?>

OHAL süresince uygulanan gözaltı süresi 'Anayasaya uygun' bulundu

Anayasa Mahkemesi, olağanüstü hal (OHAL) süresince gözaltı süresinin 14 gün olarak uygulanmasını öngören kuralın iptaline ilişkin istemi reddetti.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Anayasa Mahkemesi, olağanüstü hal (OHAL) süresince gözaltı süresinin 14 gün olarak uygulanmasını öngören kuralın iptaline ilişkin istemi reddetti.

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, CHP, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'da yer alan, olağanüstü hal süresince belirlenen suçlarda gözaltı süresinin 14 günü geçemeyeceğine ilişkin kuralın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açtı.

Yüksek Mahkeme, kuralın Anayasaya aykırı olmadığı sonucuna ulaştı ve iptal talebini reddetti.

Kararda, dava konusu kuralda, devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar bakımından olağanüstü halin devamı süresince gözaltı süresinin şüphelinin yakalama anından itibaren 7 günü geçemeyeceği, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle cumhuriyet savcısının, gözaltı süresinin 7 gün süreyle uzatılması yönünde yazılı emir verebileceğinin hüküm altına alındığı belirtildi.

Anayasada, yakalanan veya tutuklanan kişilerin gözaltı sürelerinin belirlendiği, bu süreler geçtikten sonra hakim kararı olmaksızın hürriyetinden yoksun bırakılamayacağının hüküm altına alındığı kaydedilen kararda, bu sürelerin olağanüstü hal ve savaş hallerinde uzatılabileceğinin belirtildiği aktarıldı.

Darbe girişiminin ardından OHAL'in ilan edilmesiyle gözaltı süresinin belirlenen suçlarda 30 gün olarak öngörüldüğü, daha sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu sürenin 7 güne indirildiği, cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de sürenin 7 gün daha uzatılmasına imkan tanındığı anımsatılan kararda, kuralın gerekçesinde soruşturmaların kapsamı, niteliği, şüpheli sayılarının çokluğu gibi nedenlerle başlangıçta 30 gün olarak belirlenen sürenin soruşturmalarda alınan mesafe ve ihtiyaç doğrultusunda yeniden belirlendiğinin bildirildiği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesinin kararında, şu tespitlerde bulunuldu:

"Darbe teşebbüsünün boyutu, teşebbüsün faili olduğu belirtilen FETÖ'nün yapısı, darbe teşebbüsü sonrasında uygulanan tedbirler kapsamında yapılan soruşturmalar ve açılan davaların sayısı ile özellikle soruşturma işlemlerini yürütmek ve denetlemekle görevli olan çok sayıda emniyet ve yargı mensubunun meslekten ihraç edildiği gözetildiğinde, soruşturma işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla olağanüstü hal süresiyle sınırlı olarak gözaltı süresinin azami 14 gün olarak uygulanmasının elverişli ve gerekli bir tedbir olmadığı söylenemez."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hızlı tren kazasına ilişkin 10 kişi hakkında iddianame hazırlandı

2019-10-30 19:22 - Gündem

Şahika Ercümen'den dünya rekoru

2019-10-28 13:52 - Spor

Metrelerce uzaklıktaki evine dönmek istiyor

2019-10-24 15:47 - Çevre-Hayat

29 Ekim Farkındalık Koşusu İstanbul'dan başladı

2019-10-27 17:21 - Genel

Çaykur Rizespor evinde 2 golle kazandı

2019-10-26 01:42 - Spor

Tunceli ormanları sonbahar renkleriyle bir başka güzel

2019-10-24 18:09 - Günün Fotoğrafı

CarrefourSA'nın "Gurme" market ağı genişliyor

2019-10-25 14:03 - Genel

Kıran Operasyonuyla terör örgütüne darbe vuruluyor

2019-10-24 16:42 - Gündem

Bilim insanları farelere araba sürmeyi öğretti

2019-10-24 20:01 - Genel

Romatizmal hastalıklar 'osteoporoz' riskini artırıyor

2019-10-26 14:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Türkiye'nin ulusal hak arama kurumlarından TİHEK 9 yaşında

13:37 - Gündem

Bakan Yardımcısı Şatıroğlu'ndan Türkiye'nin elektrik sistemine güven vurgusu

13:23 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özel'e Önder'i anma töreninin ardından yumruklu saldırı

13:18 - Gündem

Sarıyer'de çöken yolda ekiplerin çalışması sürüyor

13:12 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik: CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yapılan saldırıyı lanetliyoruz

13:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Emtia piyasalarında Fed, Çin ve arz endişesi

13:43 - Ekonomi

Türkiye'nin ulusal hak arama kurumlarından TİHEK 9 yaşında

13:37 - Gündem

Erzincan'da su ürünlerinde üretim kapasitesi her geçen gün artıyor

13:32 - Ekonomi

Sierra Leone'de M çiçeği vakaları artmaya devam ediyor

13:28 - Dünya

Bakan Yardımcısı Şatıroğlu'ndan Türkiye'nin elektrik sistemine güven vurgusu

13:23 - Gündem