?>

ODTÜ, kritik arama-kurtarma görevleri için 'metaverse'de yeni teknoloji geliştirdi

Özellikle trafik kazalarında kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikaları ile gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan eğitim teknolojisi, alanındaki ilk uygulamalardan biri olma özelliği taşıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, özellikle trafik kazalarında kritik kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikaları ile gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan üç boyutlu "metaverse" evreninde kullanılacak yeni eğitim teknolojisi geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine, Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen "metaverse" evreni ve ODTÜ'de bu konuda yürüttükleri çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Metaverse evreninin "sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak fiziksel dünyayı sanal dünya ortamında hayata geçirmek" olduğunu ifade eden Çağıltay, "metaverse" adının verilmesinden itibaren bu teknolojinin popüler hale geldiğini belirtti. Daha önce sanal gerçeklikle ilgili özellikle savunma sanayi, ticaret ve turizm alanlarında birçok uygulamanın hayata geçirildiğini kaydeden Çağıltay, ODTÜ'de de bu konuda yaklaşık 20 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Ağırlıklı olarak "metaverse" evrenini eğitim amacıyla kullandıklarını belirten Çağıltay, ODTÜ'de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent'teki firmalar üzerinden de insanların kullanabilecekleri ürün haline getirdiklerini anlattı.

Bu kapsamda, ODTÜ'de özellikle kritik görevlerde, tehlikeli işlerde insanların eğitilmesine yönelik metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, bu teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent'teki firmalarla iş birliği yaparak nihai ürün haline getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şöyle bir özelliği de var. Sanal gerçeklik ortamları insanları tamamen ortamdan kopartıyor, biz hem sanal gerçeklik uygulaması yaparak hem artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak yani insanları bulundukları fiziksel ortamdan da koparmadan bir teknoloji geliştirdik.

Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, kaza yapan araçtan itfaiye personeli tarafından insan kurtarma uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye için çok pahalı. Bu amaçla birtakım araçlar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları tekrar kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı metaverse ortamında, itfaiye personeli ortama girip aynı ya da farklı senaryoları tekrar tekrar deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda tekrar girip o noktaları pekiştirme imkanına sahip oluyorlar."

Gerçek nesnelerle etkileşimde bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında gerçek nesnelerle etkileşmenin kısıtlı bir özellik olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin trafik kazalarında arama kurtarma faaliyetlerinde kullandığı gerçek ve ağır cihazların replikalarını yaptık ve sanal ortama koyduk. Personel, bu ağır teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak gerçek ortamdaki gibi eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu teknoloji ile hem sanal gerçeklik ortamında senaryolar tek tek denettirilebiliyor hem de bu senaryolar artırılmış gerçeklik ortamında mekandan bağımsız şekilde uygulanabiliyor. Bunun için bir bilgisayar ve artırılmış gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç var." diye konuştu.

Çağıltay, geliştirdikleri ürünün itfaiye alanında kritik görevlere yönelik gerçekleştirildiğini belirterek, "Bildiğimiz kadarıyla bu tür bir ürün piyasada henüz mevcut değil. Özellikle artırılmış gerçeklik tarafında gerçek nesnelerle insanların etkileşmesini sağlayacak bir ortam olarak orijinal bir çalışma hayata geçirilmiş oldu." dedi.

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin belediye ve çeşitli kurumlar tarafından ilgiyle karşılandığını ifade eden Çağıltay, "Bu teknoloji için sadece Türkiye'deki değil yurt dışındaki bazı kurumlarla da iletişim kurduk. Özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada gerçekleştirilen ürünlerin kullanılması konusunda girişimlerimiz var." diye konuştu.

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, özel eğitim alan öğrencilerin yaşam becerilerini geliştirmeye yönelik metaverse uygulamaları da yaptıklarını ayrıca Dijital Öğretmenler Projesi kapsamında öğretmenlere yönelik bu teknolojinin ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki öğrencilere aktarılması konusunda çalışma yürüttüklerini söyledi.

Afet ve acil durumlar için yeni teknolojiler yolda

Teknolojinin ürün geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ'de geliştirilen teknolojide artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisinin harmanlanarak metaverse evreninin yaratıldığını ifade etti.

Geliştirilen teknoloji ile itfaiye personelinin kaza anındaki arama kurtarma eğitimlerinin tekrar tekrar aynı koşullarda yapılabildiğini anlatan İmre, "Geliştirilen teknoloji, eğitim platformu olarak çok farklı alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. İlk aşamada itfaiye personelinin trafik kazalarında alması gereken eğitimlerle işe başladık. Sonrasında bu teknolojiyi sel, yangın deprem gibi afet ve acil durum eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz." bilgisini verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Demir Grup Sivasspor, deplasmanda kazandı

2022-03-13 18:34 - Spor

AB: Yemen kadınlar için dünyanın en zor ülkelerinden biri

2022-03-07 23:43 - Dünya

BM'den Rusya'ya 'sivillere yönelik saldırılar ve misket bombası kullanılması savaş su

2022-03-11 14:59 - Dünya

Geleneksel Kızak Müsabakaları'nın ikinci ayağı Artvin'de yapıldı

2022-03-12 19:19 - Spor

'İstanbul'un içme suyu havzası' son yağışlarla suya doydu

2022-03-11 13:00 - Gündem

İzmir-Selanik 'Smyrna' gemisi ile yakınlaşacak

2022-03-13 12:40 - Gündem

Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'nda 'yaptırım sessizliği'

2022-03-13 15:03 - Dünya

Yerli ve milli ekipmanlar Antarktika'da

2022-03-10 13:17 - Teknoloji

Rusya, Uluslararası Ödemeler Bankası'na erişemeyecek

2022-03-10 17:51 - Ekonomi

İstanbul'da eğitime kar engeli

2022-03-09 19:08 - Gündem

İlgili Haberler

Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK, yeni yetenekleriyle test edildi

21:42 - Teknoloji

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşam alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

TEKNOFEST Mavi Vatan'da dereceye girenlere özel denizaltı gezisi fırsatı

23:27 - Teknoloji

DENEYAP atölyeleri geleceğin yazılım mühendislerini yetiştiriyor

11:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hollanda Dışişleri Bakanı, İsrail'e yaptırımların artırılmasına karşı çıkılması üzerine istifa

22:22 - Dünya

UAEA, dün sabah Çernobil'de uçaksavar kaynaklı çok sayıda patlama sesi duyulduğunu açıkladı

22:07 - Dünya

2026 Dünya Kupası kuraları 5 Aralık'ta Washington'da çekilecek

21:07 - Spor

Bakan Yumaklı, belediyeleri su yönetimi konusunda uyardı

20:57 - Gündem

Nene, Fenerbahçe'ye transferinden mutlu ve gururlu

20:43 - Spor