?>

Nikola Jokic, NBA'de tarihi sezonun eşiğinde

Denver Nuggets'ın yıldız oyuncusu Nikola Jokic, Amerikan Basketbol Ligi (NBA) tarihinde bir ilki başarma yolunda ilerliyor.

Spor - 5 ay önce

İstanbul

Belki basketbol parkelerindeki en güçlü, en hızlı veya en yükseğe sıçrayan oyuncu o değil, belki de basketbol tutkusu ya da hırs dendiğinde akla gelen isimlerden değil, üstelik kusursuz sporcu fiziğine de sahip değil ancak yetenek, çok yönlülük, üst düzey oyun görüşü ve takım oyununa en iyi şekilde uyum sağlama özellikleriyle NBA'de son yıllara damga vuran isim de kesinlikle Jokic'ten başkası değil.

NBA'de tarihi bir sezon geçiren Sırp basketbolcu, kariyerine yeni bir kilometre taşı ekleme ihtimalinin eşiğinde izleyenleri kendisine hayran bırakmaya devam ediyor.

"Joker" lakaplı basketbolcu, etkileyici performansını sürdürdüğü takdirde istatistik liderlerinin maç başına ortalamalarla belirlenmeye başladığı 1969-1970 sezonundan bu yana sayı, ribaunt ve asist kategorilerinin tamamında normal sezonu ilk 3'te bitiren ilk oyuncu olmayı başarabilir.

Sayı ve ribauntta üçüncü, asistte ikinci

Nikola Jokic, NBA'de bu sezon şu ana kadar çıktığı 37 maçta 30,1 sayı, 13,2 ribaunt ve 9,9 asist ortalamalarıyla oynadı.

Yıldız oyuncu, ligin sayı ve ribaunt istatistiklerinde üçüncü, asist ortalamasında ise ikinci sırada yer aldı.

Maç başına 30,1 sayı atan Jokic, 32 sayı ortalamasına sahip Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder) ve 31,5 sayı ortalamayla Giannis Antetokounmpo'dan (Milwaukee Bucks) sonra üçüncü sıraya yerleşti.

Jokic, ribaunt sıralamasında da Domantas Sabonis (Sacramento Kings) ve Karl-Anthony Towns'ın (New York Knicks) ardından üçüncü basamağı elde etti. NBA'de şu ana kadar Sabonis 14,3, Towns 13,9 ve Jokic 13,2 ribaunt ortalamasıyla sıralandı.

Bu sezon maç başına 9,9 asist üreten yıldız basketbolcu, bu alanda ise 11,6 asist ortalamasıyla oynayan Trae Young'dan (Atlanta Hawks) sonra ikinci sıranın sahibi oldu.

Ayrıca top çalma istatistiğinde ilk 3'ü takip eden Jokic, maç başına 1,9 ortalamayla 4. sırada bulunuyor.

En çok "triple-double" yapan isim

Jokic, NBA'de bu sezon en çok "triple-double" yapan basketbolcu olmayı başardı.

Şu ana kadar 19 maçı "triple-double" ile tamamlayan 29 yaşındaki oyuncu, üç sayı isabet oranında ise yüzde 47,5 ile üçüncü sırayı elde etti.

Sırp pivot, ayrıca Giannis Antetokounmpo ile birlikte ligde 31'er kezle en fazla "double-double" yapan üçüncü isim oldu.

Nuggets'ın 2. tur 41. sıra seçimi

Nuggets tarafından 2014 NBA draftında 2. tur 41. sıradan seçilen Jokic, sergilediği performansla beklentilerin çok üzerine çıktı.

Jokic, NBA'de takımıyla 2023'te şampiyonluk yaşarken final serisinin en değerli oyuncusu (MVP) da oldu.

Tecrübeli basketbolcu, 3 kez (2021, 2022, 2024) normal sezon MVP'si ve 6 defa all-star seçildi.

NBA'de sezonun en iyi 5'ine 4, en iyi ikinci 5'ine 2 kez giren 29 yaşındaki basketbolcu, Sırbistan Milli Takımı ile Rio 2016'da gümüş ve Paris 2024'te bronz olmak üzere iki olimpiyat madalyası kazandı.

İstatistik olarak birçok rekoru da elinde bulunduran Jokic, NBA'de çıktığı 712 maçlık normal sezon kariyerinde 21,4 sayı, 10,9 ribaunt, 7,1 asist ve 1,3 top çalma ortalamaları tutturdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BMMYK, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısı yaptı

2025-01-20 18:57 - Dünya

Kırklareli merkezli 27 ildeki uyuşturucu operasyonunda 15 zanlı tutuklandı

2025-01-22 12:59 - Gündem

Calfornia'nın güneyinde şiddetli rüzgarların yeni yangınları tetiklemesinden korkuluyor

2025-01-22 06:52 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 7. hafta heyecanı yarın başlayacak

2025-01-20 11:18 - Spor

Esenler'de bir kadın 20 yıllık birikimini sahte polislere kaptırdı

2025-01-17 15:43 - Gündem

"Aksaray'ın Sultanları", CEV Kupası play-off turu rövanş maçına odaklandı

2025-01-20 11:53 - Spor

Türkiye Diyanet Vakfı, Suriye'de günlük 8 bin ihtiyaç sahibine ekmek dağıtıyor

2025-01-20 09:33 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Filistinlilerin zeytin ağaçlarını k

2025-01-17 18:58 - Dünya

IMF küresel ekonominin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyümesini bekliyor

2025-01-17 18:02 - Ekonomi

Suriye'nin kuzeyinde saldırı hazırlığındaki 29 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2025-01-17 12:29 - Gündem

İlgili Haberler

Milli güreşçi Beyza Nur Akkuş, 20 yaş altında Avrupa şampiyonu oldu

22:12 - Spor

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış töreni gerçekleştirildi

22:08 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nın yeni yardımcı antrenörü Hakan Balta oldu

21:18 - Spor

UEFA'dan Beşiktaş'a 900 bin avro para cezası

19:38 - Spor

Trabzonspor, Onuachu ile 3+1 yıllık anlaşma sağladı

19:22 - Spor

Günün Manşetleri

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere gözaltına alındı

09:23 - Gündem

Toynbee haklıydı: Herodian Kemalizm’in İslamofobik zulmü ve zihinsel sömürgeciliğin karanlık yüzü -Barbaros Nasün yazdı-

09:09 - En Son Yazılar

Edirne'de otellerde yer bulamayan güreşseverler açık havada uyudu

09:02 - Çevre-Hayat

Rüzgâr gülü!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:51 - En Son Yazılar

Hatay Dörtyol'da dün çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

07:48 - Gündem