?>

Orak hücre anemi hastası küçük Semanur kardeşinin iliğiyle hayata tutundu

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki Semanur Güneş, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 yaşındaki kardeşi Ali Emre'den yapılan nakille sağlığına kavuştu.

Sağlık - 7 ay önce

Adana

Adana'da 8 yaşındaki orak hücre anemi hastası Semanur Güneş, kardeşinden yapılan kök hücre nakliyle hayata tutundu.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan Semanur'a 6 yıl önce orak hücre anemi hastalığı teşhisi konuldu.

Uzun yıllardır hastalığıyla ilgili sıkıntı yaşayan Semanur'un tedavisi devam ederken Kazım ile Zeliha Güneş çiftinin 3 yıl önce Ali Emre adında bir erkek çocuğu daha dünyaya geldi.

Ali Emre'nin, ailenin isteğiyle özel bir ekip tarafından alınan kordon bağı 3 yıl boyunca kordan kanı bankasında saklandı.

Bu süreçte Güneş ailesinin kızı Semanur'un da hastalığıyla ilgili şikayetleri her geçen gün arttı.

Yapılan tetkiklerde Semanur'un ilik nakli olması gerektiğinin belirtilmesi üzerine Güneş ailesi nakil için Adana'ya geldi.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nde yapılan tetkiklerin ardından Semanur'a 3 yaşındaki kardeşi Ali Emre'nin göbek kordonundan alınan kök hücre nakledildi. Semanur, gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

"Oğlum 3 yaşında istenilen kilo ve boyu alınca nakil gerçekleşti"

Anne Zeliha Güneş, AA muhabirine, oğlunun küçük yaşlardan bu yana hastalıkla mücadele eden ablasına umut olduğunu söyledi.

Oğlu Ali Emre'nin doğumunda kordon bağının saklanmasına eşiyle karar verdiklerini belirten Güneş, "Kordan kanıyla naklin yapılmasıyla ilgili araştırmalar yaptım. Ali Emre'nin doğumunda özel bir ekiple kordon kanı alınarak özel tüplere alınıp kordon kanı bankasında beklettik. Oğlum 1 yaşına geldikten sonra testlerini yaptırdık. Ali Emre'nin testi temiz çıkınca, doktorlar oğlumun boyu ve kilosunun istenilen seviyeye gelmesini beklenilmesini istediler. Oğlum 3 yaşında istenilen kilo ve boyu alınca nakil gerçekleşmiş oldu." diye konuştu.

Kızı Semanur'un rahatsızlığı nedeniyle birçok sıkıntı çektiğini anlatan Güneş, bu kötü günlerin nakil sayesinde geride kaldığını söyledi.

Semanur'un hastalığının genetik olduğunu ifade eden anne Güneş, "Oğlum Ali Emre'nin hasta olmadığını öğrendik. Ondan alınan iliği Semanur'a verdiler. Çok şükür başarıyla sonuçlandı. Çok mutluyum. Allah tüm doktorlarımızdan razı olsun." dedi.

Semanur Güneş de kardeşi sayesinde çektiği acıların sona erdiğini belirtti.

Artık sağlığına kavuştuğu için çok heyecanlı ve mutlu olduğunu anlatan Semanur, "Doktorlara çok teşekkür ederim. Benim için çok çaba sarf ettiler. Benimle çok ilgilendiler, her zaman başımda durdular." şeklinde konuştu.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlu Hekimi Doktor Öğretim Üyesi Defne Ay Tuncel, 1 Eylül 2023'te açılan ünitelerinde ilk kordon kanı naklinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Semanur'un 2 yaşından itibaren takibini yaptıklarını anlatan Tuncel, naklin başarılı geçtiğini ve küçük kızın sağlık durumunun çok daha iyi olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bu yılın ilk 8 ayında 37 bin 172 konut için turizm amaçlı kiralama izni verildi

2024-10-30 14:42 - Ekonomi

Vatandaşlar, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünde 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 21:08 - Çevre-Hayat

Terkos Gölü'ndeki doğanın renkleri dronla görüntülendi

2024-10-27 16:57 - Çevre-Hayat

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, şehit Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti

2024-11-02 12:37 - Gündem

2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2024-10-30 10:43 - Siyaset

Antalya'da kahve festivali düzenlenecek

2024-10-31 15:07 - Çevre-Hayat

Adalet hizmetlerinde yapay zeka kullanımı artırılacak

2024-10-30 13:08 - Teknoloji

Depremde ailesini kaybeden Kevser yeni evine yerleşti

2024-10-30 11:47 - Çevre-Hayat

Tarım ve Orman Bakanlığından kuş gribi açıklaması

2024-11-02 15:17 - Gündem

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu'ndan, ABD'ye "Rum Yönetimi" tepkisi

2024-10-31 20:43 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı, "Risk Esaslı Denetim Sistemi"ni hayata geçirdi

20:07 - Sağlık

KKKA hastalığına yakalananların en az yüzde 95'i sağlığına kavuşuyor

14:13 - Sağlık

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 100. kök hücre bağışı için kutlama yapıldı

13:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan son düzenlemelere ilişkin açıklama

12:48 - Sağlık

4 yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Erzurum kırsalına yapılan göletler tarım ve hayvancılığa katkı sağlıyor

23:22 - Ekonomi

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız'dan, bölgedeki şiddetin Suriye'yi kapsamasını

22:33 - Dünya

Sıfır Atık Forumu öncesi iş dünyasıyla çalışma toplantısı gerçekleştirildi

22:02 - Gündem

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanlığı tezkeresi oybirliğiyle kabul edildi

21:57 - Siyaset

DMM, "Ümit Özdağ'ın cezaevi çıkışı namaz kılmasının engellendiği" iddiasını yalanladı

21:48 - Gündem