?>

Netanyahu, Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına yakında geçilmesini beklediğini söyle

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne düzenledikleri saldırılarla sık sık ihlal ettikleri ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına yakında geçilmesini beklediğini belirtti.

Dünya - 21 saat önce

Kudüs

İsrail'i ziyaret eden Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Netanyahu gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Batı Kudüs'te ortak basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu, Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında neredeyse sona gelindiğini ve yakında ikinci aşamaya geçilmesini beklediğini söyledi.

????

Bu ay sonu ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede Gazze Şeridi’ndeki ateşkesi de ele alacağını aktaran Netanyahu, ikinci aşamanın daha zor olacağını düşündüğünü ifade etti.

Netanyahu, üçüncü aşamanın "Gazze'nin radikallikten arındırılması" olacağını öne sürerek, söz konusu sürecin, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra "Almanya'da da yürütüldüğünü" savundu.

Merz'in toplantıda yaptığı Filistin Devleti'nin kurulması çağrısına karşı çıkan Netanyahu, Filistin Yönetimi’ni "meşru bir barış ortağı" olarak görmediklerini söyledi.

Başbakan Netanyahu, yolsuzluk davasından affedilmesi karşılığında siyaseti bırakmayacağını duyurdu.

Merz'ten İsrail'in Gazze'ye saldırıları yürütme biçiminin Almanya'yı ikilemde bıraktığı çıkışı

Almanya Başbakanı Friedrich Merz ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları yürütme biçiminin Almanya'yı "bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını" söyledi.

Merz, "Almanya, İsrail'in güvenliği, insan onuru ve adalet için ayağa kalkmalı. Savaş halindeki bir ülke ve demokratik bir anayasal devlet olarak İsrail, uluslararası hukuka göre de ölçülmelidir." dedi.

Berlin’in iki devletli çözüme olan bağlılığını yineleyerek Filistin Devleti'nin tanınmasının barış sürecinin “başında değil, sonunda" olabileceğini savunan Merz, Tel Aviv yönetimini işgal altındaki Batı Şeria'nın İsrail tarafından "ilhakı anlamına gelebilecek" siyasi veya yapısal eylemlere karşı uyardı.

Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşmasına değinerek "Hamas'ın Gazze'de bir rolü olamaz. İsrail için tehdit oluşturamaz.” ifadelerini kullanan Merz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trump sayesinde bir barış anlaşması imzalandı ve barış planının ikinci aşamasını uygulamamız gerekiyor. Kalıcı barış mümkündür. Filistin devleti ve iki devletli çözüm ancak müzakereler yoluyla hayata geçirilebilir.”

Gazze’de Hamas'ın tamamen silahsızlandırılması gerektiğini savunan Merz, "Bence Filistin Yönetimi reforma hazır ancak şu ana kadar herhangi bir adım atılmadı. Mahmud Abbas'la görüştüm. Almanya, Filistin Devleti'ni tanımıyor çünkü sonunda ne olacağını kimse bilmiyor, ön koşullar henüz oluşmadı. İsrail'in güvenliğini sağlamanın bir yolunun olduğundan emin olmak önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uçaklar, havacılığın "yer pilotları" dispatcherlerin kontrolünden geçmeden uçmuyor

2025-12-07 12:37 - Ekonomi

Emtia piyasaları Fed'in faiz kararına odaklandı

2025-12-07 11:19 - Ekonomi

Çin'in döviz rezervleri kasımda 3 trilyon 346 milyar dolara ulaştı

2025-12-07 09:33 - Ekonomi

Sağlıkçı çift aynı ambulansta hastaların yardımına koşuyor

2025-12-07 11:28 - Çevre-Hayat

Ekonomiye ilişkin olumlu beklentiler güven endekslerinde kendini gösterdi

2025-12-07 11:13 - Ekonomi

Organize suç örgütlerine yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 47 şüpheli tutuklandı

2025-12-07 11:08 - Asayiş

Türkiye'de nadir görülen kuş türlerinden kara leylek Karabük'te görüntülendi

2025-12-06 19:08 - Çevre-Hayat

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Suriye'de temaslarda bulundu

2025-12-06 16:52 - Gündem

Mobilya sektörü MOSDER Business'ta buluştu

2025-12-06 19:07 - Ekonomi

Fethiye'de Ölüdeniz'in rengi turkuaza döndü

2025-12-07 14:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fransa'da hükümet krizlerine yol açan bütçe oylaması yarın yapılacak

14:37 - Dünya

BM: Suriye'de Esed rejiminin devrilmesiyle 3 milyondan fazla kişi evine döndü

14:32 - Dünya

Rapor: Almanya'da Müslümanlar ve siyahi kişiler konut piyasasında sistematik ayrımcılığa uğruyo

14:27 - Dünya

Tayland ile Kamboçya arasındaki son sınır çatışması, iki ülkenin askeri kapasitesini gündeme taşıdı

14:12 - Dünya

Filistinli ressamın tuvaline yansıyanlar, Gazze'de 2 yıldır yaşanan acıya ayna tutuyor

13:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye ile Romanya arasındaki enerji işbirliği stratejik nitelikte bulunuyor

14:57 - Ekonomi

Ilgaz'da çam ağaçlarıyla bütünleşen sis dron ile görüntülendi

14:53 - Gündem

AK Parti'den "İnsanlık İçin Güçlü Türkiye" programı

14:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2026 reformlarımızın meyve vereceği eşik bir yıl olacaktır

14:43 - Siyaset

Fransa'da hükümet krizlerine yol açan bütçe oylaması yarın yapılacak

14:37 - Dünya