?>

Ofis mobilya malzemelerini fabrikasında üreterek dışa bağımlılığına son verdi

Ofis mobilyaları sektöründe faaliyet gösteren Nurus, 30 avroya Almanya'dan satın aldığı ürünleri 13 avroya kendi fabrikasında üreterek dışa bağımlılığa son verirken maliyetlerini de düşürdü.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Yaklaşık 100 yıldır ofis mobilyaları üreten şirket, Almanya'dan satın aldığı malzemeleri, kendi fabrikasına kurduğu tesislerde geliştirdi. Şirket bu sayede hem yurt dışı bağımlığını azalttı hem de maliyetlerini düşürdü.

Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklama, şirketin 2005'ten bu yana kendi koltuklarını tasarladığını söyledi.

Koltuk için bazı malzemeleri daha önce Almanya'da ürettirdikleri bilgisini veren Gökyay, "Bu durum 13-14 sene böyle devam etti. Bu dönemde Almanya'da yaklaşık 30-35 milyon avroluk komponent ürettirdik. 2015'ten itibaren Almanya'da bir Türkiye karşıtlığı başladı. 15 sene çalıştığımız şirketler, kredi ve malzeme miktarını kısmaya başladı. Bu durum da bizi ticari açıdan zorlamaya başladı." ifadesini kullandı.

Gökyay, bu olumsuz durum karşısında Kasım 2019'da söz konusu malzemeleri Türkiye'de üretmek için karar aldıklarını söyledi.

Şubat 2020'ye kadar kalıp üretimi, çelik, makine tedariki ve nitelikli insan kaynağı konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gökyay, yaklaşık 6 milyon avroluk yatırım yaptıklarını kaydetti.

"Yerlilik oranımız yüzde 90’lara geldi"

Gökyay, Haziran 2020'de ilk üretimin başladığını belirterek, "Aynı standartlarda Almanya'dan 30 avroya aldığımız malzemeleri 13-14 avroya ürettik. Yerlilik oranımız yüzde 90'lara geldi. Maliyetleri yaklaşık yarı yarıya düşürdük. Ne yaptığımızı iyi biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gökyay, bu malzemeleri üretmek için kurdukları tesislerde yaklaşık 60 kişiyi istihdam ettiklerini ifade etti.

Kalıplar da Türkiye’de yapılıyor

Gökyay, malzemeleri ürettikleri kalıplar hakkında da bilgi verdi. Kalıp yapımının zorluğundan bahseden Gökyay, kalıpların önce tasarlandığını, çeliklerin işlendiğini, mühendisliğinin yapıldığını ve el işçiliği ile birleştirildiğini anlatı.

Tüm bu süreçlerin artık Nurus'ta yapıldığına vurgu yapan Gökyay, "Bir sırt kalıbını Almanya'da yaptırırsanız 100 ila 120 bin avro para harcarsınız. Aynı kalitede Çin'de yaptırırsanız 75-80 bin avro. Biz kendimiz 40 bin avronun altına yapabiliyoruz." dedi.

"Hedefimiz ihtiyacımız olan aklı ve teknolojiyi kendimiz üretmek"

Nurus olarak felsefelerinin "Yapabildiğimiz işi içeride yapmak" olduğunu dile getiren Gökyay, şunları kaydetti:

"Yüksek basınçlı plastik enjeksiyon, kalıplama, kompozitler, yeni malzemelerle uğraşmak gibi işleri bünyemizde yapıyoruz. Laboratuvarlarımız var. İş, mobilyanın ötesine geçti, teknoloji üretir hale geldik. Hedefimiz ihtiyacımız olan aklı ve teknolojiyi gerektiğinde kendimiz üretmek."

"Salgın döneminde çok zor durumda kalabilirdik"

Gökyay, Kovid-19 salgınının dünyada konteyner ve ham madde sıkıntısı gibi krizlerine yol açtığına dikkati çekerek, "Salgın döneminde kendi parçalarını üretmeseydik şu anki ciromuzun 3'te 1'inde olurduk. Çok zor ve sıkıntılı durumda kalabilirdik." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cinayet sanığı Ümitcan Uygun'a 10 yıl hapis

2022-04-13 14:10 - Gündem

İsrail hükümeti, Batı Şeria'nın kuzeyinde 40 kilometre duvar inşaatını onayladı

2022-04-10 22:34 - Dünya

Zelenskiy: Avrupa, her halükarda Rusya'ya ilkeli ve güçlü yaptırım uygulama zorunda kalacak

2022-04-09 01:53 - Dünya

ABD Genelkurmay Başkanı Milley: Ukrayna-Rusya savaşının nasıl biteceği henüz net değil

2022-04-07 22:07 - Dünya

BM'den Kızıldeniz'e petrol sızdırma riski taşıyan tanker için 'saatli bomba' uya

2022-04-08 21:04 - Dünya

Edirne'de asfalt şantiyesinden tarlalara akan zifti temizleme çalışması yarın tamamlanacak

2022-04-13 16:16 - Gündem

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 985 bin 482'ye çıktı

2022-04-10 17:47 - Dünya

İŞKUR üç ayda 325 bin kişiyi işle buluşturdu

2022-04-13 16:54 - Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü

2022-04-10 19:24 - Siyaset

Vadim Boyçenko, 31 bin Mariupollu sivilin zorla Rusya’ya götürüldüğünü bildirdi

2022-04-08 21:43 - Dünya

İlgili Haberler

Avrupa Sigorta Birliği Direktörü Jensen: Dijital araçlar bizi dönüştürüyor

16:22 - Ekonomi

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Altının ons fiyatı, zayıf dolar ve ABD’de hükümetin kapanması riskiyle rekor yeniledi

15:33 - Ekonomi

AA Finans'ın eylül ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

15:22 - Ekonomi

Bandırma-Tekirdağ Tren Feribot Hattı ile Marmaray'a göre 9 kat fazla yük taşınmasına imkan sağl

15:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Avrupa Sigorta Birliği Direktörü Jensen: Dijital araçlar bizi dönüştürüyor

16:22 - Ekonomi

Manisa'da pikapla otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

15:47 - Gündem

4. Uluslararası Sigorta Zirvesi başladı

15:42 - Ekonomi

Altının ons fiyatı, zayıf dolar ve ABD’de hükümetin kapanması riskiyle rekor yeniledi

15:33 - Ekonomi

İzmir'de viyadükte asılı kalan tırın sürücüsü yaralandı

15:27 - Gündem