?>

Nesli tehlike altında olan Hatay dağ ceylanlarının sayısı artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, nesli tehlike altında olan Hatay dağ ceylanı türünün korunması ve sürdürülebilir bir popülasyonla geleceğe aktarılması için yoğun bir koruma ve izleme programı yürütüyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Ankara

DKMP'den yapılan açıklamaya göre, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) son değerlendirmeleri kapsamında dünya genelinde yalnızca 3 bin birey kaldığı tespit edilen Hatay dağ ceylanı (Gazella gazella), Türkiye, İsrail, Filistin ve Ürdün sınır hattında dar bir coğrafyada yaşıyor.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bu ceylanlar Türkiye'de ise yalnızca Hatay'ın Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri arasında, Suriye sınır hattına komşu yaklaşık 13 bin hektarlık Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda doğal yaşamını sürdürüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, 2014'te Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi'ni kurduklarını ve burada türün korunması noktasında çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.

Merkezde bugün itibarıyla 51 bireyin bulunduğunu kaydeden Çokçetin, "Sağlık durumları ve sayıları uygun olan bireyleri zaman zaman doğal yaşam alanlarına salıyoruz. Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 2013'te yapılan ilk envanter çalışmasında 235 birey sayılmışken yürütülen koruma çalışmaları neticesinde 2024 yılı itibarıyla bu sayı 1504 bireye ulaştı." ifadelerini kullandı.

Ceylanlara su temin etmek için 2 su kuyusu açıldı

Üretim merkezinde aynı zamanda annelerinden ayrı düşen, hastalanan veya yaralanan bireylerin rehabilitasyon çalışmalarının da yapıldığı bilgisini veren Çokçetin "Rehabilitasyonu yapılan Hatay dağ ceylanlarını tekrar doğaya kazandırıyoruz. Türün korunması ve devamının sağlanması noktasında merkezimizde görevlendirdiğimiz personellerle birlikte 7 gün 24 saat güvenlik kameraları ile izleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ceylanların yaşam alanlarına su temini noktasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile çalışma yaparak iki ayrı noktada su kuyusu açtıklarını bildiren Çokçetin, koruma çalışmaları kapsamında bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

KEİ Genel Sekreteri Comanescu'dan "ekonomik işbirliğinin güvenliği de artıracağı" mes

2025-04-12 16:23 - Dünya

Taha Akgül başkanlığındaki ilk Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 14 madalya

2025-04-14 11:27 - Spor

Meteoroloji'den yurdun bazı kesimleri için kar ve zirai don uyarısı

2025-04-14 13:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 19:33 - Siyaset

Kastamonu-Çatalzeytin kara yolu heyelan sebebiyle ulaşıma kapandı

2025-04-13 19:47 - Çevre & Seyahat

Seracılıkta hedef büyüten Erzincan'ın yeni desteklerle sebzecilikteki potansiyeli artırılıyor

2025-04-13 12:57 - Ekonomi

Antalya'da Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 5. Toplantısı yapılacak

2025-04-13 10:17 - Siyaset

TÜSAYDER satın alma ve tedarik zinciri sektörünü bir araya getirdi

2025-04-13 12:02 - Ekonomi

Vücut geliştirme sporcusu, öğrencisiyle uluslararası başarıya odaklandı

2025-04-13 11:37 - Spor

Usta yönetmen Derviş Zaim: Hikaye anlatma geleneğini devam ettirmemiz lazım çünkü hikaye ilaçtır

2025-04-15 16:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Rize'de haziran ayında karla mücadele sürüyor

18:58 - Çevre-Hayat

Bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek için uçurtmalar gökyüzünde süzüldü

17:27 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretle tescillenen "Cizre limonatası" tanıtıldı

16:22 - Çevre-Hayat

Yamaç paraşütüyle uçarken klarnet çaldı

14:57 - Çevre-Hayat

Babalar ve çocukları için 19 ilde "doğa kampı" düzenlendi

14:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump ile telefonda görüştü

03:12 - Dünya

New York kent denetçisi Lander, ICE tarafından gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı

02:53 - Dünya

İran lideri Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

02:48 - Dünya

ABD'nin saldırması durumunda İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlayabileceği iddiası

02:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

02:02 - Dünya