?>

Omurgasındaki 50 derecelik eğrilik düzeltildikten sonra ilk adımlarını attı

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde ilk kez yapılan "skolyoz" ameliyatıyla 50 derecelik omurga eğriliği düzeltilen 61 yaşındaki Melahat Çaylak, yeniden sağlıklı yürümeye başladı.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye'de ilçe devlet hastanelerini de içine alan ikinci basamak sağlık kuruluşlarında hassas bir operasyon olması nedeniyle nadiren yapılan skolyoz (omurga eğriliği) ameliyatı, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde başarıyla gerçekleştirildi.

Omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüyemez duruma gelen 61 yaşındaki Çaylak'ın skolyoz ameliyatını gerçekleştiren Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Burak Bahadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilkent Şehir Hastanesinden görevlendirmeyle geldiği Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde iki haftadır ameliyatlara girdiğini anlattı.

"8 sağa 8 sola olmak üzere toplam 16 platin konuldu"

Bahadır, bacakta şiddetli ağrı, güçsüzlük ve yürüyememe şikayetiyle kendilerine başvuran Melahat Çaylak'ın omurgasında hem kireçlenme hem de ciddi bir eğrilik saptandığını söyledi.

Bunun üzerine skolyoz ameliyatı kararı aldıklarını belirten Bahadır, şu bilgileri paylaştı:

"Skolyoz ameliyatları aslında sınırlı merkezlerde yapılan, ciddi ve büyük ameliyatlardır. Omurganın düzeltilmesi esnasında hastanın felç kalma veya yaşamının sonlanma riski vardır. Fakat ikinci basamak bir devlet hastanesi olarak da elimizde gereken imkanlar mevcut, bu nedenle operasyonu yapabileceğimizi düşündük.

Hastamızın omurgasına ameliyatta 8 sağa 8 sola olmak üzere 16 platin konuldu, operasyon yaklaşık 8 saat sürdü. Hastamızın tıkanmış bütün sinirleri açıldı, omurgasındaki eğrilik tamama yakın düzeltildi."

"Hastamız şu an rahatça yürüyebiliyor"

Çaylak'ın ameliyat sonrası ilk adımlarını atarken bile bacağındaki rahatlığı hissettiğini vurgulayan Bahadır, "Hastamız, şu an rahatça yürüyebiliyor, kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor. Yakın zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Bahadır, Türkiye'de sağlık alanında dünyaya örnek teşkil edecek sonuçlar elde edildiğinin altını çizdi.

Skolyozun çocuklarda görülen "adolesan" ve ileri yaşlarda ortaya çıkan "dejeneratif" olarak ikiye ayrıldığını aktaran Bahadır, Çaylak'ın omurga eğriliğinin kemiğin zaman içinde deforme olmasına bağlı geliştiğini söyledi.

Bahadır, "İleri yaştaki skolyoz hastalarımız için de ülkemizde fizik tedaviden ameliyata uzanan tam teşekküllü tedavi seçenekleri mevcut. Bu nedenle her yaş grubundan hastalar gönül rahatlığıyla sağlık kuruluşlarına başvurabilirler." dedi.

"Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı"

Yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu yaşayan Melahat Çaylak ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Sıkıntılarım uzun süredir vardı, kalça ağrılarım yüzünden yürümekte çok zorlanıyordum, gidebildiğim tek mesafe marketti. Bir yıl önce geçirdiğim Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı. 13-14 gün feci ağrılar, sağ kalçamdan ayağıma uzanan kramplar yaşadım. Bunun üzerine hastaneye başvurdum, sağolsun Burak hocam ameliyatımı yaptı. Allah'a şükür şimdi çok iyiyim, yürüyebiliyorum, çok mutluyum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Kadınlar Curling Şampiyonası'nda ilk 8'e giren milli curlingciler, olimpiyatlara oda

2023-04-19 13:03 - Spor

TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamladı

2023-04-23 12:57 - Gündem

Nurdağı'nda köy tipi kalıcı afet konutlarına depremzedeler yerleşmeye başladı

2023-04-23 13:43 - Gündem

Yapay zekanın gelecekte kontrol altında tutulup tutulamayacağı bilinmezliğini koruyor

2023-04-17 11:15 - Teknoloji

"50. Kökünü Kurutma Operasyonu"nda gözaltına alınan 215 şüpheliden 32'si tutuklandı

2023-04-17 12:28 - Gündem

Hatay'da bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları 79 mahallede sürecek

2023-04-16 23:44 - Gündem

Narkotik operasyonlarında bir haftada 3 bin 83 şüpheli yakalandı

2023-04-17 11:48 - Asayiş

Depremden sonra selin etkilediği Şanlıurfa ve bölgesine destek için maliyetine turlar düzenleniyor

2023-04-21 13:48 - Gündem

Milletvekili kesin aday listesi Resmi Gazete'de

2023-04-19 23:37 - Gündem

Ukrayna: Rusya, 25 günlük aradan sonra Kiev'e bir hava saldırısı daha düzenledi

2023-04-21 09:53 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'nin ilk Aile Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Ankara'da hizmete girdi

17:02 - Sağlık

Çöven suyundan elde edilen molekül kanserle savaşacak

15:52 - Sağlık

İzlediği haber sayesinde kanseri erken teşhisle yendi

13:43 - Sağlık

Göğsündeki kitleyi erken fark eden hemşire tedaviyle kanserden kurtuldu

12:53 - Sağlık

Doğurganlık çağında doğurmak ve emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

05:33 - Siyaset

TBMM kararları Resmi Gazete'de

05:22 - Gündem

Trump: Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmeyi iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi

01:18 - Dünya

WSJ: ABD, Ukrayna'nın Batı'ya ait uzun menzilli füzeleri kullanma yasağını kaldırdı

00:23 - Medya

Devler Ligi'nin üçüncü haftası 9 maçla tamamladı

00:17 - Spor