Orman yangınlarıyla mücadelede yerli helikopter atağı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "TUSAŞ'tan ilk T70 yönetim helikopterlerimizi önümüzdeki yıl teslim alacağız." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA (AA) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TUSAŞ) T70 yönetim helikopterlerini gelecek yıl teslim alacaklarını belirterek, "Gelecekte yönetim helikopteri olarak kullanacağımız bu helikopterleri orman yangınlarında mücadalede personel taşıma konusunda da kullanacağız." dedi.
Pakdemirli, TUSAŞ'a ziyarette bulunarak Genel Müdür Temel Kotil ile görüştü.
TUSAŞ'ı gezdikten sonra Türkiye'nin geldiği noktaya bir kez daha şahit olduğunun altını çizen Pakdemirli, Türkiye'nin hem helikopter hem de uçakta iddialı şekilde ilerlediğini söyledi.
Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) tecrübesiyle dünyada ileri gelen teşkilatlardan birisi olduğuna işaret ederek, "Bu başarı yarınki başarının garantisi değil. Özellikle değişen iklimle beraber daha fazla yangınla mücadale etmek gerekiyor. O anlamda bütün yeni teknolojilerin hepsini denemeli ve test etmeliyiz. Yeni teknolojilerin hepsine açık olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlığın TUSAŞ'tan yangın söndürmede kullanmak için 3 adet T70 genel maksat helikopteri siparişi olduğunu anımsatan Pakdemirli, "TUSAŞ'tan ilk T70 yönetim helikopterlerimizi önümüzdeki yıl teslim alacağız. Uçuş hattında orman teşkilatına ait bir helikopterin olduğunu gördük. En güzel tarafı da bu helikoptere yerli ve milli yazılımların yüklenmiş olması. Gelecekte yönetim helikopteri olarak kullanacağımız bu helikopterleri orman yangınlarında mücadalede personel taşıma konusunda da kullanacağız." ifadelerini kullandı.
Pakdemirli, T70 helikopterlerinin orman teşkilatına çok farklı kabiliyetler kazandıracağına dikkati çekerek, helikopter sayesinde gece uçuşu yapılabileceğini anlattı.
İHA ve drone kullanılıyor
Geçen yıl orman yangınlarında drone ve insansız hava aracı (İHA) kullandıklarına dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Ülkemizde 750 yangın kulesi bulunuyor. Buralarda ana amacımız yangın ilk çıktığında tespit etmek ve raporlamak. Bu kulelerimizi yeni teknoloji termal kameralarla donatırken diğer taraftan da hava araçları vasıtasıyla bu tespitleri yapıyoruz. İHA'ları tespitten sonra koordinatı bulmak ve yer ekiplerine göndermek için kullanabiliyoruz. İHA'ların ikinci görevi ise yangın çıktıktan sonra bilginin yer ekiplerine kolayca aktarılması. Yerli ve milli insansız hava aracı ANKA'ları bu yıl yangın sezonunda kullanacağız."
Haftanın Öne Çıkanları

Talasemi hastası Ecrin 'eğitim aşkı' ile hayata bağlandı

2020-02-12 17:42 - Çevre-Hayat

'Suudi Arabistan ile müzakereye hazırız'

2020-02-15 23:27 - Dünya

NATO'dan Rusya destekli Esed rejimine 'saldırıları durdur' çağrısı

2020-02-13 02:19 - Gündem

Cezayir'de yeni hükümet güvenoyu aldı

2020-02-14 04:07 - Dünya

2009'daki komiser yardımcılığına geçiş sınavına FETÖ soruşturması: 467 gözaltı kararı

2020-02-18 12:47 - Gündem

Beşiktaş Kulübünden TFF'ye çağrı

2020-02-14 02:51 - Spor

Orman yangınlarıyla mücadelede yerli helikopter atağı

2020-02-19 17:11 - Ekonomi

Hizb-i İslami lideri Hikmetyar'dan Afganistan'daki barış sürecine sabotaj uyarısı

2020-02-16 16:22 - Dünya

MSB: Kandil'de 6 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2020-02-14 13:58 - Gündem

Kayakçıların 'atlı board' keyfi

2020-02-16 16:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi

Küresel temiz enerji teknolojileri pazarı 1,1 trilyon doları aştı

13:43 - Ekonomi

AB'de kömürden elektrik üretimi tarihi düşük seviyede

13:07 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat sektörü ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

12:57 - Ekonomi

Türkiye'nin en çok vergi veren isimleri belli oldu

12:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sınav giriş belgeleri erişime açıldı

14:57 - Gündem

Yunanistan'da bir haftada 45 yeni Batı Nil virüsü vakası

14:53 - Dünya

Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

14:48 - Gündem

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü elebaşıları Ferhat Delen ve Erdoğan Aykut yakalandı

14:42 - Gündem

Fethiye'de tur teknesinde çıkan yangın söndürüldü

14:37 - Gündem