yeni bir açılışa geldik. Bu yönüyle çok mutluyuz. Burası sadece Müslümanların cami olarak kullandıkları bir namazgah değil, aynı zamanda Hristiyan, Ortodoks ve Katolik dünyasından insanlar gelerek turizm amaçlı burayı kullanacaklar" dedi.

Restorasyon kapsamında yapılan çalışmalara değinen Ersoy, her çalışmanın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun verdiği kararlar doğrultusunda yapıldığını vurguladı.

Ersoy, yapının dokusunun aynen muhafaza edildiğine işaret ederek "Vakıflar Genel Müdürlüğü 'burada yanlış restorasyon yapıyor' gibi ifadelerde bulunuldu. Ben o dönemde de açıklamalar yapmıştım ve yine aynısını söylüyorum. Ben de aynı zamanda yüksek kurul üyesiyim. Bu çalışmalar kurula projeler geldikten sonra uzmanlar tarafından değerlendirilir ve raporlar yazılır. Burayla ilgili bütün projelerde bir bilim ve danışma kurulunun kararları var. Yanlış bir işlem yapılmadı, doğru bir işlem yapıldı ve gerçekten de Trabzon Ayasofya eski haliyle muhafaza edildi, hiçbir değişikliğe gidilmedi" dedi.

Öte yandan, Ortahisar Ayasofya Camii'nin açılış törenine Trabzon Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Ahmet Misbah Demircan ve Nadir Alpaslan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve AK Parti İl Başkanı Haydar Revi katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Caretta caretta yavruları denizle buluştu

2020-07-22 12:02 - Gündem

İsfanbul AVM Cadde TV yayında

2020-07-22 14:51 - Genel

Ardahan ve Artvin için 'kuvvetli yağış' uyarısı

2020-07-24 23:57 - Gündem

Göztepe'den Beto'ya teşekkür

2020-07-26 03:37 - Spor

FINA'dan yüzücülere 6,5 milyon dolarlık yardım

2020-07-22 22:22 - Spor

Libya'dan Türkiye'ye uçak seferleri pazar günü başlıyor

2020-07-24 07:42 - Dünya

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne ziyaretler sürüyor

2020-07-24 22:27 - Gündem

UEDAŞ ekipleri bayramda kesintisiz enerji için sahada olacak

2020-07-27 17:09 - Genel

Siyah incir ihracatında hedef 60 milyon dolar

2020-07-24 15:02 - Ekonomi

Hindistan'da ikinci Kovid-19 aşı adayının klinik denemelerine başlandı

2020-07-25 22:22 - Dünya

İlgili Haberler

Mozambik'teki Zambezi Nehri ve Samora Machel Köprüsü havadan görüntülendi

13:32 - Çevre-Hayat

Gönüllüler "Dilek Balonu Projesi" ile çocukların hayallerini gerçekleştiriyor

13:28 - Çevre-Hayat

Türkiye'yi gezen "Örümcek Adam" Mardin'de

13:13 - Çevre-Hayat

Türkiye'de en fazla 80 çift bulunduğu tahmin edilen şah kartalı yakından izleniyor

13:08 - Çevre-Hayat

Tekirdağ’da özel gereksinimli öğrenciler, seralarında çilek, biber ve domates yetiştiriyor

13:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 24 şüpheli "etkin pişmanlık" ifadesi verdi

13:52 - Gündem

Gazzeli anne Refah'taki sözde yardım merkezinden un almaya gitti, bedelini hayatıyla ödedi

13:47 - Dünya

Astronot Atasever, uzay çalışmalarıyla geçen son 1 yılını AA'ya değerlendirdi

13:42 - Ekonomi

Kuşadası'nda yabancıları hedef alan dolandırıcıların yöntemi açığa çıkarıldı

13:37 - Gündem

Mersin Körfezi'nde inceleme yapan dalgıçlar su altındaki müsilajı görüntüledi

13:33 - Gündem