?>

'NSU cinayetleri önlenebilirdi'

Thüringen Eyalet Meclisinde NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Dorothea Marx, "(NSU’nun işlediği) Cinayetler ve saldırılar daha iyi soruşturma yapılarak önlenebilirdi." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Berlin

Almanya’nın Thüringen Eyalet Meclisi’nde, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne ilişkin kurulan Araştırma Komisyonunun Başkanı Dorothea Marx, "(NSU’nun işlediği) Cinayetler ve saldırılar daha iyi soruşturma yapılarak önlenebilirdi." dedi.

Marx, 2015 yılında çalışmalarına başlayan ikinci NSU Araştırma Komisyonun hazırladığı raporla ilgili Thüringen Eyalet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, NSU cinayetlerinin soruşturulmasında güvenlik birimlerinin elde ettikleri bulguları doğru bir şekilde değerlendirmediğini söyledi.

Bunu, Almanya’nın bir kusuru olarak nitelendiren Marx, "Cinayetler ve saldırılar daha iyi soruşturma yapılarak önlenebilirdi." ifadesini kullandı.

Marx, NSU üyelerinin, 1990’lı yıllardan itibaren "Blood&Honour" gibi diğer aşırı sağcı militan grup ve örgütlerle bağlantıda olduğunu ifade ederek, NSU’nun bu örgütlerden destek almadan var olmayacağını ifade etti.

Komisyonun Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) üyesi Jörg Kellner ise, NSU cinayetleriyle ilgili çok sayıda sorunun cevapsız kaldığını, komisyonun devlet kurumlardan istenilen düzeyde bilgi alamadıklarını kaydetti.

NSU terör örgütü

NSU'nun varlığı Kasım 2011'de tesadüf sonucu Thüringen eyaletinde gün yüzüne çıkmış, ardından Federal Başsavcılık soruşturma yapmaya başlamıştı.

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar yapmak ve banka soygunları gerçekleştirmek suçlamalarıyla 2013’te görülmeye başlanan NSU terör örgütü davasında, 11 Temmuz 2018’de açıklanan kararda, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık da 2,5 ile 10 yıl arasında hapis cezası almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör mağduru Diyarbakırlı Ahsen tekvandoda başarıya ulaştı

2019-09-29 16:07 - Çevre-Hayat

'Hükümetimize güveniyoruz, YEP'i destekliyoruz'

2019-09-30 18:32 - Ekonomi

Taha Akgül ve Süleyman Atlı'dan AA'ya ziyaret

2019-09-25 18:11 - Spor

Eş-Şebab Somali'de ABD ve Avrupa güçlerine saldırdı

2019-10-01 03:02 - Dünya

'En dinamik insansı robot' yeni özellikleriyle daha çevik

2019-09-25 16:02 - Teknoloji

Dışişleri Bakanlığı sınavla memur alacak

2019-09-27 12:17 - Gündem

'320 daire hasarlı gözüküyor'

2019-09-29 21:32 - Gündem

18. Turkcell Platinum Bosphorus Cup

2019-09-30 15:17 - Spor

İran'dan ABD'ye nükleer anlaşmaya ilişkin 'yeni çözüm' önerisi

2019-09-26 14:32 - Dünya

İlke Özyüksel, “Mustafa V. Koç Spor Ödülü“nün sahibi oldu

2019-09-25 14:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Olağanüstü hal tedbirleri gerekçesiyle Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmayacak

12:57 - Dünya

Madleen gemisinden alıkonulan 3 aktivist, İran'a saldırılar nedeniyle İsrail'de kaldı

12:43 - Dünya

Hindistan'daki uçak kazasında ölenlerin ailelerine ödeme yapılacak

12:26 - Dünya

ABD'de yargıç, Los Angeles'a gönderilen askerlerin kontrolünün eyalete verilmesi talimatı verdi

12:07 - Dünya

NATO, Orta Doğu'daki ilk temsilciliğini Ürdün'de açıyor

11:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Olağanüstü hal tedbirleri gerekçesiyle Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmayacak

12:57 - Dünya

Mardin'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

12:53 - Gündem

TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ikili para takası anlaşmasını yeniledi

12:47 - Ekonomi

Madleen gemisinden alıkonulan 3 aktivist, İran'a saldırılar nedeniyle İsrail'de kaldı

12:43 - Dünya

Körfezray Metro Projesi'nde çalışmalar sürüyor

12:38 - Gündem