?>

Nesli tehlike altındaki küçük akbaba Eskişehir'de uydu vericisiyle izleniyor

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir küçük akbaba, Eskişehir'de yürütülen Türleri Yerinde Koruma Projesi kapsamında üzerine takılan uydu vericisiyle izlenmeye başlandı.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Eskişehir

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesinin iş birliğiyle başlatılan proje kapsamında, 9 günlük çalışma sonunda yakalanan küçük akbabaya uydu takip cihazı takıldı. Uzmanlarca yeniden doğaya bırakılan kuş, Türkiye'deki üreme alanlarından Eskişehir'de takip edilecek.

Derneğin Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, nesli tehlike altına olan küçük akbabaların izleme altında olduğunu belirterek, çalışmanın ilk ayağını Iğdır'da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eskişehir'de ilk kez küçük akbaba yakaladıklarını ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Uydu vericisi taktık. Yeniden doğaya bıraktık. Küçük akbabalar nesli tehlike altından olduğundan araştırılması ve izlenmesi gerekiyor. Küçük akbabalar için ne kadar fazla bilgi sahibi olursak onları korumak için daha fazla çalışabiliriz. Bundan sonra küçük akbabayı, gelecek koordinatlarla takip edeceğiz. Verici her dakikada aldığı koordinatları kısa mesaj yoluyla 24 saatte bir bize gönderecek."

"Yaz sonunda göçünü izleyeceğiz"

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Müdürü Nurben Koptekin de bölge insanının kentteki akbaba türlerinden habersiz olduğunu dile getirdi.

Bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerine değinen Koptekin, "Akbabalar hem nesli tehdit altında hem de doğa için önemli türler. Verici taktığımız küçük akbabanın hem hareketlerini göreceğiz hem de yuva alanlarını göreceğiz. Daha sonra da yaz sonunda göçünü izleyeceğiz." dedi.

Akbabaların yoğunlukla görüldüğü bölgede küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Süleyman Savran ise sürüsünü koruyan köpekleri beslerken bölgedeki akbabaların da aynı yiyeceklerden faydalanmak için sürekli yanlarına geldiğini anlattı.

Bunun üzerine akbabaları beslemek için bölgeye daha fazla et bıraktığını aktaran Savran, "Akbabalar bana alıştı. Onlara temiz su ve güvenilir gıda sağlıyorum. Tamamen doğanın dengesini sağlıyorlar." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kahramanmaraş'taki ters laleler fotoğrafçıların rotası oldu

2022-04-23 11:59 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

2022-04-21 13:45 - Gündem

ABD, Ukrayna'ya savunma yardımlarını sürdüreceklerini açıkladı

2022-04-19 02:34 - Dünya

Nesli tehlike altındaki küçük akbaba Eskişehir'de uydu vericisiyle izleniyor

2022-04-24 11:35 - Çevre-Hayat

BM: İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da uyguladığı şiddet derhal soruşturulmalı

2022-04-22 16:07 - Dünya

Bursa'da infaz koruma memurlarını taşıyan servisin geçişi sırasında patlama

2022-04-20 09:07 - Gündem

Tunceli'de teröristlerce kullanılan 5 sığınak imha edildi

2022-04-23 20:56 - Asayiş

SİBERAY, 'HGS' dolandırıcılarına karşı uyardı

2022-04-19 04:34 - Gündem

Hatay'ın tandırda pişen lezzeti: Zahterli kahke

2022-04-17 14:03 - Çevre-Hayat

Pentagon, Rusya'nın kıtalararası balistik füze denemesi yapacağını ABD'ye bildirdiğini açı

2022-04-20 20:02 - Dünya

İlgili Haberler

Kekemelikte erken tanı tedavide başarıyı artırıyor

13:23 - Çevre-Hayat

Bitlis'te göçerler havanın soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı

13:13 - Çevre-Hayat

Sahip çıktığı kedileri leğende yıkayan imam hayvan sevgisiyle örnek oluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Akademisyenliği bırakan kadın girişimci hemcinsleriyle çocuk kıyafeti tasarlayıp dikiyor

12:57 - Çevre-Hayat

Depremin yıktığı mahallenin sakinleri şimdi yeni evlerinde güvenle oturuyor

12:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trendyol 1. Lig'de 10 haftada 7 takım teknik ekip değiştirdi

13:58 - Spor

Dünya borsaları İstanbul'da bir araya geldi

13:52 - Ekonomi

İstanbul Orman İnovasyon Haftası'nda Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi'ne gezi düzenlendi

13:47 - Ekonomi

Ukrayna: Rus ordusunun hava saldırılarında 6 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

13:43 - Dünya

500 bin sosyal konut projesinin detayları cuma günü İstanbul'da açıklanacak

13:38 - Gündem