?>

Orman yangınlarına 'Tulumba' ile elektronik takip

Üzerindeki kızılötesi sensörler ve gaz sensörleriyle yangını algılayan "Tulumba" ismi verilen elektronik izleme sistemi, yaklaşık 5 kilometrekare alandaki yangını algılayıp 20 kilometre uzaklıktaki merkeze veri iletebiliyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

İstanbul

Orman yangınlarının tespiti ve hızlı müdahale için geliştirilen "Tulumba" isimli elektronik izleme sistemi, yaklaşık 5 kilometrekare alandaki yangını algılayıp 20 kilometre uzaklıktaki merkeze veri iletebiliyor.

Teknopark Ankara yerleşkesinde yazılım, elektronik, savunma sistemleri alanlarında yüksek teknolojik çözümler üreten Deep Control Teknoloji, orman yangınlarıyla mücadele için geliştirdiği "Tulumba" isimli ürünü, Anadolu Ajansı'nın paydaşı olduğu Teknoloji, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te tanıttı.

Deep Control Teknoloji Üretim Müdürü Emre Ekin, yaptığı açıklamada, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı (nesnelerin interneti-IoT) tabanlı çözümler geliştirdiklerini söyledi.

Bu kapsamda çok farklı alanlarda faaliyet gösteren müşteriler için ürünler sunduklarını anlatan Ekin, düşük güç harcayan uzun menzilli iletişim sağlayan kablosuz telekomünikasyon ağları ve farklı internet protokolleri kullandıklarını bildirdi.

Son dönemde yaşanan orman yangınlarının kendilerini de duygusal olarak etkilediğini ifade eden Ekin, bunun üzerine "Tulumba" adını verdikleri bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini aktardı.

Ormanların korunması ve güvenlik seviyesinin artırılması hedefleniyor

Tulumba'yı tamamen açık kaynak olarak oluşturduklarını, isteyen kişilerin kendi elektronik tasarım, gömülü yazılımlarıyla ağa dahil olabileceğini belirten Ekin, şunları kaydetti:

"Tulumba üzerinde bulunan kızılötesi sensörlerle ve gaz sensörleriyle yangını algılıyor. İhtiyaca göre farklı sensörler de konulabilir.

Genişletilebilir bir modül olarak oluşturduk. Sensörlerle ortamdaki bilgi ve göstergeleri algılayıp merkeze iletiyor.

Yaklaşık 5 kilometrekare alandaki yangını algılayıp 20 kilometre uzaklıktaki merkeze veri iletebiliyor.

Bu çözümü dileyen herkesin kullanabilmesi için açık kaynak olarak paylaştık, faydalı olmasını umuyoruz.

Sensörler ve elektronik donanım küçük bir kutu içerisinde yer alıyor ve üzerindeki kayışlarla ağacın gövdesine monte ediliyor.

Üzerindeki pillerle yaklaşık 5 yıl ömrü var. 5 yıl boyunca belli aralıklara verileri merkeze gönderecek.

Sistemin doğal ortam ve canlılar üzerinde olumsuz bir etkisi de yok."

Deep Control, bu sistemle halka açık "Erken Uyarı Sistemi" kurmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda dileyen herkes cihazı edinip veya kendisi üretip sisteme açık veri gönderebilecek.

Böylelikle "kitle kaynak (crowdsourcing)" yöntemiyle ormanların korunması ve güvenlik seviyesinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

PFDK'dan Beşiktaş ve Adana Demirspor'a para cezası

2021-09-25 01:51 - Spor

Batı Karadeniz'in 'Efes'inde yeni bulgular gün ışığına çıkarılıyor

2021-09-22 18:22 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe'de Serdar Dursun takımla çalışmalara başladı

2021-09-21 17:17 - Spor

Avrupa'nın ordu kurma hayali bitmiyor

2021-09-21 14:26 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti Akkuyu NGS'nin Türk mühendislerini heyecanlandırdı

2021-09-20 16:21 - Ekonomi

Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de hasat başladı

2021-09-22 16:56 - Ekonomi

TSK'nın yeni İHA'sı Aksungur, TEKNOFEST'te gösteri yaptı

2021-09-24 19:17 - Teknoloji

Süper Lig'de haftanın programı

2021-09-20 12:19 - Spor

Suriyeli minik Yusuf'a ambulansta 'hayat dokunuşu' takdir topladı

2021-09-20 14:56 - Çevre-Hayat

Falcao, Rayo Vallecano'da ilk 2 maçı boş geçmedi

2021-09-22 14:07 - Spor

İlgili Haberler

TEKNOFEST İstanbul'un üçüncü günü Kıraç konseriyle sona erdi

22:57 - Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran, TEKNOFEST'i ziyaret etti

20:32 - Teknoloji

Bakan Bayraktar: 2050'de Türkiye'nin 20 bin megavatlık nükleer güce sahip olması lazım

20:27 - Teknoloji

TEKNOFEST'teki Mesleki Yetenek Yarışması'nda öğrenciler dereceye girmek için yarıştı

20:22 - Teknoloji

Bakan Bayraktar, TEKNOFEST İstanbul'da gençlerle buluştu

19:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Batılıların, Rusya’ya karşı yeni kozu Polonya! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:40 - En Son Yazılar

Milli İstihbarat Akademisi perspektifinden ‘Terörsüz Türkiye’ süreci! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:33 - En Son Yazılar

Rize'de sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor

07:28 - Gündem

New York'taki panelde, uluslararası sistemde adaletin yeniden tesisinde Türkiye'nin rolü konuşuldu

02:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bordo-mavili eski oyuncu Adrian Mierzejewski, Trabzonspor-Gaziantep FK maçı için şehre geldi

02:27 - Spor