?>

New York Türkevi'nde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü kutlandı

New York'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yılı ile İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü münasebetiyle tören düzenlendi.

Gündem - 2 yıl önce

New York

Türkiye'nin New York Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde Türkevi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Törende konuşan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Çanakkale savaşının tarihin akışını değiştiren önemli bir savaş olduğunu belirterek, “Çanakkale, Türk milletinin milli mücadelesinin ilk adımlarının atıldığı ve kendi kaderine sahip çıkmasının başlangıç noktasıdır.” dedi.

Önal, “Çanakkale, sadece Türkler için değil, dünyadaki başka milletlerin bağımsızlık mücadelesine ilham kaynağı olması bakımından da çok önemlidir.” diye konuştu.

Çanakkale ruhunun tarihte kalmış bir şey olmadığını belirten Önal, “Kimi zaman doğal felaketler, kimi zaman insan yapımızı zorluklar olsun, millet olarak her zaman geri dönüp bakacağımız referans noktası Çanakkale ruhurdur.” ifadesini kullandı.

“Çanakkale zaferi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolu aydınlatmıştır”

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de bu sene Çanakkale zaferini ve şehitleri Türkiye’de gerçekleşen afetler zincirlerinin gölgesinde idrak ettiklerini belirterek, “Ancak yurtiçinde ve yurtdışındaki tüm vatandaşlarımızın bir araya gelerek afetzedelere ve yeniden yapılanmaya yönelik muazzam bir dayanışma sergilemesi tesellimiz oldu.” dedi.

Özgür, “Tüm ayrılıkları, farklılıkları bir kenara bırakarak tek bir amaç için birleşen Türk toplumunun neler başarabileceğini gördük. Bu müstesna duyguyu 108 yıl önce Çanakkale’de gösterilen fedakarlıklara ve milli mücadelenin tüm zaferlerine kadar götürmek mümkün.” şeklinde konuştu.

Çanakkale zaferinin Türk milletinin direncini gösterdiğini ve bağımsızlığı için gereken bedeli ödemeye hazır olduğunu ortaya koyduğunu belirten Özgür, “300 binin üzerinde şehitle kazanılan şanlı zafer, akabinde istiklal mücadelemize ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolu aydınlatmıştır.” diye konuştu.​​​​​​​

BM Nezdinde Daimi Temsilci Askeri Danışman Albay Özcan Kuzeyi de, programda görsel destekli sunumla Çanakkale Savaşı'nın seyrine dair detaylı bilgiler verdi.

Atatürk Okulu, Cumhuriyet Okulu ve Maarif Okulu öğrencilerinin de şiirler okuduğu törenin sonunda ayrıca 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında hazırlanan bir video gösterimi de sunuldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Avustralya'ya Tomahawk füzesi satışını onayladı

2023-03-17 13:17 - Dünya

Depremzede tatlıcı, işine Konya'da devam ediyor

2023-03-14 16:05 - Gündem

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Konyaspor'a konuk olacak

2023-03-16 08:47 - Spor

Zonguldak'ta şiddetli rüzgar nedeniyle köy camisinin minaresi devrildi

2023-03-11 19:47 - Asayiş

Hatay Büyükşehir Belediyesi enkazında "evrak nöbeti"

2023-03-13 17:45 - Gündem

Kuleba: Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliği sadaka olarak algılanmamalı

2023-03-13 18:28 - Dünya

Gönüllü eğitim neferleri Malatya'daki depremzede çocuklar için görev başında

2023-03-12 11:58 - Çevre-Hayat

ABD: Dünyanın Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'ne ihtiyacı var

2023-03-14 02:02 - Dünya

Depremin "yediemini" çelik kasaları ve değerli eşyaları muhafaza ediyor

2023-03-11 13:37 - Gündem

MÜSİAD'dan iş dünyasına Karz-ı Hasen çağrısı

2023-03-13 12:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sarıkamış ormanlarında ayıların koku bıraktığı ağaçlara bilimsel inceleme

14:23 - Gündem

Ağır hasarlı araçları usulsüz "change" yapan sanıklara 225 yıla kadar hapis istemi

14:18 - Gündem

Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı

14:03 - Gündem

Kırklareli'nde sağanak hava sıcaklığını düşürdü

13:18 - Gündem

Ardahan'da, şap hastalığıyla mücadele için ekipler seferber oldu

13:12 - Gündem

Günün Manşetleri

İsviçreli milletvekili F-35 alımındaki fiyat artışlarını eleştirdi

14:28 - Dünya

Sarıkamış ormanlarında ayıların koku bıraktığı ağaçlara bilimsel inceleme

14:23 - Gündem

Ağır hasarlı araçları usulsüz "change" yapan sanıklara 225 yıla kadar hapis istemi

14:18 - Gündem

Kara yolunda taşıt hareketliliği 22 yılda 3 kat arttı

14:12 - Ekonomi

ABD'li Kongre üyesi Greene, İsrail'e ayrılan 500 milyon dolarlık fonun kesilmesini istedi

14:08 - Dünya