?>

Omurgasındaki 50 derecelik eğrilik düzeltildikten sonra ilk adımlarını attı

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde ilk kez yapılan "skolyoz" ameliyatıyla 50 derecelik omurga eğriliği düzeltilen 61 yaşındaki Melahat Çaylak, yeniden sağlıklı yürümeye başladı.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Türkiye'de ilçe devlet hastanelerini de içine alan ikinci basamak sağlık kuruluşlarında hassas bir operasyon olması nedeniyle nadiren yapılan skolyoz (omurga eğriliği) ameliyatı, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde başarıyla gerçekleştirildi.

Omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüyemez duruma gelen 61 yaşındaki Çaylak'ın skolyoz ameliyatını gerçekleştiren Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Burak Bahadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilkent Şehir Hastanesinden görevlendirmeyle geldiği Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesinde iki haftadır ameliyatlara girdiğini anlattı.

"8 sağa 8 sola olmak üzere toplam 16 platin konuldu"

Bahadır, bacakta şiddetli ağrı, güçsüzlük ve yürüyememe şikayetiyle kendilerine başvuran Melahat Çaylak'ın omurgasında hem kireçlenme hem de ciddi bir eğrilik saptandığını söyledi.

Bunun üzerine skolyoz ameliyatı kararı aldıklarını belirten Bahadır, şu bilgileri paylaştı:

"Skolyoz ameliyatları aslında sınırlı merkezlerde yapılan, ciddi ve büyük ameliyatlardır. Omurganın düzeltilmesi esnasında hastanın felç kalma veya yaşamının sonlanma riski vardır. Fakat ikinci basamak bir devlet hastanesi olarak da elimizde gereken imkanlar mevcut, bu nedenle operasyonu yapabileceğimizi düşündük.

Hastamızın omurgasına ameliyatta 8 sağa 8 sola olmak üzere 16 platin konuldu, operasyon yaklaşık 8 saat sürdü. Hastamızın tıkanmış bütün sinirleri açıldı, omurgasındaki eğrilik tamama yakın düzeltildi."

"Hastamız şu an rahatça yürüyebiliyor"

Çaylak'ın ameliyat sonrası ilk adımlarını atarken bile bacağındaki rahatlığı hissettiğini vurgulayan Bahadır, "Hastamız, şu an rahatça yürüyebiliyor, kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor. Yakın zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Bahadır, Türkiye'de sağlık alanında dünyaya örnek teşkil edecek sonuçlar elde edildiğinin altını çizdi.

Skolyozun çocuklarda görülen "adolesan" ve ileri yaşlarda ortaya çıkan "dejeneratif" olarak ikiye ayrıldığını aktaran Bahadır, Çaylak'ın omurga eğriliğinin kemiğin zaman içinde deforme olmasına bağlı geliştiğini söyledi.

Bahadır, "İleri yaştaki skolyoz hastalarımız için de ülkemizde fizik tedaviden ameliyata uzanan tam teşekküllü tedavi seçenekleri mevcut. Bu nedenle her yaş grubundan hastalar gönül rahatlığıyla sağlık kuruluşlarına başvurabilirler." dedi.

"Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı"

Yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu yaşayan Melahat Çaylak ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Sıkıntılarım uzun süredir vardı, kalça ağrılarım yüzünden yürümekte çok zorlanıyordum, gidebildiğim tek mesafe marketti. Bir yıl önce geçirdiğim Kovid-19'un ardından ağrılarım iyice çoğaldı. 13-14 gün feci ağrılar, sağ kalçamdan ayağıma uzanan kramplar yaşadım. Bunun üzerine hastaneye başvurdum, sağolsun Burak hocam ameliyatımı yaptı. Allah'a şükür şimdi çok iyiyim, yürüyebiliyorum, çok mutluyum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meclis, açılışının 103. yılını kutlayacak

2023-04-17 16:28 - Siyaset

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazetede

2023-04-20 16:48 - Gündem

Kasımpaşa, Süper Lig'de Konyaspor'u ağırlayacak

2023-04-22 23:02 - Spor

AB Ukrayna'dan tahıl ithalatını sürdürmeye çalışıyor

2023-04-20 14:38 - Ekonomi

Fenerbahçeli futbolcu Arda Güler, şampiyonluğa inanıyor

2023-04-22 18:23 - Spor

Kadıralak Yaylası "mavi yıldız"larla kaplandı

2023-04-17 14:18 - Çevre-Hayat

Toprak Razgatlıoğlu, Hollanda'da podyuma çıktı

2023-04-22 16:48 - Spor

Türkiye'den Sudan'daki taraflara "diyalog ve uzlaşı" çağrısı

2023-04-18 16:48 - Gündem

TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı selamladı

2023-04-23 12:57 - Gündem

Metal parçalardan yaptığı heykelin gelirinin bir kısmını depremzedelere bağışlayacak

2023-04-23 13:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Osmaniye'de sağlık personelinin telefonda uygulattığı Heimlich manevrası hayat kurtardı

16:52 - Sağlık

Kanserin yanı sıra kistik fibrozis hastalarının ilaçları da geri ödeme kapsamına alınacak

15:58 - Sağlık

Erzurum Şehir Hastanesi'nde kök hücre bağışı toplanmaya başladı

14:38 - Sağlık

Uzmanından kontakt lensle yüzmek "enfeksiyon riskini artırıyor" uyarısı

12:08 - Sağlık

Su tüketimi ruh halini dengelemeye ve stresi azaltmaya yardımcı oluyor

11:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rusya'da yeni otomobil satışları yüzde 27 azaldı

14:47 - Ekonomi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Duran, siyasi ve bölgesel istişareler için Cezayir'i ziyaret etti

14:42 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Trump'ın sığınma yasağının "yasal yetkisini aştığına" hük

14:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Azerbaycan'a gidecek

14:33 - Gündem

Bakan Şimşek: Enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek

14:28 - Ekonomi