?>

Ödüllü elektrikli araç "Alatay'17"de hedef seri üretim

Pamukkale Üniversitesinde üretilen, Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması'nda "yerli ürün teşvik" kategorisinde birinciliğe layık görülen elektrikli ulaşım aracında seri üretim için sanayi kuruluşlarıyla görüşmeler yapılacak

Teknoloji - 8 yıl önce

DENİZLİ 

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması'nda "yerli ürün teşvik" kategorisinde birinciliğe layık görülen elektrikli ulaşım aracını üreten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atay Takımı, seri üretime geçmeyi hedefliyor.

PAÜ Mühendislik ve Teknoloji fakültelerinden akademisyen ve öğrencilerin oluşturduğu 25 kişilik "PAÜ Atay Takımı, ikinci kez katıldığı TÜBİTAK Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması'nda tasarımı yerli olan "Alatay'17" isimli elektrikli araçla birinciliği kazandı.

Ağırlığı 320 kilogram, uzunluğu 3,3 metre, genişliği 1,4 metre ve yüksekliği 1,2 metre olan "Alatay'17", yarışmada zorunlu olan motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, dahili şarj ünitesi bileşenlerinin yanı sıra batarya paketleme, telemetri, elektronik diferansiyel, araç kontrol sistemine sahip olarak üretildi.

Alüminyum şasi ve karbon fiber kaportaya sahip 2 kişilik otomobil, saatte azami 90 km hız yapabiliyor ve 150 kilometre menzile sahip.

Üniversitenin Elektrikli Araç Laboratuvarı'nda üretilen, kilometrede 2,5 kuruş elektrik tüketen aracın 1 kuruş sınırının altına çekilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.

Seri üretim için hazır

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PAÜ Atay Takımı olarak tasarladıkları elektrikli ulaşım aracı ile katıldıkları yarışmada geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birinci olduklarını anlattı. 

Yarışmaya katılmak için en az 4 zorunlu kategorinin yerli olması gerektiğini aktaran Kesler, sadece PAÜ takımının 4 zorunlu kategori yerine 8 kategorinin tamamını yerli olarak tasarladığına dikkati çekti.

"Opsiyonel şartların hiç birini satın almadan kendimiz yaptık..."

"Alatay'17" için marka tesciline başvurduklarını, seri üretim için hazır olduklarını anlatan Kesler, "Opsiyonel olan şartların biz tamamını yerine getirerek yaptık. Hiçbirisini satın almadık. Tasarımı tamamen yerli ve üniversitede öğrenci grubumuzla birlikte yaptığımız, bizim danışmanlığımızda öğrencilerimizin gerçekleştirdiği bir çalışma. Grubun parası olsa ya da yaptığımız elektrikli araca Türkiye'de parası olan birisi buraya el atsa bunun seri üretimini bir yıl içerisinde gerçekleştirebiliriz." dedi.

Kesler, seri üretim için sanayi şirketlerine çağrıda bulundukarını ve taleplerin de gelmeye başladığını kaydetti.

Aracın genel yazılım ve donanımıyla ilgili yapılacak çok fazla bir işin kalmadığını aktaran Kesler, "Türkiye'nin uluslararası faaliyetleri bulunan şirketleriyle görüşme talepleri alıyoruz. Eylül ayı içinde görüşmelere başlayacağız. Beklentimiz artık üretime hazır bu aracın seri üretime geçirilmesi için sanayicilerin el atması. Biz her türlü danışmanlığı vermeye hazırız."  

"Hedefimiz elektrik tüketimini 1 kuruşun altına indirmek"

Alatay'17'nin yakıt tüketimini daha da aşağı çekmek için devam eden çalışmalara dikkat çeken Kesler, şöyle devam etti:

"Nihai hedefimiz kilometre başına 1 kuruşun altına indirmek. Bunun için yeni bir motor üzerinde çalışıyoruz. Kendimize en fazla 6 aylık bir süre tanıdık. Yazılımı hazır. Yeni motorların prototiplerini ürettik, denemeler sonrası başarıya ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu aracın seri üretime geçtiği bir ortamda farklı yakıtlar kullanan muadillerine göre oldukça öne geçeceğini düşünüyoruz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Irak'ın kuzeyindeki referandum meşru gösterilmeye çalışılıyor'

2017-09-26 18:07 - Siyaset

İstanbul'a 'kültür havzası' projesi üzerinde çalışılıyor

2017-09-26 16:39 - Genel

Okçulukta dünya şampiyonası heyecanı

2017-09-27 13:42 - Spor

'Filistin hükümeti, uzlaşının başarıya ulaşması için çalışacak'

2017-09-28 21:57 - Dünya

Rüzgar Erkoçlar dünya evine girdi

2017-09-27 22:52 - Magazin

Göztepe, üst üste 5. galibiyet peşinde

2017-09-30 12:42 - Spor

IKBY'deki gayrimeşru referandumun sonuçları açıklandı

2017-09-27 21:07 - Dünya

'Milletin kararına ve iradesine güveniyoruz'

2017-09-29 00:41 - Genel

Trump'tan NFL'e çağrı: Milli marş esnasında diz çökülmesini yasakla

2017-09-26 23:17 - Dünya

'IKBY'deki sınır ve havalimanlarının kontrolü anayasaya uygun'

2017-09-29 20:22 - Dünya

İlgili Haberler

TİKA'nın teknoloji ve tasarım festivali CezeriFest 2025'te ödüller sahiplerini buldu

19:48 - Teknoloji

EIT Innovation Awards 2025'te 3 Türk takımı ödüle layık görüldü

14:48 - Teknoloji

Devletler ve piyasalar yapay zekayı vazgeçilmez görüyor

12:23 - Teknoloji

Türk savunma sanayisi mini İHA'larda yeni sayfa açıyor

00:12 - Teknoloji

Türk savunma sanayisinin yetenek envanteri YETEN 2.0 projesiyle dijitalleşecek

21:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Almanya'dan AB'ye 2035'te içten yanmalı motora getirilecek yasağı hafifletmesi çağrıs

22:23 - Ekonomi

Kocaelispor, sahasında Gençlerbirliği’ni 1-0 yendi

22:18 - Spor

BM, Gazze'de varılan ateşkese rağmen hala silahlı saldırıların hedefi olduğunu bildirdi

22:08 - Dünya

Tel Aviv yönetiminden, Hindistan'daki tüm Bney Menaşe Yahudilerini İsrail'e getirme kararı

22:03 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 'KAIROS' isimli gemiye ilişkin açıklama

21:38 - Gündem