?>

Ordu'da kurulan meyve sebze işleme tesisi kadınlar için gelir kapısı olacak

Ordu'nun Perşembe ilçesinde "Yerli Yerinde Taflan Projesi" kapsamında kurulan meyve sebze işleme ve kurutma tesisi sayesinde hem ürünler değerlendirilecek hem de kadınlara gelir sağlanacak.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Ordu

Tarım ve Orman Bakanlığı, Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği ve ABC deterjan firması iş birliğinde 2019 yılında hayata geçirilen proje kapsamında kurulan tesiste ilk deneme üretimi gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, tesisi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı, işçi kadınların çalışmalarını inceledi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yerli Yerinde Taflan Projesi'nin kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle uygulanan bir proje olduğunu söyledi.

Projenin 2019 yılında Bakanlık tarafından ödüle layık görüldüğünü belirten Yılmaz, "Şu an Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği tarafından işletilmekte olan tesisimiz, bundan sonra dernek üyesi kadın çiftçilerimizin kuracağı bir kooperatif tarafından işletilecektir." dedi.

Yılmaz, tesiste elde edilen ürünlerin öncelikle bir marka adı altında pazara sunulacağını, kooperatif tarafından oluşturulacak satış yerlerinde ve internet ortamında satışlarının yapılacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Biz bu projeyle mevcut bahçelerimizde üretimi yapılan meyvelerin ekonomiye kazandırılmasını amaç edindik. Bugüne kadar bahçelerimizde mevcut elma, armut ağaçlarımızdan ve diğer meyvelerden elde edilen ürünlerin bir kısmı bahçe sahibi tarafından değerlendirilmekteydi fakat bir kısmı dökülüp zayi olmaktaydı.

Bu ürünlerimizin ekonomiye kazandırılması amacıyla böyle bir proje hazırladık ve projeyle ilimizdeki meyve ağaçlarından elde edilen meyveleri özelliklerine göre meyve kurusu, reçel, marmelat, pestil, pekmez yaparak ekonomiye kazandırmış ve kadınlarımıza ilave bir gelir sağlamış olacağız."

Tesiste çalışan kadınların aile ekonomisine katkı sağlayacaklarına işaret eden Yılmaz, kadın istihdamına ve ekonomiye katkı sunacak projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği Başkanı Firdevs Elif Şener Saka da ilk deneme çalışmalarına başladıklarını kaydederek, "Deneme amaçlı ilk ürünümüz olan kiviyi kurutacağız, kurutmaya elverişli olmayan ürünlerimizi pestil, pekmez gibi ürünlerde değerlendireceğiz.

Tesisimizde yaklaşık 1 ton yaş ürün kapasiteli fırınımız mevcut." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fas 2020'de Libya müzakerelerine ev sahipliğiyle öne çıktı

2020-12-31 19:11 - Dünya

Lösemi hastası Emir'in 'kahramanı' kardeşi Emre oldu

2021-01-05 15:56 - Çevre-Hayat

Jandarmadan yurt genelinde sahte-kaçak içki operasyonu

2020-12-31 04:46 - Gündem

Kovid-19 aşısının Türkiye'de uygulanabilmesine yönelik süreç başladı

2020-12-31 17:08 - Gündem

AB: İran ile nükleer anlaşma ancak yükümlülükler yerine getirilirse canlı kalabilir

2021-01-04 20:46 - Dünya

Filistin Başbakanı Iştiyye'den 'seçim sürecine hazırız' mesajı

2021-01-04 20:26 - Dünya

'Kovid-19 savaşçıları' yeni yıla görevleri başında girdi

2021-01-01 06:35 - Sağlık

Kapıkule 2020'de 700 bin tırlık trafiği karşıladı

2021-01-01 14:21 - Ekonomi

Ruhani, Trump'ı Saddam'a benzetti: Tarihte onursuz bir kişi olarak anılacak

2020-12-31 17:16 - Dünya

TÜBİTAK, bilim ve teknolojiyle dolu bir yılı geride bıraktı

2021-01-05 16:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Adana'da sahipsiz köpeklerin çocuğu kovalaması güvenlik kamerasında

19:17 - Çevre-Hayat

Sapanca Gölü çevresinden 2 ton atık toplandı

16:42 - Çevre-Hayat

Su sıkıntısı yaşamamak için yağışlı dönemlerde suyun depolanması tavsiyesi

14:38 - Çevre-Hayat

Atlarla büyüyen çift Kapadokya'da tanıştıkları çiftliği işletiyor

14:18 - Çevre-Hayat

Iğdır'da 2 bin 200 rakımlı sulak alanda 35 kuş türü tespit edildi

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'li arabulucuya göre, Trump Gazze savaşını bitirme konusunda daha ciddi, Netanyahu ise umurs

02:08 - Dünya

Trump, Tennessee'nin Memphis kentine Ulusal Muhafız konuşlandırmak için kararname imzaladı

01:58 - Dünya

27 mülki idare amiri birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltildi

01:18 - Gündem

Washington Post: Charlie Kirk'ün katil zanlısı, tutuklanmadan önce suçunu itiraf etti

01:13 - Dünya

Kanada Başbakanı, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini yineledi

00:37 - Dünya