?>

Obüs teknolojisine koruma

MKEK, son dönemde TSK tarafından etkin kullanılan obüsler için geliştirdiği teknolojileri koruma altına aldı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından etkin kullanılan obüsler için geliştirdiği teknolojileri korumaya aldı. Böylece yeni teknik çözüm getiren bu buluşların izinsiz üretilmesinin ve kullanılmasının önüne geçildi.

MKEK, imalat sanayi alanında, her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı madde, makina, teçhizat ve malzemenin üretimine yönelik faaliyet gösteriyor.

Kurum, ayrıca savunma sanayisinde yerli katkı payını artırmak ve TSK'nın ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünleri üretmek için de arayışlarını sürdürüyor.

Bu arayışlar, beraberinde yeni teknoloji ve yöntemlerin de geliştirilmesine kapı aralıyor.

Kurum bünyesinde son olarak "Obüs top si̇stemleri̇ içi̇n dengeleme mekani̇zması" ve "Obüs toplarında kol açma si̇stemi̇nde yeni̇li̇k" konularındaki 2 buluşa imza atıldı.

MKEK, obüslerin üretimi sırasında geliştirilen bu mekanizma ve yenilikleri korumaya almak için Türk Patent Enstitüsüne faydalı model başvurusunda bulundu. Enstitü, yaptığı değerlendirme sonucunda söz konusu sistemlere faydalı model belgesi verilmesini kararlaştırdı. Böylece yeni bir teknik çözüm getiren bu buluşlar 10 yıl süreyle koruma altına alınırken, bunların izinsiz üretilmesinin ve kullanılmasının önüne geçildi.

"Obüs top si̇stemleri̇ içi̇n dengeleme mekani̇zması", obüste mafsal kolu kulakçığı ve üst kundak kulakçığı arasına konulan dengeleme silindiri, bahsedilen dengeleme silindiri içindeki hidrolik ve bununla eş güdümlü olan pnömatik alan ve hidrolik ayarlayıcı içeren bir dengeleme sisteminden oluşuyor.

"Obüs toplarında kol açma sı̇stemı̇nde yenı̇lı̇k"te ise yan gövdenin veya kolların farklı yönlerdeki kısmi dairesel hareketleri aralarındaki gövde federi, pnömatik silindir ve kol federi vasıtasıyla önce doğrusal harekete, sonra yine yönü değiştirilmiş olarak kısmi dairesel harekete çevriliyor.

Kurum, TSK'nın gözde platformu olan Fırtına obüsünün silahlarıyla birlikte yüzde 65 civarındaki parçasını üretiyor. Kurum, çekili obüs olarak bahsedilen Panter'in üretimini ise tamamen kendi özgün tasarımlarıyla gerçekleştiriyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün adliye yapılanmasına operasyon

2016-11-23 15:12 - Gündem

Lider Juventus’a Genoa çelmesi

2016-11-27 21:57 - Spor

Meyve ve sebzede künye dönemi

2016-11-28 23:22 - Gündem

Sınırın sıfır noktasındaki öğretmenler unutulmadı

2016-11-25 23:57 - Gündem

'KOSGEB ile verilecek 1,1 milyar desteği KOBİ’lere ayıracağız'

2016-11-29 20:32 - Ekonomi

AYM'den hak ihlali kararı

2016-11-23 20:22 - Gündem

İşkenceden kurtarılan köpek yeni sahibini bekliyor

2016-11-24 20:47 - Asayiş

Samanyolu'nun merkezinde yeni yıldız ailesi keşfedildi

2016-11-28 15:47 - Teknoloji

Fransa'da merkez sağ 'Fillon' dedi

2016-11-28 15:52 - Dünya

FETÖ'nün pilotundan 'şifreli oyun' itirafı

2016-11-28 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya'da "Güvenli Okullar" projesiyle her okula bir polis görevlendirildi

12:37 - Gündem

Türkiye Innovation Week yarın başlayacak

12:13 - Gündem

Bu yıl çıkan 6 bin 800 orman yangınında toplam 80 bin hektar alan yandı

11:38 - Gündem

Sağlık Bakanlığının 2 bin 764 sürekli işçi alım ilanı Resmi Gazete'de

10:32 - Gündem

Türkiye'ye dönen Küresel Sumud Filosu aktivisti Özkan, gazetecilere konuştu

06:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Tescilli Karacadağ pirincinin üretim alanı devlet desteğiyle artıyor

12:48 - Ekonomi

İklim değişikliğine dayanıklı yerli çim çeşitleri geliştiriliyor

12:42 - Ekonomi

Antalya'da "Güvenli Okullar" projesiyle her okula bir polis görevlendirildi

12:37 - Gündem

İsrail'in Gazze'de 2 yıldır sürdürdüğü soykırımı, ekonomisini de vuruyor

12:33 - Dünya

Depremden kurtardığı böcek yumurtalarıyla "Hatay sarısı ipeği"ne tescil kazandırdı

12:28 - Ekonomi