?>

Öğrencilere tarımı öğretmek için Ağrı'da okul arazileri bostana dönüştürülüyor

Atıl durumda bulunan okul arazilerinin işlenerek tarıma kazandırılması ve öğrencilerin organik ürün üretiminin önemini kavraması amacıyla Diyadin ve Tutak ilçelerinde sebze tohumları toprakla buluşturuldu

Eğitim - 3 yıl önce

Ağrı

Ağrı'nın Tutak ilçesindeki Dağlıca köyü İlköğretim Okulu ile Diyadin Yatılı Bölge Ortaokulunun atıl durumdaki arazileri, "öğrencilerde tarım bilinci" oluşturulması amacıyla bostana dönüştürülüyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce atıl durumda bulunan okul arazilerinin işlenerek tarıma kazandırılması ve öğrencilerin organik ürün üretiminin önemini kavraması amacıyla Diyadin ilçesinde bulunan Yatılı Bölge Ortaokulu'nun atıl durumundaki arazisinde çalışma yapıldı.

Bölgede son günlerde etkili olan yağışların ardından yumuşayan arazideki toprak, traktörle sürülüp ekim için hazır hale getirildi.

Kolları sıvayan öğrenciler ile öğretmenleri, çapası yapılan 10 bin metrekarelik araziye patates, soğan, marul ve maydanoz tohumları ekti.

Öğrencilerin tohum ekerek becerilerini geliştirdiği bostanda sonbahara doğru hasat yapılacak.

Tutak ilçesindeki Dağlıca köyünde öğretmenlik yapan Eren ve Altun Oruç çifti de 2 yıl önce atıl durumdan bostana dönüştürdükleri okul arazisinde tohum ekme çalışması yaptı.

Geçen sene kavun, karpuz, biber, yeşil fasulye, domates, salatalık, ay çiçeği ve kabak gibi birçok ürünün hasadını yapan öğretmen çift ve öğrenciler, bu sezon da organik ürün yetiştirmek için tohumları toprakla buluşturdu.

Diyadin'de öğrencilerle tohum eken İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, AA muhabirine, okula ait 10 bin metrekarelik arazinin tarıma kazandırılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

"Başarılı olursak il geneline yayacağız"

Öğrencilerle araziye tohum ektiklerini ve sonbaharda hasat yapmayı planladıklarını ifade eden Kökrek, şöyle konuştu:

"Bugün birçok ürünün tohumunu toprakla buluşturduk. Ürünler okulumuzun pansiyonunda kalan öğrencilerimizin ihtiyaçlarında kullanılacaktır. Organik ve dışarından bu ürünleri almadan kendi kendine yeten bir okul hedefliyoruz.

Öğrencilerimizi küçük yaşta üretimin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgilendirmiş oluyoruz ve bunu kendileri de uygulamalı olarak yapıyor. Eğer başarılı olursak, il genelinde pansiyonların arazisini tarımla üretime kavuşturmayı hedefliyoruz."

Kökrek, ektikleri arazinin daha önce kullanılmadığını belirterek, atıl toprağı tarıma kazandırdıklarını anlattı.

Atıl arazinin tarıma kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Kökrek, "Bugün buradaki üretim aynı zamanda çocuklarımız için bir yaşam felsefesi haline gelecek. Çocuklarımız bu şekilde üretim davranışı kazanacaklar. Buranın iklimi diğer ilçelere göre daha iyi ve bu tarım alanından sezon sonunda ürün alacağız. Eğer istediğimiz şekilde iyi ürün verirse seneye daha çok çeşit ürün yetiştireceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus Spetsforma şirketi, Türkiye ile işbirliğini artırıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-05-14 21:52 - Özel Haber

Down sendromlu ciritçi Ramazan Ünlü, dünya şampiyonasına iddialı hazırlanıyor

2022-05-14 11:44 - Spor

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem

2022-05-14 01:55 - Gündem

'Müziğin muhteşem çocuğu' görme engelli Ada'nın üstün yeteneği, BİLSEM'de keşfed

2022-05-18 11:40 - Çevre-Hayat

'Kuzey İrlanda Protokolü' tartışmaları parlamento seçimlerinin ardından yeniden alevlendi

2022-05-12 11:21 - Dünya

Biden: ABD, Ukrayna'nın tarım ihracatı açığını doldurabilir

2022-05-11 22:24 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İstanbul'da şehit olan polis memuru Duman'ın ailesine başsa

2022-05-12 19:07 - Gündem

Huzurevinde tanışıp evlendiler

2022-05-17 11:45 - Çevre-Hayat

Japonya'nın, gelişen ülkelerin salgınla mücadelesine desteği 5 milyar dolara ulaşacak

2022-05-13 14:48 - Dünya

Avustralya'nın Queensland eyaletinde yüzlerce kişi şiddetli yağışlar nedeniyle tahliye edildi

2022-05-13 15:17 - Dünya

İlgili Haberler

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Uludağ: Öğrencilere yapay zekadan faydalanmayı öğretmek çok önemli

19:53 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Şam'da Türkiye-Suriye Dostluk Üniversitesi kurulacak

16:30 - Eğitim

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

19:22 - Gündem

Türkiye Innovation Week sona erdi

19:17 - Ekonomi

Mehmetçik, "Ateş Serbest"te hedefleri tam isabetle vurdu

18:58 - Gündem

Filipinler'de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaykur Rizespor Futbol Kulübü ve Rize Çay İlkokulunu ziyaret etti

18:28 - Gündem