?>

'Notre Dame'daki birçok eserin tahrip olma riski var'

Fransa İçişleri Bakanı Castaner, Notre Dame Katedrali'nin dünkü yangından genel hatlarıyla kurtarıldığını ancak içerideki birçok eserin tahrip olma riskinin bulunduğunu açıkladı

Dünya - 6 yıl önce

Paris

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Notre Dame Katedrali'nin dünkü yangından genel hatlarıyla kurtarıldığını ancak içerideki birçok eserin tahrip olma riski bulunduğunu bildirdi.

Castaner, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelen katedralde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Dünyaca ünlü 856 yıllık tarihi yapının yangından genel hatlarıyla kurtarıldığını ancak içerideki birçok eserin tahrip olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Castaner, katedralin Fransa'nın tarihine ait olduğunu, yeniden inşa edileceğini ve çanların tekrar çalınacağını söyledi.

Katedrale ziyaret sırasında Castaner'e Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş ve Fransa Yahudi Din Adamları Kurulu Başkanı Joel Mergui de eşlik etti.

Bakanın Katedral ziyaretine katılan CFCM Başkanı Oğraş, yaptığı yazılı açıklamada, Notre Dame'ın yanmasından derin üzüntü duyduğunu ve dünyadaki Hristiyanlarla dayanışma içerisinde olduğunu belirtti.

Bu arada, itfaiye ekiplerinin katedralin içerisinde kalan eserlerin tahrip olmaması için çalışmalarını sürdürdüğü, uzmanların da oluşan hasarları tespit etmeye çalıştığı kaydedildi. Fransız basınında yer alan haberlere göre, kulelerden birinin ve çatının tamamen çökmesi sonucu tavanda 3 büyük delik oluştu.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe de katedralin restorasyon çalışmaları için Başbakanlıkta bir toplantı düzenledi.

Macron'un basın toplantısı iptal

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un katedralde çıkan yangın nedeniyle yarın sarı yeleklilerin gösterilerinin sebebi olan sorunlara ilişkin düzenleyeceği basın toplantısının iptal edildiği ve açıklamanın uygun zamanda yapılacağı bildirildi.

Diğer yandan, Fransa'daki siyasi partilerin, 26 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için başlattıkları kampanyaların yangın nedeniyle durdurulduğu belirtildi.

Restorasyon 10-15 yıl alacak

Tarihi Eserlerin Restorasyonu Şirketler Grubu Başkanı Frederic Letoffe, katedralin yeniden inşa çalışmaların 10-15 yıl alacağını açıkladı.

Fransız basınında yer alan haberlerde, ülkedeki katedrallerin Notre Dame Katedrali'yle dayanışma içerisinde olmak için yarın yangının başladığı 18.50'de çanlarının çalınacağı belirtildi.

Katedralde dün çıkan yangında, 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yürütülen yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.

Paris Savcısı Remy Heitz, yangınla ilgili kaza ihtimali üzerinde durduklarını ve kasıtlı yangının söz konusu olmadığını bildirmişti.

Yangının sebebi henüz bilinmese de itfaiye yetkilileri, alevlerin "muhtemelen 6 milyon avroluk yenileme çalışmalarından kaynaklanmış olabileceği"ni kaydetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Balık sezonu kapandı

2019-04-15 16:51 - Genel

Kavga ihbarına giden polislere sazlı pastalı sürpriz

2019-04-10 15:43 - Genel

Emniyet teşkilatının 'tarihçi, ressam, yazar' personeli

2019-04-10 16:38 - Genel

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin biletleri satışa sunulacak

2019-04-10 00:47 - Spor

Libya'da bilanço ağırlaşıyor: 174 ölü, 756 yaralı

2019-04-16 18:07 - Dünya

O dağlardan artık huzur sesleri geliyor

2019-04-14 13:31 - Genel

Sudan’da göstericiler Genelkurmay yakınında gıyabi cenaze namazı kıldı

2019-04-12 22:12 - Dünya

'Trablus'ta çatışmalar devam ederse insani felaket yaşanabilir'

2019-04-15 18:27 - Dünya

Malatya'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2019-04-15 11:47 - Gündem

Kağıthane’den silah sesleri yükseldi: 1 ölü

2019-04-15 12:00 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail İskan Bakanı Goldknopf, partisiyle birlikte hükümetten istifa etti

18:22 - Dünya

Fulbright Burs Kurulu üyeleri, Trump yönetiminin kararlarına tepki olarak istifa etti

18:18 - Dünya

Polonyalı milletvekili Braun, parlamentodaki LGBT temalı sergiyi kaldırdı

18:13 - Dünya

Karadağ, Ukraynalı askerlerin eğitimi için kendi ordu mensuplarını gönderecek

18:07 - Dünya

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Kiev'e 1,9 milyar avroluk ek askeri yardım sözü verdi

17:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Üretim gücümüzü daha ileri götürmek gibi bir yükümlülüğümüz var

18:32 - Ekonomi

İsrail İskan Bakanı Goldknopf, partisiyle birlikte hükümetten istifa etti

18:22 - Dünya

Fulbright Burs Kurulu üyeleri, Trump yönetiminin kararlarına tepki olarak istifa etti

18:18 - Dünya

Polonyalı milletvekili Braun, parlamentodaki LGBT temalı sergiyi kaldırdı

18:13 - Dünya

Karadağ, Ukraynalı askerlerin eğitimi için kendi ordu mensuplarını gönderecek

18:07 - Dünya