?>

ORKÖY kredileri orman köylüsü 73 bin aileyi rahatlattı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman ve Köy İlişkileri Dairesince verilen ORKÖY kredileri, orman köylülerinin refahını artırmayı ve kalkınmasını desteklemeyi amaçlıyor.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesince, orman köylüsünün refahını artırmak ve kalkınmasını desteklemek amacıyla süt işlemeden defne kurutmaya, kereste fabrikasından iş makinelerine kadar farklı alanlardaki projelere verilen kredilerden bugüne kadar 72 bin 763 aile ve çok sayıda kooperatif yararlandı.

AA muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, üreticiye sağlanan destekler ve krediler kapsamında orman köylüleri ekonomik ve sosyal maksatlı kredilerden hem ferdi olarak hem de kooperatif yoluyla yararlanabiliyor.

Ferdi destekler, orman köylüsünün refah seviyesini iyileştirmek, odunun yakacak olarak kullanımını azaltmak ve istihdama yönelik gelir getirici olarak uygulanıyor.

Kooperatif desteklemeleri kapsamında ise orman köyünde bulunan tarımsal kalkınma kooperatifleri, süt işletme tesisi, zeytin salamura tesisi, ormancılık çalışmalarına yönelik iş makineleri, odun dışı orman ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik çam fıstığı işleme tesisi, defne kurutma tesisi, kereste fabrikası gibi projeleri için destekleniyor.

İstihdama da katkı

Söz konusu kredi uygulamaları kapsamında, 2003-2018 döneminde 65 bin 250 aileye 1 milyar 940 milyon lira, 199 kooperatife 96 milyon lira olmak üzere toplam 2 milyar 36 milyon lira ORKÖY kredisi sağlandı. Bu desteklerle 202 bin 237 kişilik istihdam oluşturuldu.

Sadece bu yıl kasım ayına kadar 7 bin 513 aileye 132 milyon lira ORKÖY kredisi verildi. Yıl sonuna kadar yürütülecek çalışmalarla 165 milyon lira kredi desteğinin yanı sıra, 41 milyon lira hibe olmak üzere toplam 206 milyon lira ORKÖY kredisi ve hibesi sağlanmış olacak.

Özel ağaçlandırmaya 144 milyon lira kredi

Öte yandan, Bakanlık tarafından özel ağaçlandırmaları teşvik etme çalışmaları kapsamında, odun dışı orman ürünü veren ceviz, badem ve zeytin gibi türlerle 3 hektara kadar yapılan özel ağaçlandırma çalışmalarında yatırım giderlerinin yüzde 65'ine hibe desteği sağlanıyor.

Gerçek ve tüzel kişilerce tesis edilen özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel fidanlıklara ise proje yatırım giderlerinin yüzde 25'i hibe olarak veriliyor.

Bu yılın ağustos sonu itibarıyla 158 özel orman fidanlık projesi onaylanarak özel sektör fidancılığına destek olundu. Özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise 2003-2018 döneminde 144 milyon lira kredi desteği sağlanırken, bu yıl sonuna kadar 16 milyon lira hibe desteği verilmesi planlanıyor.

Ayrıca, köylülere ve tarımsal kalkınma kooperatiflerine, küçük çiftçilere istihdam oluşturmak için, "Alım Garantili Sözleşmeli Fidan Üretimi" yapılıyor. Bu kapsamda, geçen yıl 1,1 milyon fidan ürettirilerek, 1,6 milyon lira ödeme yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaray'da ücret iadesi almayı unutmayın

2019-11-25 15:02 - Gündem

Etiyopya'nın 10'uncu eyaleti için yapılan referandumdan 'evet' çıktı

2019-11-23 23:59 - Gündem

Medipol Başakşehir Roma maçına hazır

2019-11-27 23:17 - Spor

Gökbey'in motorunda kullanılacak dişli kutusu da yerli olacak

2019-11-22 17:31 - Ekonomi

Sakarya'da yakalanan DEAŞ şüphelisi adliyede

2019-11-25 13:07 - Asayiş

'Ana hedefimiz futbolun ekonomik gücünü en yüksek seviyeye çıkarmak'

2019-11-21 15:27 - Spor

Yatırımcılar rüzgarda teşviklerin 5 yıl uzatılmasını istiyor

2019-11-23 14:47 - Ekonomi

'Fenerbahçe maçını kazanıp sıralamaya bakacağız'

2019-11-22 16:02 - Spor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yerleşim merkezine uçak düştü: 23 ölü

2019-11-24 18:57 - Dünya

Kuzey Kore lideri Kim Güney Kore'nin zirve davetini geri çevirdi

2019-11-21 17:12 - Dünya

İlgili Haberler

Çin-Türk ortaklığıyla Düzce'de 5 gigavatlık güneş hücresi fabrikası kurulacak

14:23 - Ekonomi

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü son 10 yılda yüzde 177 büyüdü

13:58 - Ekonomi

İsrail'in İran'a saldırısının ardından gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı'n

13:38 - Ekonomi

ASELSAN, Endonezya ofisini açtı, INDO Defence 2025'te 5 anlaşma imzaladı

13:17 - Ekonomi

TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ikili para takası anlaşmasını yeniledi

12:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dikimevi–Natoyolu Raylı Sistem Uzatma Hattı'nın temeli atıldı

14:28 - Gündem

Çin-Türk ortaklığıyla Düzce'de 5 gigavatlık güneş hücresi fabrikası kurulacak

14:23 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarında 20 Filistinli hayatını kaybetti

14:17 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Panama ve Grönland'ın "zorla alınabileceği" mesajı verdi

14:13 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 20 Filistinli hayatını kaybetti

14:07 - Dünya