?>

Nemrut Dağı’ndaki devasa heykeller buz tuttu

Adıyaman’da bir grup dağcı eksi 22 derece soğuk, kar ve tipinin hakim olduğu Nemrut Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi. Zirvedeki devasa heykeller buz kesti.

Çevre & Seyahat - 7 yıl önce

Adıyaman’da bir grup dağcı eksi 22 derece soğuk, kar ve tipinin hakim olduğu Nemrut Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi. Zirvedeki devasa heykeller buz kesti.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’nda bulunan devası heykeller eksi 22 derecede adeta buz kesti. Yoğun kar yağışı ve tipi sonrası kara gömülen heykellerin görüntüsü hayran bıraktı.

Dağcılık Federasyonu Adıyaman İl Temsilcisi Mehmet Küçükkelepçe ve diğer dağcılar Hakan Sapdüzen, Necmettin Nur, Mehmet Ali Yılmaz dondurucu soğuk ve tipide Nemrut Dağı’na yürüyüş yaptı. Nemrut Dağı zirvesine 8 kilometre kala araçlarını park eden ve zirveye tırmanmaya çalışan dağcılar yaklaşık 4 kilometre sonra kamp kurdu. Gece kamp kurulan alanda sabahlayan dağcılar daha sonra zirveye doğru yürümeyi sürdürdü. Yoğun sis ve tipi nedeniyle ilerlemekte zorlanan dağcılar dondurucu soğuk nedeniyle zor anlar yaşadı. Zirveye yakın 3 farklı bölgede çığ düşerken, karın Karşılama Merkezinin kapılarını kapattığı, tipi nedeniyle eski karşılama merkezinin karla kaplandığı görüldü.

HEYKELLER BUZ KESTİ...

Nemrut Dağı zirvesindeki devasa heykeller tipi ve kar yağışı nedeniyle tamamen kar altında kaldı. Birkaç heykel ise tipi nedeniyle buz kesti. Heykeller buz nedeniyle tanınmayacak hal aldı. Donmuş ve karın altında kalan heykellerin fotoğrafını çeken dağcılar tipi nedeniyle daha fazla duramayarak zirveden ayrıldı.

Zirveden inerken dağcılardan Mehmet Ali Yılmaz kar oyuğuna düşerek bacağını incitti. Yılmaz’ın arkadaşları olumsuzluğa karşı UMKE ekiplerine bilgi verdi. Bacağında şişkinlik ve ağrı olan Mehmet Ali Yılmaz, diğer arkadaşlarının yardımı ile yaklaşık 7 kilometre kadar destekle yürüdü. Araçlarını bıraktıkları yere az bir mesafe kala UMKE ve Jandarma ekipleri dağcılara ulaşarak, yaralı dağcıyı hastaneye kaldırdı.

Dağcılık Federasyonu Adıyaman İl Temsilcisi Mehmet Küçükkelepçe, zirveye gerçekleştirdikleri zorlu tırmanış ve zirvedeki heykellerle ilgili olarak, “Zirveye yakın bölgelerde 2 metre önünü kardan ve tipiden göremiyorsun. Zirvede batı terasına çıktık. Heykeller falanda belli olmuyordu. Belli belirsiz heykeller vardı. Yani 3-5 dakika durduktan sonra birkaç fotoğraf aldık. Zirvede 2-3 metre belki 4 metre kalınlığında kar vardı. Ondan sonra inişe geçerken 20 metre falan sonra bir arkadaşımız ‘kar oyuğu’ dediğimiz oyuğa basıyor ve düşüyor. Ayağı oyuğa giren arkadaşımızın ayağı incindi. Oradan kendi çabalarımızla, imkanlarımızla aşağıya doğru inişe geçtik. Tabi biz her ihtimale karşı UMKE’ye bilgi verdik. Kar ve tipiden dolayı UMKE ekibi bizi daha sonra 12 sefer aramış ama biz duymamışız. Böyle olunca onlarda bizim kaybolduğumuzu sanmışlar. Koltuk altına girerek arkadaşımızı köyün yakınına kadar getirdik. Sağ olsun UMKE ekipleri de gelmişti. Daha sonra arkadaşımızı hastaneye kaldırdık, şimdi durumu iyi evde istirahat ediyor” dedi.

Dağcı Hakan Sapdüzen ise Nemrut Dağı’na tırmanışın doyumsuz olduğunu belirterek, “Zirvede 2 buçuk metre rahat kar vardı. Heykeller gözükmüyor. Kardan ziyade müthiş bir tipi vardı ve eksi 22-23 derece soğuk. Ayak parmaklarımızı, el parmaklarımızı hissetmiyorduk. Bu anlamda kar doyumsuz lezzetliydi” diye konuştu.

Kaynak: İHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kümbet Yaylası'nda kızak zamanı

2018-12-31 02:27 - Çevre-Hayat

Büyük ikramiye sahibini buldu

2018-12-31 23:21 - Gündem

Endonezya’da yanardağ için alarm seviyesi yükseltildi

2018-12-27 12:17 - Dünya

Hemzemin geçitte kaza: 5 yaralı

2018-12-30 00:27 - Asayiş

BAHÇELİ "Yurtta Sulh Konseyi’ni çıkarmak lazım"

2018-12-26 18:27 - Siyaset

4 hırsız çantayı böyle çaldılar

2019-01-01 00:16 - Gündem

Elazığ’da 2 farklı zincirleme kazada 23 araç birbirine girdi

2018-12-28 23:33 - Asayiş

28 DEAŞ militanı öldürüldü

2018-12-31 18:32 - Gündem

Başkent’te 4. kattan düşen genç kadın öldü

2019-01-01 12:32 - Asayiş

Teröristlerin maket uçakla saldırı girişimi engellendi

2019-01-01 16:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı'nın bazı istasyonları işletmeye kapatılacak

08:57 - Çevre & Seyahat

Gurbetçiler sınır kapısında 'hızlı geçiş'ten memnun

12:32 - Çevre & Seyahat

Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin anavatanlarına gelişleri devam ediyor

15:08 - Çevre & Seyahat

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda tüm zamanların uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldı

13:33 - Çevre & Seyahat

İstanbul Havalimanı çifte başarıya imza attı

12:53 - Çevre & Seyahat

Günün Manşetleri

İletişim Başkanlığı orman yangınlarına ilişkin rehber hazırladı

19:08 - Gündem

Trump'ın ekibinin Gazze stratejisinde değişiklik yapacağı iddia edildi

18:32 - Dünya

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli aktivistler, "Gazze için açlık grevine" başl

18:27 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Komşu ülkelerle ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz

18:13 - Dünya

Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu kuruldu

16:38 - Gündem