?>

Orta Asya'nın en büyük cami inşaatında sona yaklaşılıyor

Orta Asya'nın en büyük camisi olması öngörülen Duşanbe'deki cami inşaatında sona yaklaşılıyor.

Dünya - 6 yıl önce

Taşkent

Tacikistan'da yapımına devam edilen ve Orta Asya’nın en büyüğü olması beklenen cami inşaatında sona yaklaşılıyor.

İmam Abu Hanife’nin doğumunun 1310. yıl dönümü kutlamalarının yapıldığı Ekim 2009’da başkent Duşanbe'nin kuzeyindeki yüksek bir noktada, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın katılımıyla temeli atılan inşaat çalışmalarına Ekim 2011'de başlandı. Yabancı inşaat şirketlerinin de yer aldığı cami inşaatı çalışmaları 8 yıldan bu yana aralıksız devam ediyor.

Toplam 100 milyon dolara mal olması beklenen cami için Tacikistan hükümetinin 30 milyon dolarlık katkısının yanı sıra Katar hükümeti de 70 milyon dolarlık kaynak sağladı.

Tacik yetkililere göre, 30 bin metrekare kapalı mekana sahip olması beklenen cami, avlusu ile 120 bin kişiyi ağırlayabilecek. Yüksekliği 75 metrelik 4 minaresi bulunan cami, yüksekliği 47 metrelik ana kubbe ve 20 küçük kubbeden oluşacak. Toplam 12 hektarlık araziye sahip camide yaklaşık 4 bin araç kapasiteli otopark, müze, kütüphane, konferans salonu, yemekhane ve idari binalar da yer alacak.

Orta Asya ve Arap mimarisi örneklerini bir arada bulunduruyor

Proje mühendisi Halimcan Ustozoda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaatın tamamlanmasının ardından caminin Tacikistan'ın en güzel mimari yapılarından biri ve ülkede bağımsızlık yıllarında kurulan en büyük ve en güzel cami olacağını vurguladı.

Ustozoda, Katarlı ve Tacik mimarlar tarafından tasarlanan caminin Orta Asya ve Arap mimarisi örneklerini bir arada bulundurmasıyla da dikkate değer olduğunu ifade etti.

Duşanbe’nin sismik açıdan faal bir bölgede bulunmasından dolayı caminin çok sağlam bir temele oturtulduğunu belirten Ustozoda, inşaatında halen 300'den fazla işçi ve mühendisin çalıştığını sözlerine ekledi.

Caminin inşaatının bu yıl tamamlanmasının ardından devlet erkanının da katılımıyla ibadete açılması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cezaevi firarisinden 2 milyonluk hırsızlık

2019-06-28 13:47 - Asayiş

Rusya’dan Çin’e savaş uçağı teklifi

2019-06-27 12:43 - Dünya

Amasya’da haşhaş hasadı başladı

2019-06-29 12:31 - Ekonomi

Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti

2019-06-25 18:32 - Genel

Elazığ’da silahlı bıçaklı kavga: 2 kardeş öldü, 2 kardeş yaralı

2019-06-28 09:37 - Asayiş

Sanatçılar gençleri uyuşturucu konusunda uyardı

2019-06-26 19:57 - Sağlık

Adalet Bakanlığı 5970 personel alacak

2019-06-28 10:42 - Gündem

FSM Köprüsü ne zaman açılacak, FSM'deki çalışmalar ne zaman bitecek?

2019-06-27 17:17 - Gündem

'Merak etme iki saat sonra onlar susacak'

2019-06-26 18:22 - Gündem

Ruslar baykuş kamuflajlı İHA’yı tanıttı

2019-06-25 19:16 - Dünya

İlgili Haberler

Hong Kong, Tai Po yangını sonrası Yasama Konseyi seçimi için sandık başında

12:33 - Dünya

Benin'de devlet televizyonu yayınında bir grup asker, darbe yaptıklarını duyurdu

12:28 - Dünya

Suriye'de 61 yıllık Baas rejimin deviren halk, geleceğe umutla bakıyor

12:18 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Han Yunus ve Gazze’nin doğusunda yıkımlarını yoğunlaştırdı

12:08 - Dünya

Suriye'de devrimin ardından Türkiye’den ülkeye dönüşler sürüyor

12:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Hong Kong, Tai Po yangını sonrası Yasama Konseyi seçimi için sandık başında

12:33 - Dünya

Benin'de devlet televizyonu yayınında bir grup asker, darbe yaptıklarını duyurdu

12:28 - Dünya

Ağrı Dağı'na yapılan 75 kilometrelik "turizm ve güvenlik yolu" tamamlandı

12:23 - Gündem

Suriye'de 61 yıllık Baas rejimin deviren halk, geleceğe umutla bakıyor

12:18 - Dünya

Sakaryaspor sahada da yönetimde de zor günler geçiriyor

12:12 - Spor