?>

Obama: 'Nükleer silahlara çıkan bütün yolların önü kesildi'

İran’la Batılı güçler arasında yürütülen ve anlaşmayla sonuçlanan nükleer müzakerelerin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, nükleer silahlara çıkan bütün yolların önünün kesildiğini ifade ederek anlaşmayla dünyanın daha güvenli bir ye

Gündem - 10 yıl önce

İran’la Batılı güçler arasında yürütülen ve anlaşmayla sonuçlanan nükleer müzakerelerin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, nükleer silahlara çıkan bütün yolların önünün kesildiğini ifade ederek anlaşmayla dünyanın daha güvenli bir yer haline geldiğini söyledi. 

20 aya yayılan ve İran ile P5+1 ülkeleri arasında çetrefilli bir sürece dönüşen, İran’ın nükleer programını denetlemek şartıyla Tahran’a yapılan yaptırımları kaldırılması hedeflenen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldı. Bugün müzakerelerin anlaşmaya sonuçlanmasının ardından Beyaz Saray’da açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, “Bugün, 2 yıldır devam eden müzakerelerin ardından Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası topluluklar arasında İran’ın nükleer silah yapımını engelleyecek uzun dönemli ve geniş çaplı bir anlaşma sağlandı” dedi. İran’ın nükleer silah elde etmesi önündeki bütün yolların müzakereler sonucu kapandığını söyleyen Obama, “İran anlaşma sayesinde ilk kez bütün sözlerini uygulamak zorunda kalacak” dedi.

İran’ın santrifüjlerin üçte ikini kaldıracağını belirten Obama, “Bu anlaşma olmasaydı İran santrifüj sayısını ve nükleer santral faaliyetlerini arttırarak bomba yapabilirdi. Nükleer programı durdurulamazdı. İran, kendi nükleer silahlarını geliştirmek isteyebilirdi ve nükleer silah yarışı ortaya çıkabilirdi” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) nükleer tesislerin yanı sıra İran’ın askeri alanlarını da denetleyeceğini söyleyen Obama, herhangi bir şüphe durumunda UAEK’nin devreye gireceğinin vurgusunu yaptı. “İran anlaşma hükümlerine uymadığı takdire yaptırımlar geri gelecektir” diyen Obama, müzakerelerin bu zamana kadar yapılan yaptırımlar sonucu başarıya ulaştığını ifade etti. Obama, öte yandan füze ambargosunun 8, silah ambargosunun da 5 yıl devam edeceğinin altını çizdi. 25 yıl boyunca yürürlükte olacak olan anlaşmayla ilgili “Bu korkak bir anlaşma değildir” diyen Obama, “ Varılan anlaşma İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek niyetindedir” dedi ve ekledi: “ Aksi takdirde İran’a askeri bir çözüm uygulanıp uygulanamayacağını düşünmek zorunda kalacaktım.”

“Diplomatik çözüm olmasaydı askeri çözüme başvuracaktık” sözlerini kullanan Obama, İran’ın anlaşma yükümlülüklerini ihlal etmesi durumunda Ortadoğu’da daha fazla barış sağlanması için atılan bu adımın başarısızlığa uğrayacağını kaydetti.

“Uzmanlar detaylar üzerinde çalıştı, bu anlaşmayı denetleme şansımız var. İran, ABD’nin 35 yıldır düşmanlarından biri Ancak anlaşmanın güvenli ve ABD’nin güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer veren Obama, “Anlaşma sayesinde İran’ın nükleer silah elde edinmemesi için ciddi bir mekanizma kurulmuştur” şeklinde konuştu ve kongrede olumsuz sonuç çıkması durumunda bunu veto edeceğinin de notunu düştü.

dikGAZETE..
Haftanın Öne Çıkanları

KPSS ÖABT sınavı başladı

2015-07-12 13:39 - Genel

Köy kahvehanesinde pompalı dehşeti

2015-07-10 08:32 - Genel

ABD Ordusu küçülüyor

2015-07-08 14:06 - Genel

Trabzonspor’da Shota havası

2015-07-10 15:03 - Siyaset

Bir yolcu otobüsü kazası daha:1 ölü, 32 yaralı

2015-07-15 12:30 - Genel

Apartman girişinde infaz

2015-07-13 02:48 - Genel

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalıan 450 kişi yakalandı

2015-07-13 17:06 - Genel

Karadenizliller Van'da vuvuzela sesiyle sahura kalkıyor

2015-07-08 18:10 - Ekonomi

Ankara'da yol kenarı otoparkları artık ücretsiz!.. Aloo İstanbul!..

2015-07-10 23:03 - Genel

KKTC’de yeni hükümete doğru

2015-07-11 00:06 - Genel

İlgili Haberler

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

Rize'de yamaçtan kopan kaya parçasının otomobilin önüne düşme anı güvenlik kamerasında

19:03 - Gündem

Rize'de haziran ayında karla mücadele sürüyor

18:58 - Gündem

Denizli'nin Çivril ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

18:48 - Gündem

THY, kabin memuru alacak

18:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya

İsrail askerlerinin Lübnan topraklarına girerek bir kişiyi kaçırdığı bildirildi

19:22 - Dünya

Rize'de yamaçtan kopan kaya parçasının otomobilin önüne düşme anı güvenlik kamerasında

19:03 - Gündem