?>

Organların yapışmasına 'nano' çözüm

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen çalışmada, ölümcül sonuçlar doğrulabilen ameliyat sonrası organların yapışmasını önlemek için "nano lifli adezyon bariyeri" üretildi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 9 yıl önce

BURSA - VEDAT YÜCEBAŞ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen TÜBİTAK destekli projeyle üretilen nano lifli adezyon bariyeri, ameliyat sonrası organların yapışmasını önlemenin yanı sıra uygulandıktan sonraki bir hafta içinde de vücuda zarar vermeden yok oluyor.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Esra Karaca, Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Şerife Şafak, Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. R. Gözde Özalp, Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Nesrin Uğraş, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nilüfer Çinkılıç ve Doç. Dr. Özgür Vatan ile yürüttükleri projenin, cerrahi alandaki önemli bir problemin çözümüne yönelik olarak alternatif ve yeni bir tekstil malzemesinin nano teknolojinin de verdiği imkanlar kullanılarak geliştirilmesi üzerine olduğunu söyledi.

TÜBİTAK destekli olan projede "bio bozulur polimerler" kullanılarak nano çapta liflerden oluşan tekstil ürünleri ürettiklerini belirten Karaca, "Bu tür yüzeyler cerrahi alanlarda son yıllarda sık sık kullanılmaya başlandı. Pek çok da avantajı olan yüzeyler bunlar. Bizim çalışmamız, bu alanda dünyada yapılan nano lifli yüzeylerin adezyon bariyeri olarak kullanımı üzerine ilk çalışmalardan biri." dedi.

Yapışıklığın ölümcül sonuçları bile olabiliyor

Prof. Dr. Karaca, adezyonun halk diliyle "yapışıklık" olarak bilinen bir durum olduğunu ve cerrahi operasyonlar esnasında sıklıkla yaşandığını aktararak, vücudunun değişik bir bölgesinde ameliyat geçirmiş bir kişinin daha sonra yüzde 90 organ ve doku yapışıklığı durumuyla karşı karşıya kalabildiğini, bu sorunun ölümcül sonuçlarının bile olabildiğini ifade etti.

Ameliyat geçirmiş bölgedeki organların istenmeyen bir şekilde yapışmasının zaman içinde bağırsak tıkanıklıklarına ve kronik şiddetli karın ağrılarına sebep olabildiğini ve yapışıklığın giderilmesi için kişinin tekrar ameliyat masasına yatmasına yol açtığını vurgulayan Karaca, "ABD'de yılda böyle 400 bin yapışıklık giderme ameliyatı gerçekleştiğini biliyoruz. Hastaların ve cerrahların ciddi bir problemi bu. O yüzden cerrahlar da bize kalıcı bir çözüm bulunursa kendilerinin de rahatlayacağını ilettiler." görüşünü iletti.

Yara örtüsü ve doku iskelesi yapımında da kullanılacak

Ürettikleri nano lifli yüzeylerin cerrahide adezyon bariyeri olarak kullanımının yanı sıra yara örtüsü ve suni damar yapımı doku iskelesi gibi alanlarda da kullanılabileceğine dikkati çeken Esra Karaca, "elektroçekim" yöntemiyle ürettikleri nano lifli yüzeylerin cerrahi alanda adezyon bariyeri olarak performansını test ettiklerini, bunun için üzerlerine hücre ekimi gerçekleştirdiklerini ve bu hücrelerin büyük oranda canlılığını sürdürdüğünü gördüklerini anlattı

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muhtara albay üniforması giydirmişler

2017-01-12 14:17 - Gündem

Ortega üçüncü kez yemin etti

2017-01-11 23:02 - Dünya

Kamyonet otobüs durağına daldı!

2017-01-15 13:47 - Asayiş

'Üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz'

2017-01-11 16:37 - Ekonomi

'Köprüden önce son çıkıştayız'

2017-01-11 21:37 - Siyaset

15 Temmuz şehitlerinin isimleri sınıflarda yaşatılıyor

2017-01-11 19:52 - Çevre-Hayat

Bolu merkezli FETÖ operasyonunda 27 gözaltı

2017-01-17 23:52 - Gündem

'Türkiye'nin terörle mücadelesi sınırları ve güvenliği korumak için'

2017-01-11 21:07 - Gündem

Esed'in Barada Vadisi'ne saldırıları Şam'ı susuz bıraktı

2017-01-12 16:37 - Dünya

ABD’nin yeni başkanı Trump’tan ilk basın toplantısı

2017-01-11 23:12 - Dünya

İlgili Haberler

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi bölgenin "sağlık üssü" oldu

15:43 - Sağlık

Dünyaya 25 haftalıkken gelen Hatice Asel bebek 3,5 aylık tedavi sonrası ailesine kavuştu

12:37 - Sağlık

Erken teşhisle meme kanserini yenip öğrencilerine kavuştu

11:32 - Sağlık

Ehliyetsiz kişilerce yapılan boyun masajları gençlerde inme sebebi

11:48 - Sağlık

Memorial Sağlık Grubu, yeni hastanesini Göztepe'de hizmete açtı

16:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

AB'de turistik konaklama rekoru kırıldı

16:59 - Ekonomi

Beşiktaş'tan yayıncı kuruluş açıklaması

16:53 - Spor

Türkiye ile Gambiya enerji alanında işbirliği anlaşması imzaladı

16:47 - Ekonomi

DEİK Başkanı Olpak: Afrika ile ikili ticaretimizi 75 milyar dolara çıkarmak ana hedefimiz

16:42 - Ekonomi

BM, Gazze'de 1 milyondan fazla kadın ve kız çocuğunun gıdaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi

16:32 - Dünya