?>

Orman yangınlarıyla mücadelede '3 temel strateji'

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla "önleme", "söndürme" ve "yeniden ormanlaştırma" stratejisiyle mücadele ediyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 yıl önce

Ankara

OGM verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'de 23,1 milyon hektar ormanlık alan bulunuyor. OGM, bu alanların her türlü ormancılık faaliyetine konu edinilmesine ilişkin çalışmalar yürütüyor.

Kurum, bu çalışmaların dışında, 12,5 milyon hektarlık "orman yangınlarına karşı hassas" alanın korunmasına ilişkin mücadele sürdürüyor.

Bakanlık, orman yangınlarıyla mücadele stratejisini üç temel adımda yürütüyor. Bu kapsamda "önleme", "söndürme" ve "yeniden ormanlaştırma" çalışmaları yapılıyor.

Önleme amaçlı teknik çalışmalar kapsamında ise yangın önleme tesislerinin inşası gerçekleştiriliyor. Yerleşim yerleri veya tarım alanlarıyla ormanlar arasında yangına dayanıklı türlerle şeritler oluşturularak yerleşim yerlerinden veya tarım arazilerinden çıkan yangınların ormanlara sıçraması engelleniyor.

Önleme çalışmaları çerçevesinde, belirli gün ve haftalar için etkinlikler düzenleniyor, medya ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapılıyor.

Ayrıca her yıl 21-26 Mart'ta kutlanan Orman Haftası'nda geleceğe yön verecek gençlerin ormancılık faaliyetleri ve yangınlar konusunda bilinçlendirilmesi sağlanıyor. Bu yıl 3 Mayıs'ta gerçekleştirilen "Orman Benim" kampanyasıyla da vatandaşların yangınlara sebebiyet verecek atıklara karşı bilinçlendirilmesi hedeflendi.

Söndürme faaliyetleri...

Orman yangınlarında başarıyı getiren en önemli faktör olarak, alevlerin erken görülmesi, ardından yangına hızlı ve etkin müdahale edilmesi görülüyor.

Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede, yangınların tespitine ve yönetimine yardımcı olmak için kameralar, İHA'lar ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi kullanıyor.

Karar Destek Sistemi ile yangın çıkma olasılığı tahmin ediliyor ve orman yangınlarının olası nedenleri belirleniyor. Sistem, orman yangınlarının koordinasyonunda ve karar vermede yöneticilere destek oluyor.

Orman yangınlarının erken ihbarı veya tespiti için ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi bulunuyor. Buralarda ormanlar özellikle yangın mevsiminde 7 gün 24 saat gözetleniyor.

Gözetleme kulelerinin 184'ünde yapay zeka destekli yazılımlarla çalışan 368 kamera bulunuyor. Söz konusu kuleler ve 14 İHA ile ormanlar uzaktan izlenebiliyor ve yangın meydana geldiği an yetkililere haber veriliyor. İHA ve gözetleme kulelerini de katkısıyla yangına müdahale süresi 45 dakikadan 11 dakikaya düşürüldü.

Yetkililer söz konusu karar destek sisteminin de yardımıyla ekipleri olay yerine intikalini sağlıyor. Bu kapsamda 105 helikopter, 26 uçak, 5 bin kara aracı, 25 bin personel ve yaklaşık 120 bin gönüllü ile göreve hazır.

Yeniden ormanlaştırma...

Orman yangını söndürüldükten sonra saha ölçümleri ve hasar tespiti yapılıyor. Ardından en kısa sürede yanan ağaçlar kesilerek sahadan kaldırılıyor ve toprakta gerekli hazırlıklar yapılıyor. Daha sonra yangından zarar gören alanlar uygun ormancılık tekniklerine göre yeniden ağaçlandırılıyor.

Kurum, zarar gören alanı en uygun ağaç türleriyle yeniden ormanlaştırırken, ağaç varlığını çoğaltmak ve vatandaşlara bu konuda bilinç aşılanması için 11 Kasım'ın "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Bu yılki etkinlik kapsamında 5 milyon, 2019'dan bugüne kadar da yaklaşık 27,7 milyon fidan toprakla buluşturuldu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise 4. sırada olan Türkiye, yine FAO'nun 5 yılda bir yayınlanan orman alanı verilerinde 2015 yılında 46. sıradayken 2020 yılında 27. sıraya çıkmış durumda.

Yangından zarar gören alanlar, anayasanın 169. maddesi gereği, yerinde yeniden ağaçlandırılırken, bu yerlerde başka çeşit tarım, imar faaliyetleri ve hayvancılık yapılmasına izin verilmiyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Obruğa "kanal tedavisi"

2024-06-13 13:38 - Gündem

Manisa'da sağanak ve dolu tarım arazilerinde zarara yol açtı

2024-06-09 08:37 - Asayiş

Küresel petrol talebinin 2029'da düşmeye başlayacağı tahmin ediliyor

2024-06-12 15:38 - Ekonomi

Ampute Futbol Milli Takımı'nın şampiyonluk mutluluğu

2024-06-10 16:22 - Spor

Güney Afrika, Gazze'ye 2,7 milyon dolarlık insani yardım yapacağını duyurdu

2024-06-13 19:18 - Dünya

SOLOTÜRK, gösteri uçuşu yapacağı Finlandiya'ya havada 3 yakıt ikmali yaparak ulaştı

2024-06-14 20:32 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin havadaki "gözü" İHA'ların orman yangınlarıyla mücadeledeki rolü artı

2024-06-12 21:55 - Ekonomi

Batı Trakya'daki DEB Partisi, AP seçimlerinde Rodop ve İskeçe'de birinci oldu

2024-06-10 09:27 - Dünya

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2024 Tatbikatı'nın kara safhası tamamlandı

2024-06-11 17:18 - Gündem

Türkiye ve Malezya arasında askeri uçakların teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin anlaşma

2024-06-11 18:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uzmanlara göre ABD, anavatanı, yakın çevresi üzerinden tanımlıyor

23:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çocukların ekranlarda maruz kaldığı LGBT tehdidine karşı ailelere çağrı

15:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD petrol yaptırımlarıyla İran'ın ekonomik direncini kırmayı hedefliyor

14:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ramazan ayı öncesinde fiyat denetimleri sürüyor

13:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Akkuyu, Türkiye'yi nükleer enerji endüstrisinde "küresel sahneye taşıyacak"

12:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Küresel piyasalarda gözler Fed'in para politikası kararlarında

09:25 - Ekonomi

FETÖ'ye yönelik 46 ilde düzenlenen operasyonlarda 82 şüpheli tutuklandı

09:09 - Asayiş

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan Maduro'nun ülkesine iade edilmesi çağrısı

07:39 - Dünya

Venezuela İçişleri Bakanı Cabello, ülkede siyasi mahkumun bulunmadığını belirtti

07:08 - Dünya

Trump, ABD dolarının değer kaybından endişe duymadığını belirtti

01:38 - Dünya