?>

Netanyahu'ya "Savunma Bakanı" dayanmıyor

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun dün görevden aldığı Yoav Gallant, Netanyahu ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle görevden alınan veya istifa eden 4. Savunma Bakanı oldu.

Dünya - 1 yıl önce

Kudüs

Haaretz gazetesinin haberine göre, ilk kez 1996 yılında başbakanlık koltuğuna oturan Netanyahu ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Yitzhak Mordechai, Moşe Yaalon, Avigdor Liberman ve Yoav Gallant görev süresini doldurmadan Savunma Bakanlığından ayrılmak durumunda kaldı.

Netanyahu'nun başbakanlığının ilk döneminde Savunma Bakanlığı yapan Mordechai, 1999 yılının başında Netanyahu ile arasındaki siyasi rekabet nedeniyle kamuoyu önünde yaşadıkları sürtüşme sonrası görevinden alındı.

Eski Savunma Bakanı Moşe Yaalon ise, Netanyahu ile yaşadığı sürtüşme sonucu 2016 yılında görevden ayrıldı.

Yaalon ile Netanyahu arasındaki anlaşmazlığın İsrail'i Nazi Almanyası'na benzeten dönemin Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan'ı açıkça desteklemesi ve bir Filistinli'yi öldürmekten hüküm giyen Elor Azaria isimli İsraillinin askeri mahkemede yargılanmasına tepki gösteren aşırı sağcılara karşı çıkması oldu.

Yaalon'un yerine geçen Avigdor Lieberman da, Gazze'de Hamas ile ateşkes sağlanmasının ardından "teröre teslim olunduğunu” söylemesinin ardından görev süresini tamamlamadan 2018'de istifa etti.

Yoav Gallant, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun görevden aldığı son isim olurken, Gallant'ın görevden alınmasını aralarındaki "güvenin sarsılması" olarak açıklarken, Gallant'ı dolaylı olarak "İsrail'in düşmanlarına" yardım etmekle suçladı.

Netanyahu, 2023'te de görevden almak istemişti

Netanyahu ile Gallant'ın arasının açık olduğu biliniyordu. Netanyahu, Mart 2023'te "Yargı reformu" girişimini kamuoyu önünde açıkça eleştirmesi nedeniyle Gallant'ı görevden alma teşebbüsünde bulunmuştu.

Ancak ülke genelindeki yoğun protestolar nedeniyle Netanyahu bu kararından geri adım atmıştı.

Gazze'ye yönelik saldırıların yanı sıra Lübnan konusunda da Netanyahu ile Gallant'ın farklı görüşleri savundukları biliniyor.

Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'deki işgalinin kalıcı olmasını isterken, Gallant, Gazze içerisinin Filistin yönetimine devredilmesini istediğini dile getirmişti.

İkilinin arasının bozuk olması nedeniyle Netanyahu ile Gallant, Gazze'ye saldırıların ilk günlerinden sonra ayrı ayrı basın toplantıları yapmıştı.

Ayrıca Gallant'ın Lübnan'a kara saldırısına karşı olduğuna ilişkin İsrail basınına haberler yansısa da Savunma Bakanı bunun aksi yönde açıklamalarda bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Geri ödeme listesine 18 ilaç daha alındı

2024-11-02 12:02 - Gündem

Kırıkkale'de 'usulsüz sağlık raporu' operasyonunda yakalanan 18 şüpheli adliyede

2024-11-06 10:48 - Asayiş

İspanya'da sel bölgesindeki afetzedeler Kral 6. Felipe ve Başbakan Sanchez'i protesto etti

2024-11-03 16:58 - Dünya

Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci'nin adalesinde kısmi yırtık tespit edildi

2024-11-05 12:02 - Spor

Beşiktaşlı futbolcu Ciro Immobile'de gerilme ve kanama tespit edildi

2024-11-03 19:13 - Spor

ABD tarihinin en "kritik" başkanlık seçimlerinden biri yarın yapılacak

2024-11-04 11:23 - Dünya

MİT, özel koleksiyondan istihbarat raporları yayımladı

2024-10-31 13:31 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel piyasalar ABD Başkanlık seçiminin sonucuna odaklandı

2024-11-06 08:53 - Ekonomi

Karabük'te safran hasadı devam ediyor

2024-11-02 13:28 - Çevre-Hayat

Şekerbank 6 uluslararası finans kuruluşundan 160 milyon dolarlık kaynak sağladı

2024-11-05 13:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımını durdurduğunu açıkladı

20:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan İran'a "dayanılmaz sonuçlarla yüzleşecekler" tehd

20:33 - Dünya

Axios: Witkoff ve Erakçi olası bir nükleer anlaşma için Türkiye'de bir araya gelecek

19:39 - Dünya

İran: Zenginleştirilmiş uranyumun başka bir ülkeye transferi yönünde bir planımız yok

16:32 - Dünya

Yemen hükümeti, Husileri Muha Havalimanı'ndaki uçuşları engellemekle suçladı

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Ramazanın müjdecisi Berat Kandili idrak ediliyor

20:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Suudi Arabistan'ı, 4 Şubat'ta Mısır'ı ziyaret edecek

20:47 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremin üçüncü yılı nedeniyle 6 Şubat'ta eğitime ara verilecek

20:39 - Gündem

Trump, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımını durdurduğunu açıkladı

20:38 - Dünya

Erzurum'da bir kadın çatıdan düşen buz kütlelerinin altında kalmaktan son anda kurtuldu

20:35 - Gündem